Αμερικανικές εκλογές: Απόλυτη ισοπαλία σε δημοσκόπηση μετά το ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων
Το αποτέλεσμα 50-50 καταγράφηκε και στους άνδρες και στις γυναίκες που ρωτήθηκαν ποιος ήταν ο νικητής του ντιμπέιτ.
Ο ορισμός της ακραίας πόλωσης στο εκλογικό σώμα στην τελική ευθεία για τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες: κανείς δεν ανακηρύσσεται σίγουρος νικητής στο πρώτο και μοναδικό ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη. Σε ερώτηση ποιος νίκησε στην αναμέτρηση της Τρίτης σε δημοσκόπηση της Focaldata για λογαριασμό του Politico, οι ψηφοφόροι είναι μοιρασμένοι 50-50 στο αν ήταν ο Τζέι Ντι Βανς ή ο Τιμ Γουόλς εκείνος που κέρδισε τις εντυπώσεις. Το ισόπαλο αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την πρωτοφανή κατάσταση στο πολωμένο πολιτικό σκηνικό ένα μήνα πριν τις Αμερικανικές Εκλογές .
Η κατά γενική ομολογία πολιτισμένη ανταλλαγή απόψεων που στο μεγαλύτερο μέρος της κινήθηκε σε σχετικά χαμηλούς τόνους χωρίς ιδιαίτερα ξεσπάσματα άφησε τους θεατές με μοναδικό εργαλείο εκτίμησης την πολιτική τους ιδεολογία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η κομματική ταυτότητα ήταν ο πρωταρχικός παράγοντας διαμόρφωσης άποψης για το ντιμπέιτ: οι Δημοκρατικοί στην συντριπτική πλειοψηφία τους ταυτίστηκαν με τον Γουόλς ενώ οι Ρεπουμπλικανοί έκριναν πως επικράτησε ο Βανς. Ωστόσο, εντυπωσιακό πλεονέκτημα παρουσιάζει ο Γουόλς μεταξύ των ανένταχτων ανεξάρτητων ψηφοφόρων των οποίων το 58% τάσσεται στο πλευρό του σε αντίστιξη με το υπόλοιπο 42% που προκρίνει τον Βανς.
Τα υψηλότερα ποσοστά για τον κυβερνήτη της Μινεσότα Γουολς προέρχονται από νεότερους ψηφοφόρους στις ηλικίες 25-34, τους κατόχους πανεπιστημιακού πτυχίου όπως και τους Αφροαμερικανούς και τους Ισπανόφωνους, όλοι θεμελιώδη τμήματα του εκλογικού σώματος που έδωσαν τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν έναντι του Τραμπ και ώθησαν τους Δημοκρατικούς στην εξουσία στις εκλογές του 2020. Στον αντίποδα, ο Βανς καταγράφει καλύτερα ποσοστά στους άνω των 55 ετών, λευκούς ψηφοφόρους και εκείνους που δεν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο.
Το αποτέλεσμα 50-50 καταγράφηκε και στους άνδρες και στις γυναίκες που ρωτήθηκαν ποιος ήταν ο νικητής του ντιμπέιτ, μειώνοντας έτσι τη διεύρυνση στο χάσμα των φύλων που παρακολουθείται στενά και από τις δύο καμπάνιες στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Εξίσου διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι απαντώντας στο ερώτημα «Ποιος θα γινόταν καλύτερος Αντιπρόεδρος», με το ισόπαλο 47-47 μεταξύ Βανς και Γουολς, ενώ ένα 7% δηλώνει πως δεν είναι σίγουροι. Κι εδώ ο Γουολς εμφανίζει πλεονέκτημα μεταξύ των ανεξάρτητων με ένα 44% να τον προτιμούν έναντι 36% που επιλέγουν τον Βανς. Το τελευταίο αυτό στοιχείο, ωστόσο, δεν είναι λόγος πανηγυρισμών για τους Δημοκρατικούς αφού οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι είναι οι πιθανότεροι να απαντήσουν πως δεν παρακολούθησαν καν το ντιμπέιτ. Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές, το ντιμπέιτ ίσως αποδειχθεί θείο δώρο για τον Τζέι Ντι Βανς προκειμένου να μειώσει τα ιστορικά υψηλά αρνητικά ποσοστά του ως υποψήφιος Αντιπρόεδρος.
Η δημοσκόπηση της Focaldata για λογαριασμό του Politico απηύθυνε ερωτήσεις σε ανθρώπους που παρακολούθησαν αλλά και άλλους που δεν παρακολούθησαν το ντιμπέιτ. Το 51% όσων το παρακολούθησαν απάντησε πως ο Τζέι Ντι Βανς θα ήταν έτοιμος να υπηρετήσει ως Πρόεδρος σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τη θητεία του σε αντίθεση με το 38% που απάντησε πως δεν θα ήταν έτοιμος. Το ποσοστό είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με τις απαντήσεις αυτών που δεν παρακολούθησαν το ντιμπέιτ από τους οποίους ένα 34% εκτιμά πως θα ήταν έτοιμος να αναλάβει Πρόεδρος την ώρα που ένα 43% πιστεύει πως δεν θα ήταν. Το ντιμπέιτ βοήθησε, επίσης, στην ελαφρά βελτίωση της εικόνας του Γουολς ως προς την ικανότητά του να υπηρετήσει ως Πρόεδρος σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. ΄Οσοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση απάντησαν με ποσοστά 48%-42% πως θα ήταν έτοιμος να υπηρετήσει σε περίπτωση που η Χάρις δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τη θητεία της ενώ σε όσους δεν το παρακολούθησαν, μόνο 36% εκτιμά πως είναι ικανός για τη θέση έναντι 41% που πιστεύουν το αντίθετο.
Η δημοσκόπηση είχε ως δείγμα 902 ενηλίκους με 525 από τους οποίους δηλώνουν δυνητικοί ψηφοφόροι των δύο κομμάτων. Το περιθώριο λάθους υπολογίζεται σε +_3,3%. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές.
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου