Αλλάζουν όλα στο προσφυγικό - Υπό εξέταση οι χορηγήσεις ασύλου, στο «μικροσκόπιο» οι 10.000 Σύροι
Η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια αναφορικά με τις παρενέργειες που θα έχει στο προσφυγικό η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Μπαράζ συσκέψεων από σήμερα στο υπουργείο Μετανάστευσης.
Τα αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων για τις εξελίξεις στη Συρίαθα τεθούν επί τάπητος σε ένα μπαράζ συσκέψεων που θα ξεκινήσουν εντός της ημέρας στο Υπουργείο Μετανάστευσης, με τη συμμετοχή ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και εκπροσώπων άλλων χωρών, όπως της Βουλγαρίας και της Κύπρου. Αυτή η έκθεση θα μπει και στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.
Είναι σαφές ότι η αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργεί «βάσιμες ελπίδες» ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό «κύμα» επιστροφών από Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Παρότι το τοπίο στη Συρία δεν έχει ξεκαθαρίσει τελείως, αυτήν την εικόνα μετέφερε στην πρόσφατη διάσκεψη της Βιέννης ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών στους Ευρωπαίους ομολόγους του. Άλλωστε είναι σαφές ότι η Άγκυρα, που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί στα εδάφη της έναν πληθυσμό Σύρων που ξεπερνάει τα 3,5 εκατομμύρια, «θα ανοίξει την κάνουλα με ανατολικό προσανατολισμό», όπως έλεγε αρμόδια πηγή στον Flash.gr.
«Παγώνουν» οι χορηγήσεις ασύλου - Υπό εξέταση όλοι οι Σύροι
Οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν εάν σε εθνικό επίπεδο, μπορεί να παγώσουν οι χορηγήσεις ασύλου . Αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα περί τα 6.000 με 7.000 αιτήματα Σύρων που δεν έχουν κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, θα αρχίσει ένα σαρωτικό σκανάρισμα των – περίπου- 10.000 που βρίσκονται στις δομές δομές φιλοξενίας, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι αναγκαία μια διαλογή. Όπως εξηγούσε η ίδια πηγή ενημέρωσης, η Αθήνα δεν σκοπεύει «να επαναλάβει το λάθος που έγινε από το 2015 και μετά», όταν όλοι οι Σύροι ομαδοποιήθηκαν στο ίδιο κέντρο, χωρίς να ληφθούν υπόψιν πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Κι αυτή είναι από τις πτυχές της εσωτερικής ασφάλειας με την οποία ασχολείται και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σε πρώτο χρόνο πάντως οι επιτελείς της οδού Θηβών, δεν λαμβάνουν από τους φιλοξενούμενους Σύρους, αρνητικά μηνύματα ως προς τον επαναπατρισμό τους. Ακόμη και έτσι, η επιστροφή από την Αθήνα ή οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στη Συρία δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μετάβαση στο νέο καθεστώς. Όλα αυτά τα δεδομένα βέβαια θα εξεταστούν στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει τις επόμενες ώρες, με τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, καθώς επίσης εκπροσώπων της γραμματείας Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, της Europol και του Frontex.
Ήδη πάντως το υπουργείο Εξωτερικών με τη χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση, έδωσε ένα πρώτο αλλά σαφέστατο στίγμα των προθέσεων της Αθήνας με την επισήμανση: «Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα (στη Συρία) θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών από την πολύπαθη χώρα και να ανοίξει το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους».