«Αλλάζω Συσκευή»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Τα ποσά της ενίσχυσης
Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων, με σκοπό την ενίσχυση περίπου 10.000 επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή».
Το πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 97,5 εκατομμύρια ευρώ, αφορά μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 έως 250 άτομα προσωπικό και με ετήσιο τζίρο από 2 έως 50 εκ. ευρώ.
Στόχος του Προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά μέσο όρο 30%. Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, προβλέπεται η χρήση υψηλής ενεργειακής απόδοσης εξοπλισμού που αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής επιχείρησης. Η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται και μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ώστε να υπάρξει η μείωση CO2.
Η εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού περιλαμβάνει συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας και Ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας. Επιπλέον, περιλαμβάνει συστήματα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου).
Το ύψος της ενίσχυσης
Το ύψος της μέγιστης ενίσχυσης ανέρχεται σε 50% (10.000) και αφορά τις μικρές επιχειρήσεις με το ύψος των επιλέξιμων δαπανών να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Περιλαμβάνει επίσης και τις μεσαίες επιχειρήσεις με 40% (10.000 ευρώ) με το ύψος των επιλέξιμων δαπανών να μην υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.
Επιλέξιμες δαπάνες
Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην επιδότηση της δαπάνης του εξοπλισμού και συγκεκριμένα την αγορά ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (με χρηματοδότηση έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού) και την δαπάνη αγοράς ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης.
Για το σύστημα αυτό προβλέπεται χρηματοδότηση έως 50% του συνολικού προϋπολογισμού για υποστηρικτικό ηλιοθερμικό σύστημα αύξησης απόδοσης (π.χ. δοχείο αδράνειας – αποθήκευσης θερμότητας) και έως 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης (π.χ. θερμοσίφωνας κλπ), καθώς και την δαπάνης αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου – έως 20% του συνολικού προϋπολογισμού).
Στις επιλέξιμες δαπάνες συγκαταλέγονται και οι υπηρεσίες εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού όπως κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης και παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κλπ.), με χρηματοδότηση έως 25% του συνολικού προϋπολογισμού. Επίσης προβλέπεται η χρηματοδότηση δαπάνης για την έκδοση δύο Ενεργειακών Πιστοποιητικών, (Πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης- ΠΕΑ) για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση – έως 400 ευρώ ανά ΠΕΑ.