Άλλαξε για τέταρτη φορά χέρια το εργοστάσιο τυροκομικών της Μινέρβα. Ο νέος ιδιοκτήτης
Μετά την εταιρεία Πίνδος, την ΦΑΓΕ και την Μινέρβα μία ακόμη επιχείρηση προχώρησε στην εξαγορά που εργοστασίου τυροκομικών προϊόντων στο Επισκοπικό Ιωαννίνων.
Την εξαγορά της εταιρείας Δωρική AE από την Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων ΑΕ ανακοίνωσε η Desserta Hellas ΑΕ, θυγατρική της Berglandmilch με έδρα την Αθήνα για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου και των υπόλοιπων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Δωρική ΑΕ είναι εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων με έδρα το Επισκοπικό Ιωαννίνων (πρώην εργοστάσιο ΜΙΝΕΡΒΑ - ΧΩΡΙΟ).
Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών ανακοινώθηκε επίσημα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, όπου συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι και από τις δύο εταιρείες.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Desserta Hellas, Αθανάσιος Πλατανιάς: «Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία μας με τον καλύτερο τρόπο. Ένα κεφάλαιο δυναμικής εξωστρέφειας σε επίπεδο παραγωγής και διείσδυσης σε νέες αγορές εκτός Ελλάδος. Είμαστε περήφανοι και μαζί με τον στρατηγικό μας εταίρο, Berglandmilch e-Gen,θα εργαστούμε σκληρά, ώστε να δικαιωθεί η πολιτική ανάπτυξης που έχουμε σχεδιάσει».
Στην τεχνογνωσία, αλλά και στην εμπειρία στον κλάδο των τυροκομικών και των διεθνών αγορών αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Berglandmilch και μετόχου εταιρείας στη Desserta Hellas, Josef Braunshofer: «Στην Berglandmilch είχαμε μία ευρεία γκάμα τυροκομικών, αλλά όχι φέτα. Σήμερα, έκλεισε αυτή η εκκρεμότητα. Πετύχαμε να προσθέσουμε ένα εργοστάσιο που παράγει εξαιρετικής ποιότητας φέτα. Είμαστε εδώ μαζί με το στρατηγικό μας εταίρο Desserta Hellas προσφέροντας το ισχυρό δίκτυο πωλήσεων μας σε όλη την Ευρώπη και τις καλές πρακτικές που θα βοηθήσουν το μετασχηματισμό του εργοστασίου, αλλά και τους παραγωγούς γάλακτος. Είμαστε παραγωγοί, όπως εσείς. Πιστεύουμε, επενδύουμε, στηρίζουμε τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιλογές μας».
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Μινέρβα ΑΕ, Κατερίνα Βλάχου, αναφέρει: «Ευχαριστούμε τους συναδέλφους στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων για την εξαιρετική συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο κεφάλαιο που ξεκινάει και είμαστε σίγουροι ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι ανάπτυξης μέσω του δικτύου και της εμπειρίας της Desserta Hellasκαι της Bergalndmilch στον κλάδο των τυροκομικών».
Να σημειωθεί ότι η μάρκα ΧΩΡΙΟ, συμπεριλαμβανομένων των τυροκομικών προϊόντων, παραμένουν στην ιδιοκτησία της Μινέρβα ΑΕ και στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα εξακολουθούν να παράγονται στο εργοστάσιο. Στρατηγικό στόχο της διοίκησης για τη Δωρική, αποτελεί η εδραίωση στις αγορές του εξωτερικού και η ανάπτυξη της γκάμας των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, προσφέροντας υψηλή ποιότητα στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
Η ιστορία του εργοστασίου
Η ανέγερση του εργοστασίου το 1989, που ολοκληρώθηκε το 1991, ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας τεσσάρων τυροκόμων της περιοχής, που ίδρυσαν την Κοινοπρακτική Τυροκομικών Μονάδων Ιωαννίνων (Κ.Τ.Μ.Ι.), με την επωνυμία ΠΙΝΔΟΣ ΑΕΒΕ. Η οικογένεια Φιλίππου (ΦΑΓΕ) ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Πίνδος ΑΒΕΕ από το 1993 -τότε η ετήσια παραγωγή της υπερέβαινε τους 2.000 τόνους-, απέκτησε σημαντικό μετοχικό ποσοστό και το εργοστάσιο επεκτάθηκε σε κτιριακές υποδομές χάρη στις επενδύσεις που πραγματοποίησε. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2003, η Πίνδος ΑΒΕΕ θα απορροφούνταν από τη ΦΑΓΕ, που πλέον είχε τον πλήρη μετοχικό της έλεγχο.
Η διοίκηση της ΦΑΓΕ, έχοντας αποφασίσει να στρέψει το ενδιαφέρον της στο γιαούρτι και κυρίως τις διεθνείς αγορές, λαμβάνει την απόφαση να πουλήσει το εργοστάσιο στη Μινέρβα το 2008, η οποία μεταξύ των άλλων θα παρήγαγε φέτα φασόν για τη ΦΑΓΕ για μερικά χρόνια ακόμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο εργοστάσιο η Μινέρβα είχε βγάλει "πωλητήριο" για πάνω από δύο χρόνια.