Αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις: Επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης για τη μείωση μονάδων
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά διατύπωσαν ενστάσεις για τις ανακοινώσεις του Νίκου Δένδια.
Με επιφυλάξεις υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις ανακοινώσεις του Νίκου Δένδια στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με αιχμή το σχεδιασμό για τη συγχώνευση και κατάργηση 137 στρατοπέδων έως το 2025.
«Πώς θα γίνουν οι μειώσεις των μονάδων και η αύξηση της στελέχωσης; Έχουν ληφθεί υπόψη οι τοπικές κοινωνίες;», διερωτήθηκε ο Ευάγγελος Αποστολάκης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως κάθε απόφαση απαιτεί και σοβαρή ανάλυση των απειλών. «Τι έχει αλλάξει από την απειλή ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με λιγότερες μονάδες; Για ποιο λόγο κλείνουν μονάδες; Είναι επιχειρησιακοί οι λόγοι ή δημοσιονομικοί;», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Ενστάσεις υπήρξαν και όσον αφορά στην απουσία, όπως καταγγέλθηκε, σχεδίου για την ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον Ευάγγελο Αποστολάκη να σημειώνει πως η έλλειψη προσωπικού κινδυνεύει να υπονομεύσει την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Όσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία, η ενίσχυση με Ραφάλ είναι σημαντικό βήμα αλλά πρέπει να συνοδεύεται από διαρκή επένδυση σε υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό. Η διαρκής αναβάθμιση και ενίσχυση δικών μας δυνατοτήτων είναι απαραίτητη ώστε να κρατήσουμε το στρατηγικό μας πλεονέκτημα», σημείωσε ο ίδιος.
«Όποιες αλλαγές γίνονται πρέπει να είναι προς όφελος της Άμυνάς μας και να μην είναι αποφάσεις χωρίς δημοσιονομική διασφάλιση. Με συρρίκνωση Ενόπλων Δυνάμεων δεν εμπεδώνεται στον αντίπαλο η αποφασιστικότητα», τόνισε από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης.
«Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι σε έναν αναβράζον γεωπολιτικό περιβάλλον να περιμένουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε άνετα τις δυνατότητες άμυνας και ανατροπής», υποστήριξε ο Νίκος Παπαναστάσης του ΚΚΕ, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος, όπως είπε του σιδερένιου θόλου.