Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: «Ψηφίστηκαν διατάξεις που ουδέποτε προτείναμε» καταγγέλλουν μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής
Δριμύ κατηγορώ με αποδέκτες την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης εξαπέλυσαν μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα που κατηγόρησαν το Μέγαρο Μαξίμου ότι τους χρησιμοποίησε για νομιμοποιήσει τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που νομοθέτησαν, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν σχέση με τις προτάσεις της Επιτροπής.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίες που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επικαλείται δήθεν επιστημονικές εισηγήσεις αλλά στην ουσία νομοθετεί η ίδια δίχως τις λαμβάνει υπ’ όψιν.
«Ψηφίστηκαν διατάξεις που ουδέποτε προτείναμε»
Στη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Λάμπρος Μαργαρίτης ο οποίος προήδρευε της επιτροπής τόνισε πως η αλλοίωση των προτάσεων της επιτροπής είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «Ξέρω καλά ποιος νομοθετεί στην Ελλάδα και πάντως δεν νομοθετεί καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή -δυστυχώς και για τις νομοπαρασκευαστικές».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε, σχετικά με το τελικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ότι «αν πάρει κανείς το κείμενο που δώσαμε εμείς και αυτό που είναι στη Βουλή, με χειρόγραφα με τη μορφή δήθεν νομοτεχνικών βελτιώσεων που κάποτε δεν έχουν καμία σχέση με νομοτεχνική βελτίωση, είναι κατάργηση ή προσθήκη εδαφίων, διατάξεων, κτλ, βλέπεις χειρόγραφο κείμενο. Αυτός είναι ο τρόπος που νομοθετούμε, δυστυχώς».
https://www.youtube.com/watch?v=XHuc2wBfG5s&t=12964s
«Υπήρξε άλλη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης που τελικά πρότεινε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε»
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Νίκος Μπιτζιλέκης νωρίτερα είχε πει σχετικά ότι ενώ ήταν η επιτροπή παρακολούθησης Ποινικού Δικαίου που είχε εισηγηθεί αλλαγές, «προφανώς υπήρξε και άλλη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης που τελικά πρότεινε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ...
Για τις αλλαγές που τελικά προωθήθηκαν και οδηγούν σε σημαντική αυστηροποίηση ποινών, τόνισε ότι είχαν ως «αποτέλεσμα η προσπάθεια που είχε αρχίσει στη χώρα πριν πολλά χρόνια για "αποπληθωρισμό" ποινών τελικά να καταστεί απρόσφορη».
https://www.youtube.com/watch?v=XHuc2wBfG5s&t=1902s
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΔΣΘ, στην εκδήλωση της 17ης Νοεμβρίου συμμετείχαν ως ομιλητές οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδους, Νικόλαος Μπιτζιλέκης, Λάμπρος Μαργαρίτης, ο Επίκουρος Καθηγητή Νομικής Δ.Π.Θ., κ. Κωνσταντίνος Κοσμάτος (μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα) και η Αντεισαγγελέα Εφετών, κ. Άννα Καραμόσχογλου υπό τον συντονισμό του Προέδρου του ΔΣΘ, κ. Ευστάθιου Κουτσοχήνα. Μετά το τέλος των εισηγήσεων παρέμβαση πραγματοποίησε ο Εφέτης κ. Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ενώ οπτικοακουστικό υλικό αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και στη σελίδα του ΔΣΘ.
ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι συνέταξαν τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες κ. Τσιάρα;
Τις αποκαλύψεις των δύο καθηγητών - μελών της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής επικαλείται ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εγκαλώντας την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Κ. Τσιάρα για εργαλειοποίηση των επιστημόνων, παραπλάνηση της κοινής γνώμης και συσκότιση της εικόνας στο κοινοβούλιο.
Στη σχετική ανακοίνωσή του ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Ξανθόπουλος τονίζει: «Ελάχιστες μέρες μετά τη ψήφιση των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα & Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4855/21) η αλήθεια έλαμψε. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας, παρά τις επανειλημμένες προ(σ)κλήσεις μας, αρνήθηκε επίμονα να καταθέσει στη Βουλή το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής η οποία, όπως υποστήριζε, του πρότεινε τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες.
Σε πρόσφατη επιστημονική ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, διαπρεπείς νομικοί, που διατέλεσαν μέλη της Επιτροπής, κατήγγειλαν ότι ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση, ώστε να καλυφθούν με επιστημονικό κύρος τροποποιήσεις διατάξεων που ουδέποτε ίδιοι πρότειναν!
Ενδεικτικά, ανέφεραν ότι η επιβολή της ισόβιας κάθειρξης ως μόνης ποινής για σειρά κακουργημάτων δεν ήταν πρόταση της επιτροπής, ότι «υπήρξε δεύτερη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης» και πως αποτελεί πισωγύρισμα η αύξηση των ποινών σε πολλά αδικήματα του νέου Ποινικού Κώδικα!
Οι αποκαλύψεις αυτές, εκθέτουν την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος πρώτα εργαλειοποίησε τους επιστήμονες, στη συνέχεια παραπλάνησε την κοινή γνώμη και, στο τέλος, συσκότισε την εικόνα στο κοινοβούλιο. Δυστυχώς για το νομικό μας πολιτισμό, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η θέση μας, ότι οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, δεν ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης αλλά πολιτικής υποκρισίας, επικοινωνιακής δημαγωγίας και άκρατου ποινικού λαϊκισμού».