Αλλαγές ετοιμάζει ο Μητσοτάκης στο Πολιτικής Προστασίας
Σε αλλαγές στον επιχειρησιακό μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας θα προχωρήσει όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός μόλις καταλαγιάσει το ζήτημα των πυρκαγιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά ένα πιο λειτουργικό μοντέλο, καθώς η κλιματική κρίση θα επιτίθεται κάθε χρόνο με μεγαλύτερη σφοδρότητα.
Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις πρώτες φωτιές που ξέσπασαν στην Αττική δεν ήταν και η καλύτερη. Τα προβλήματα διαχείρισης ήταν σημαντικά από την προηγούμενη ηγεσία και γι αυτό άλλωστε απομακρύνθηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Μάλιστα το γεγονός πως δεν χρησιμοποιήθηκε σε κανένα άλλο υπουργικό πόστο δείχνει και τον χαμηλό βαθμό αξιολόγησης που συγκέντρωσε στην συγκεκριμένη θέση.
Ο Βασίλης Κικίλιας δεν είχε προλάβει καλά- καλά να καθίσει στην καρέκλα του υπουργού με αποτέλεσμα ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς που παρέμεινε στο ίδιο πόστο να κληθεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Παράλληλα σημαντικό ρόλο παίζει σε τέτοιες περιπτώσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση που ετοιμάζεται για εκλογές. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες που καίγονται για να επανεκλεγούν βγήκαν μπροστά και βοήθησαν με κάθε μέσο στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ υπήρξαν και εκείνοι οι οποίοι για μια ακόμη φορά δεν είχαν φροντίσει να καθαρίσουν από τα ξερόχορτα τα οικόπεδα του δήμου τους.
Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση είχε προνοήσει και είχε αυξήσει σημαντικά τα μέσα πυρόσβεσης σε σχέση με πέρσι καθώς η κλιματική κρίση κάνει ολοένα και πιο δύσκολη την κατάσταση, εντούτοις η φωτιά στην περιοχή του Κουβαρά αρχικά και στην Μάνδρα λίγες ώρες αργότερα ξέφυγε με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα ενώ και επιχειρησιακά υπήρξε σημαντική διάσπαση δυνάμεων. Η λέξη που ακούστηκε αρκετά τα πρώτα δύσκολα 24ωρα ήταν... συντονισμός, καθώς φαίνονταν να έχει χαθεί η μπάλα.
Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν σε μια σειρά. Ο συντονισμός επέστρεψε και μάλιστα στην Ρόδο υπήρξαν για ένα διάστημα ακόμη και δυο ελικόπτερα για αυτό τον σκοπό ενώ έγινε και η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει ποτέ στην χώρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν κάηκε το νησί των ιπποτών αλλά τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα, ενώ και η εικόνα μας στο εξωτερικό δεν επλήγη λόγω της άμεσης αντίδρασης που υπήρξε τόσο από την κρατική μηχανή όσο και από τους τοπικούς παράγοντες του νησιού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να στείλει στο νησί τον πιο στενό του συνεργάτη τον Γιάννη Μπρατάκο.
Το σύνθημα που ακολουθεί η κυβέρνηση πως εκείνο που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μπορεί να προκάλεσε αρκετές συζητήσεις στα social media, ωστόσο είναι εκείνο που έχει την απόλυτη προτεραιότητα. Παράλληλα το 112 έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με την πλειονότητα των πολιτών να ακολουθεί τις οδηγίες του τριψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης.
Ο πρωθυπουργός όπως είναι λογικό δεν θα προχωρήσει σε καμία κίνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κάνει ορισμένες παρεμβάσεις στο επιχειρησιακό κομμάτι ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα ζητήματα. Ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα προβλήματα που υπάρχουν στον συγκεκριμένο τομέα και θα πρέπει να επιλυθούν καθώς η κλιματική κρίση έχει δείξει πως δεν αστειεύεται. Άλλωστε δεν είναι μόνο το καλοκαίρι και οι πυρκαγιές, υπάρχει και ο χειμώνας που θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα ακραία φυσικά φαινόμενα.