Alibaba: Ένταξη στη μαύρη λίστα του υπουργείου Άμυνας εξετάζουν οι ΗΠΑ [vids]
Το ενδεχόμενο προσθήκης των τεχνολογικών κολοσσών Alibaba και Tencent στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών που φέρεται να αποτελούν ιδιοκτησία του κινεζικού στρατού ή να ελέγχονται από αυτόν, εξετάζει η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με δυο πηγές που επικαλείται το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το να μπουν στο «στόχαστρο» οι δυο πολυτιμότερες εταιρείες της Ασίας, που συνδυαστικά αξίζουν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, είναι το δραστικότερο μέτρο που θα έχει λάβει ο πρόεδρος Τραμπ, στο πλαίσιο της σειράς των μέτρων που έχει πάρει πρόσφατα κατά κινεζικών εταιρειών, στην προσπάθειά του να παγιώσει τη σκληροπυρηνική πολιτική του εναντίον του Πεκίνο κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του.
https://www.youtube.com/watch?v=An6wy-SRb8o
Στελέχη του υπουργείου Άμυνας, που επιβλέπουν τη λίστα, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει τα σχέδια ενώ συζητούν την προσθήκη και άλλων κινεζικών εταιρειών, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.
Άφαντος επί δύο μήνες ο Τζακ Μα, επικεφαλής της Alibaba
Οργιάζουν οι φήμες, που θέλουν τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα να αγνοείται καθώς ο ιδρυτής και επικεφαλής της Alibaba δεν έχει κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση τους τελευταίους δύο μήνες. Οι υποψίες ότι η τύχη του αγνοείται γιγαντώθηκαν, όμως, εξαιτίας της απουσίας του στο τελευταίο επεισόδιο δικού του διαγωνισμού ταλέντων, που δίνει την ευκαιρία σε Αφρικανούς επιχειρηματίες να κερδίσουν χρηματικά έπαθλα ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον διαγωνισμό ταλέντων, ο Μα είναι μέλος της κριτικής επιτροπής και τον αντικατέστησε η Λούσι Πενγκ, στέλεχος της Alibaba. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, εκπρόσωπος της Alibaba δήλωσε πως ο Μα δεν μπορεί να συμμετάσχει λόγω βεβαρημένου προγράμματος. Ο επιχειρηματίας και η αυτοκρατορία του βρίσκονται, εξάλλου, στο στόχαστρο του Πεκίνου από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά μια αμφιλεγόμενη ομιλία του στη Σαγκάη, στο πλαίσιο της οποίας επέκρινε το ρυθμιστικό σύστημα της Κίνας ως αναχρονιστικό και ως «κληρονομιά της βιομηχανικής εποχής».
https://www.youtube.com/watch?v=2xdjQfRed7U
Μία εβδομάδα αργότερα, οι κινεζικές Αρχές εμπόδισαν την αρχική δημόσια εγγραφή της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Ant, θυγατρικής της Alibaba, επικαλούμενες ελλείψεις στον σχετικό φάκελο. Στη συνέχεια παρουσίασαν νέο προσχέδιο κανονισμών για τον κλάδο.
Μόνο μέσα στο 2020 ο Τζακ Μα είναι ο δεύτερος επιχειρηματίας που ξαφνικά εξαφανίζεται. Τον Μάρτιο, όταν η πανδημία είχε μεταγγισθεί στον δυτικό κόσμο, χάθηκε από προσώπου γης ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας Ρεν Ζικιάνγκ λίγο αφότου επέκρινε τους χειρισμούς του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει διαρρεύσει στα δυτικά ΜΜΕ ότι οι εξαφανίσεις επιφανών επιχειρηματιών και επικριτών του Πεκίνου είναι σύνηθες φαινόμενο στην Κίνα. Το 2017, τα δυτικά ΜΜΕ έγραφαν εκτεταμένα για την εξαφάνιση του Βου Ξιαοχουί, προέδρου του ομίλου Anbang, που είχε γίνει γνωστός στον δυτικό κόσμο χάρη στις εκτεταμένες εξαγορές δυτικών εταιρειών. Φημολογείτο η κράτησή του από τις Αρχές και η εταιρεία του είχε ανακοινώσει πως ο κ. Βου «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του για προσωπικούς λόγους».
https://www.youtube.com/watch?v=v-6R23NGgBk
Διαστάσεις είχε, άλλωστε, πάρει η εξαφάνιση επιχειρηματιών το 2015, όταν αγνοείτο η τύχη δεκάδων υψηλόβαθμων στελεχών κινεζικών επιχειρήσεων. Σε μεγάλο βαθμό, πάντως, οι εξαφανίσεις είχαν αποδοθεί στην εκστρατεία του προέδρου Σι κατά της διαφθοράς που βρισκόταν σε εξέλιξη μαζί με σειρά ανακρίσεων σχετικών με την κατάρρευση των κινεζικών χρηματιστηρίων και του κινεζικού νομίσματος το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.