Αλέξανδρος Εξάρχου: Επενδύουμε 340 εκατ. για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα
Ο Aλέξανδρος ΕΞάρχου, μέτοχος της Thrivest μαζί με τους Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη, χαρακτηρίζει «άθλο» τη συμφωνία συγχώνευσης Attica Bank - Παγκρήτιας.
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, μέτοχος της Thrivest μαζί με τους Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη, μίλησε αναλυτικά για τη συμφωνία συγχώνευσης Attica Bank - Παγκρήτιας, την οποία και χαρακτηρίζει «άθλο». Όπως εξήγησε, η Thrivest διέκρινε έγκαιρα πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα θα δημιουργούσε ευκαιρίες στην αγορά και γι' αυτό επένδυσε ως τώρα 340 εκατ. ευρώ, ποσό που κατατάσσει τη Thrivest ως τον μεγαλύτερο επενδυτή στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Τονίζει ακόμη ότι αν δεν γινόταν η διάσωση της Attica Bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα μπορούσε να πάρει πίσω τα κεφάλαιά του και παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Αναφέρεται επίσης στο business plan της νέας τράπεζας, η οποία και θα εστιάσει στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στο «business stories»:
- Με την κύρωση της Συμφωνίας Μετόχων από τη Βουλή ολοκληρώθηκε ένας σημαντικός κύκλος για τη συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας Τράπεζας. Πόσο εύκολο ήταν να γίνουν όλα όσα προηγήθηκαν;
«Πιστεύω ότι ήταν ένας άθλος. Όταν, πριν από δύο χρόνια, αποφασίσαμε να επενδύσουμε στον τραπεζικό τομέα αποκτώντας τον έλεγχο της Παγκρήτιας Τράπεζας, πολλοί μας έλεγαν ότι επρόκειτο για αδιανόητη ενέργεια και μας προειδοποιούσαν ότι θα χάναμε τα λεφτά μας εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και της χαμηλής κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας. Ωστόσο, εμείς διακρίναμε εγκαίρως ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα θα δημιουργούσε νέες ευκαιρίες στην αγορά. Στη συνέχεια, η διοίκηση της Attica Bank μας παρουσίασε ένα φιλόδοξο business plan, το οποίο στηριζόταν στην ιδέα συγχώνευσης της τράπεζας με την Παγκρήτια με στόχο τη δημιουργία μιας νέας, υγιούς και ισχυρής τράπεζας τράπεζας που θα λειτουργούσε ως ο 5ος πυλώνας τραπεζικού συστήματος. Και αυτό ήταν το σημείο καμπής. Κωδικοποιώντας όλη αυτή την πορεία, θα ξεχώριζα ως ορόσημα τη συμμετοχή της Thrivest ως κυρίου μετόχου στην Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία στο μεταξύ απορρόφησε το ελληνικό δίκτυο της HSBC, και στη συνέχεια τη συμμετοχή της στην προηγούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Attica Bank το 2023, τη δρομολόγηση του "Ηρακλή 3" και την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Μετόχων με το ΤΧΣ που προβλέπει ΑΜΚ ύψους 735 εκατ. ευρώ και την εκκίνηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα σε νέα και υγιή βάση».
-Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία του 5ου πυλώνα;
«Πρέπει να προχωρήσει η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και η έκδοση νέων μετοχών, που είναι συνολικά ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, στο α' τρίμηνο του 2025 η νέα τράπεζα θα είναι σε θέση να ξεκινήσει την ενιαία λειτουργία της και να παρουσιαστεί στο κοινό με τη νέα της ταυτότητα και τον καινούριο
χαρακτήρα της. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της νέας τράπεζας ότι θα υλοποιήσει με επιτυχία αυτό τον φιλόδοξο σχεδιασμό».
- Προβάλλεται γενικώς το επιχείρημα ότι η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην τραπεζική αγορά. Το μέγεθος της νέας τράπεζας θα είναι ικανό να παίξει αυτόν τον ρόλο;
«Δυστυχώς η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η χώρα διέθετε ακόμη 20 τράπεζες, προκάλεσε τεράστια βλάβη στο τραπεζικό σύστημα και αυτό είχε επίπτωση στον ανταγωνισμό, ο οποίος εκείνη την εποχή δεν ήταν προτεραιότητα για τους εταίρους μας, καθώς προείχε -και σωστά- η χρηματοπιστωτική σταθεροποίηση. Σήμερα, οι πιστωτικοί κανόνες έχουν αλλάξει, οι συστημικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί και δίνουν προτεραιότητα στους μεγάλους πελάτες τους, αφήνοντας ουσιαστικά εκτός ραντάρ τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Άρα, εμείς είδαμε μια επενδυτική ευκαιρία στην αγορά, την οποία επιβεβαίωσε και το φιλόδοξο πλάνο της διοίκησης της Attica Bank. Έτσι, ο 5ος τραπεζικός πυλώνας θα έρθει ως challenger για να "ξεκλειδώσει" την αγορά αυτή και να δημιουργήσει αξία για όλους».
- Πόσα κεφάλαια συνολικά θα επενδύσετε στο σχέδιο εξυγίανσης των δυο τραπεζών;
«Η Thrivest έχει ήδη συμμετάσχει σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank και της Παγκρήτιας με 140 εκατ. ευρώ, ενώ με την πρόσφατη Συμφωνία Μετόχων δεσμεύτηκε να τοποθετήσει άλλα 200 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, οπότε μέχρι στιγμής η επένδυσή μας ανέρχεται στα 340 εκατ. ευρώ. Δεν νομίζω ότι υπήρξαν πολλοί ιδιώτες επενδυτές που να τοποθέτησαν τόσα κεφάλαια στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μπορώ να πω ότι η Thrivest είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον τραπεζικό τομέα της χώρας».
- Το προηγούμενο διάστημα ασκήθηκε κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με τα ποσά και τα ποσοστά της επένδυσης για τον 5ο πυλώνα. Ποια είναι η δική σας άποψη;
«Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εσφαλμένη και, κυρίως, άδικη. Κι αυτό γιατί δεν λαμβάνει υπόψη το παρελθόν της Attica Bank, αλλά και την κατάσταση της Παγκρήτιας, για την οποία δεν γίνεται λόγος. Τα προηγούμενα χρόνια το κράτος, μέσω του ΤΧΣ, τοποθέτησε μεγάλα κεφάλαια στην Attica Bank προκειμένου να τη διασώσει και να προστατεύσει πολίτες και επιχειρήσεις από πιθανό "κούρεμα" καταθέσεων. Ωστόσο, η αποτίμηση της επένδυσης στο ΤΧΣ κατέληξε να είναι μηδενική λόγω της ανεπάρκειας κεφαλαίων και των "κόκκινων" δανείων της. Άρα, χωρίς την εξυγίανση της τράπεζας θα ήταν απίθανο να αποεπενδύσει κάποια στιγμή το ΤΧΣ και επιπλέον -και σημαντικότερο- θα έπρεπε να προβεί στο εγγύς μέλλον εκ νέου σε κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank, καθώς η τράπεζα δεν ήταν κεφαλαιακά επαρκής. Αντίθετα, σήμερα το ΤΧΣ προσβλέπει για πρώτη φορά σε θετική απόδοση από την επένδυσή του.
»Είναι λάθος να συγκρίνουμε τα εξανεμισμένα διασωστικά κεφάλαια του ΤΧΣ στην Attica Bank με τη νέα αυτή δεσμευτική επένδυση, η οποία προχωρά σε εντελώς νέα, αναπτυξιακή και υγιή βάση. Κανένας δεν μας έκανε χάρη. Τοποθετούμε -και έχουμε τοποθετήσει- σημαντικά κεφάλαια στον τραπεζικό τομέα. Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν μόνο ένας φορέας είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Attica Bank, ο οποίος όμως αποχώρησε από το εγχείρημα. Η δική μας πρόταση ήταν η μόνη επιχειρηματικά, αλλά και ρεαλιστικά εφικτή. Από μόνη της η Τράπεζα Αττικής ήταν πολύ μικρή για να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον -είτε από ιδιώτες επενδυτές, είτε από κάποια άλλη τράπεζα- λόγω της οικονομικής της κατάστασης. Εμείς όμως από την πλευρά μας, έχοντας ήδη επενδύσει 140 εκατ. ευρώ και ελέγχοντας μετοχικά την Παγκρήτια Τράπεζα, μπορέσαμε να φέρουμε στο τραπέζι τη μόνη αξιόπιστη πρόταση που βασιζόταν στη σύμπραξη δυνάμεων, ώστε η νέα τράπεζα να μπορέσει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην στήριξη της επιχειρηματικότητας».
- Μια επένδυση στον τραπεζικό χώρο σχετίζεται άμεσα με την πορεία της οικονομίας. Ποια είναι η δική σας άποψη για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;
«Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε ένα σπριντ που συνέβαλε στη γενικότερη αναβάθμιση της οικονομίας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, γεγονός που αποτυπώθηκε στην άνοδο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και επισφραγίστηκε από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία υπήρξε σημαντικό ορόσημο για τη χώρα μας. Μάλιστα η Ελλάδα δείχνει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα έναντι του διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα και ευρύτερη αστάθεια. Έτσι, έπειτα από χρόνια, η Ελλάδα ξεχωρίζει ως επενδυτικός προορισμός και πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευνοϊκή συγκυρία για να κάνουμε ένα θαρραλέο άλμα προς το αύριο. Και σας λέω με βεβαιότητα ότι η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα αντανακλά τη δική μας συμμετοχή σε αυτή την εθνική προσπάθεια».