Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Δεν τρέφουμε αυταπάτες - Να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις των Τιράνων
Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.
Για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και τις προκλήσεις της Άγκυρας, ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Αναφερόμενη στην προοπτική ένταξης της Αλβανίας, η υφυπουργός εξήγησε πως η Αθήνα δεν τρέφει αυταπάτες, απορρίπτοντας ωστόσο τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, με φόντο τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη. «Όχι, δεν μπήκε κάτω από το χαλί το θέμα Μπελέρη. Δεν είναι διμερές το ζήτημα, είναι η καρδιά του προβλήματος. Η Ελλάδα είναι εκεί για να ελέγξει και να επιβάλλει ό,τι θεωρεί σημαντικό», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε πως οι ρητές δεσμεύσεις των Τιράνων - μεταξύ άλλων για την προστασία των μειονοτήτων, οι οποίες, όπως ξεκαθάρισε, θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους - θα πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις.
Αναφορικώς με τις προκλήσεις της Τουρκίας, σημείωσε πως η Αθήνα κινείται και παρασκηνιακά και έχει επιτύχει οι ελληνικές θέσεις να μην είναι μονομερείς, αλλά κοινοτικές.
Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε πως η Ελλάδα ήταν πάντοτε γενναιόδωρη με τους γείτονές της και αυτή είναι η δύναμή της. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα μαλακής δύναμης, όχι σκληρής. Έχει όργανα ήπιας ισχύος προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς της. Δε χρησιμοποιούμε στρατιωτικά μέσα, ούτε καν απειλή στρατιωτικών μέσων», όπως σημείωσε.
Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για Νετανιάχου
Η υφυπουργός Εξωτερικών δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με φόντο τις αποστάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος Παύλου Μαρινάκη.
«Η Ελλάδα είναι από ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου, φυσικά και το σέβεται. Δεν τίθεται θέμα μη σεβασμού του Διεθνούς Δικαστηρίου. Από την άλλη όμως, το να βάζεις στην ίδια μοίρα έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό με έναν επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης, δεν είναι κάτι το οποίο κανείς αποδέχεται εύκολα», εξήγησε η υφυπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί πως παίρνοντας το λόγο, η Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) εξάπελυσε διμέτωπη πυρά, τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και σε εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας, λέγοντας πως η ένταξη της γείτονος στην ΕΕ περνά μέσα από την απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Εφόσον η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν σέβεται τη συμφωνία, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τις ευθύνες της, δηλαδή το μπλοκάρισμα της ενταξιακής διαδικασίας. Αυτό προβλέπεται και από τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε η Ρένα Δούρου, καταγγέλλοντας πως η ελληνική κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες και τονίζοντας πως υπάρχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας, καλώντας την Αθήνα «να μην κρύβεται πίσω από το βουλγαρικό βέτο».