Αλέξης Τσίπρας: «Ταφόπλακα» για τη νέα γενιά το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη [vid]
«Ταφόπλακα» για τους νέους χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε παρέμβασή του στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα Νέες & Νέοι Επιστήμονες & η Οικονομία της Γνώσης, στο πλαίσιο του κύκλου «Νέες και νέοι επιστήμονες: Εμπόδια και προοπτικές», που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και το Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, έκανε λόγο για νέο ισχυρότερο κύμα brain drain.
https://www.youtube.com/watch?v=awk_tAvUIp8
«Δεν πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να έχει μέλλον αν οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ασφαλείς. Πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί η δημιουργικότητα και η γνώση ιδίως των νέων επιστημόνων που καταπιέζονται, υποαμείβονται και το μέλλον τους με βάση την πολιτική της κυβέρνησης είναι 10ωρα και 600 ευρώ και απλήρωτες υπερωρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Επιπλέο, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι «Στη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στους νέους έρχεται το νομοσχέδιο (σ.σ. εργασιακό) που θα είναι μία ταφόπλακα, θα βάλει τους όρους για μία νέα γενιά ανέργων υποαμειβόμενων νέων επιστημόνων και για ένα νέο ίσως ισχυρότερο κύμα brain drain».
Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης οι:
- Κώστας Γαβρόγλου, πρώην υπουργός Παιδείας και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών,
- Σπύρος Γεωργάτος, καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής και αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
- Ηλίας Γεωργαντάς, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας,
- Νέλλη Καμπούρη, διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, London School of Economics και βασική ερευνήτρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,
- Δημήτρης Κοφινάς, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
- Ιωάννα Λαλιώτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- Συντονίζει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Δανάη Κολτσίδα.
Η εκδήλωση μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω του καναλιού του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UClqH6weu-kTaINRJ8SB6ygg) και μέσω των ιστοσελίδων των συνδιοργανωτών: http://www.enainstitute.org/, http://netedu.gr/ και http://poulantzas.gr.
Περισσότερα για τον κύκλο συζητήσεων «Νέες & Νέοι Επιστήμονες: Εμπόδια και προοπτικές» :
Σε μια περίοδο που πολύ συχνά γίνεται λόγος για τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης και για την ανάγκη η Ελλάδα να αξιοποιήσει το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της σε ένα πλαίσιο μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων, οι συνθήκες εκπαίδευσης, έρευνας και εργασίας - αλλά και ευρύτερα οι όροι της ζωής - για τις νέες και τους νέους επιστήμονες παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες, με την επισφάλεια να αποτελεί τον κανόνα.
Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου νέες και νέους επιστήμονες που αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια και υφίστανται διακρίσεις – ταξικές, έμφυλες και άλλες, οι οποίες εντείνονται διαρκώς με ευθύνη της Πολιτείας, που υψώνει διαρκώς περισσότερα εμπόδια και διαχωρισμούς.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του κύκλου εκδηλώσεων είναι να αναδείξει τα προβλήματα, και να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές που θα δίνουν διέξοδο στη νέα γενιά επιστημόνων, θα τους κάνουν συμμέτοχους στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα αναστρέφουν την τάση φυγής στο εξωτερικό.
Η δεύτερη εκδήλωση, με τίτλο «Το brain drain και πώς να το αναστρέψουμε», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, επίσης στις 7.00 μ.μ., με ομιλητές/ομιλήτριες τους/τις: Κ. Δασύρα, Κ. Δουζίνα, Λ. Λαμπριανίδη, Δ. Σίνου, Κ. Φωτάκη. Θα συντονίσει ο Παναγιώτης Σκευοφύλακας.