Αλέξης Τσίπρας στον Alpha: Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα και ξέρει και μπορεί
Καλεσμένος της Σταματίνας Τσιμτσιλή, στην εκπομπή «Happy Day» στον Alpha, βρέθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριών», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ξέρει και μπορεί», απαντώντας έτσι στο ερώτημα γιατί ο κόσμος να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι δεν αρκεί μόνο να είσαι άφθαρτος και διαφορετικός όταν θες να κυβερνήσεις τη χώρα και η εμπειρία είναι πολύ χρήσιμη, γιατί «ο κόσμος θέλει αλλαγή και σιγουριά».
Πρόσθεσε ότι έχει την εμπειρία διακυβέρνησης της χώρας «στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της» και ότι κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα απ' τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος, όμως «ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπήρξαν προσδοκίες ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα δεν πήγαν όμως καλύτερα». Σημείωσε πως το συναίσθημα που συναντά όπου βρίσκεται είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, υπάρχει κόσμος που αισθάνεται ότι οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν, όπως η μεσαία τάξη, και άλλοι που στοχοποιήθηκαν, όπως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι».
«Εμείς υποχρεωθήκαμε να μαζέψουμε χρήματα στα δημόσια ταμεία 40 δις. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την υποχρέωση να ξοδέψει 60 δις. Δεν είναι το ίδιο. Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία από έμμεσους φόρους το 2022 ήταν 4,5 δις. Αυτή είναι η κρατική αισχροκέρδεια. Οι επιδοτήσεις δεν πάνε στις τσέπες των πολιτών, αλλά στις επιχειρήσεις. Η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια».
Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας
Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης, «που θέλει να λέει ότι έχει ευρωπαϊκό προφίλ», δαιμονοποιεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας, που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.
Ερωτηθείς για τις θέσεις του ΜέΡΑ25 και του Γ. Βαρουφάκη κι αν αυτές επηρεάζουν ενδεχόμενη συνεργασία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει πει ο κ. Βαρουφάκης. Τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη, δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να είναι βάλει τους όρους του, είναι αστείο». Υπογράμμισε ότι «εμείς απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην κοινωνία στη βάση προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί». Ανέφερε ότι «δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν» και ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί μια κυβέρνηση είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή είτε με την ανοχή του». «Πριν από τέσσερις μέρες ήμουν με τον Καγκελάριο Σολτς, πιστεύετε ότι με δέχτηκε για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν νόμιζε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο». «Δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος για τη χώρα, δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριών».
«Αξιακές διαφορές με τον κ. Μητσοτάκη»
«Οι διαφορές μας με τον κ. Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλες. Είναι αξιακές. Μετά από μια διακυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που κακοποίησε το κράτος, καμία προοδευτική δύναμη δεν θα του έδινε συγχωροχάρτι. Πώς να συμφωνήσεις με κάποιον που παρακολουθούσε το μισό υπουργικό συμβούλιο».
Debate
Ερωτηθείς γιατί επιμένει να γίνει ντιμπέιτ και μεταξύ του ίδιου με τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «το δίλημμα της κάλπης ‘Τσίπρας ή Μητσοτάκης' το έβαλε ο κ. Μητσοτάκης και όταν βάζεις αυτό το δίλημμα πρέπει να είσαι ανοικτός να συγκριθείς με αυτόν που θεωρείς ότι είναι ο βασικός σου αντίπαλος». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε προτείνει ντιμπέιτ και τότε μόνο μεταξύ τους, με τον κ. Μεϊμαράκη και αυτό είχε ωφελήσει τον πολιτικό διάλογο. Γιατί, όπως πρόσθεσε, οι πολίτες θέλουν να δουν τις προτάσεις και τον πολιτικό λόγο. Σχολίασε ότι και ο Μακρόν με την Λεπέν είχαν ανοικτό διάλογο, όχι στημένο ντιμπέτι, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε το 2019 και το αρνείται και τώρα». «Προφανώς και να πάμε όλοι μαζί να κουβεντιάσουμε αλλά συνήθως, ειδικά με αυτούς τους αυστηρούς όρους αυτές οι συζητήσεις ειναι και λίγο ‘σούπα' και δεν καταλαβαίνει κι ο κόσμος πολλά πράγματα», συνέχισε. «Γιατί να μην έρθεις σε ανοικτό ουσιαστικό διάλογο, όχι αντιπαράθεση με την έννοια της σύγκρουσης στα μαρμαρένια αλώνια, διάλογο να καταλάβει ο κόσμος τις θέσεις μας; Τι φοβάται;», είπε.
Αλέξης Γεωργούλης
«Ήταν ένα πολύ στενάχωρο γεγονός. Αντιδράσαμε αμέσως μόλις το πληροφορηθήκαμε. Αντιδράσαμε σωστά. Σε μια πατριαρχική κοινωνία δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις. Γι’ αυτό και αποπέμφθηκε αμέσως. Εμείς είμαστε πάντα με το θύμα και όχι με τον θύτη. Η καταγγέλλουσα είπε ότι δεν το ήξερε ούτε η οικογένειά της. Είναι δυνατόν να το ξέραμε εμείς; Ρωτάνε κάποιοι γιατί τώρα; Γιατί έτσι θέλει. Τώρα ήθελε να κάνει την καταγγελία. Το θέμα δεν είναι πότε θα κάνει την καταγγελία, αλλά να μιλήσει και να την κάνει».
«Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια»
«Μου έδωσε δύναμη η αγάπη του κόσμου. Είχα μια συγκινητική αποστολή. Ο φόβος ήταν ένα κυρίαρχο συναίσθημα εκείνη την εποχή και όχι μόνο για μένα, αλλά για όλο τον λαό. Είχα την ηθική υποχρέωση να τιμήσω την εντολή εκατ. ανθρώπων. Είπαν ότι έκανα κωλοτούμπα. Η ιστορία θα κρίνει. Η πρόταση η δική μας ήταν να φτάσουμε μέχρι τέλους, αλλά έπρεπε να σώσουμε τη χώρα και τον λαό. Η τελική επιλογή ήταν σωστή. Κάναμε λάθη αλλά υπηρετώντας μια σωστή πολιτική. Στο τέλος βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια».
Για τη Μπέτυ Μπαζιάνα και τους γιους του
«Με τη σύντροφό μου είμαστε μαζί από το Λύκειο. Είναι μια γοητευτική γυναίκα, μια γοητευτική προσωπικότητα, Η Μπέτυ έχει τον πρώτο λόγο στο σπίτι. Το ελάττωμά μου είναι να βάζω τα όρια στα παιδιά. Αυτόν τον ρόλο τον έχει η Μπέτυ. Δεν χρειάζεται να είναι πρωθυπουργός για να λείπεις πολύ. Το θέμα είναι η ψυχική σου επαφή. Ο χρόνος με τα παιδιά σου να είναι ποιοτικός. Μπορεί να είσαι και μεταλλωρύχος και να λείπεις από το σπίτι. Δεν ξέρω αν το έχουμε καταφέρει στο 100%, αλλά προσπαθούμε. Τα παιδιά κατάλαβαν από νωρίς τι δουλειά κάνω. Το έχουν αποδεχθεί ως μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Είμαι ο μπαμπάς τους και όχι ο πολιτικός.
Ο δημιουργικός χρόνος δεν έχει να κάνει με το τι κάνεις. Το θέμα είναι να ακούς τα θέλω των παιδιών τους και να είσαι δίπλα τους. Η δυσκολία είναι ότι δεν μπορούμε να περπατήσουμε μαζί χωρίς να μας σταματήσουν, αλλά βρίσκω τον χρόνο να το κάνουμε. Εγώ έχω αναλάβει τα πιο ευχάριστα είναι η αλήθεια. Το δουλεύουμε με τη σύντροφό μου. Έχω αναλάβει το πρωινό ξύπνημα των παιδιών. Το τηρούμε αυτό. Με κατηγορεί η Μπέτυ ότι τα παιδιά πάνε αργοπορημένα στο σχολείο. Η μεγάλη μάχη που δίνουμε είναι με τις οθόνες. Νομίζω ότι έχουμε χάσει το παιχνίδι. Η νέα γενιά μεγαλώνει σε άλλο πλαίσιο. Πρέπει όμως να μπουν όρια. Δίνουμε μάχη για να αγαπήσουν το βιβλίο. Η μάχη είναι σκληρή. Στο σπίτι δεν υπάρχει τηλεόραση. Την έχουμε καταργήσει. Θέλαμε να βάλουμε όριο για να μην βλέπουν τηλεόραση μετά το σχολείο. Η Μπέτυ έβαλε parental control. Ο μικρός βρήκε το σύστημα, το χάκαρε και το έβγαλε. Αυτό έγινε όταν ήταν 7 ετών. Θάψανε τη συσκευή σε μία γλάστρα. Πηγαίνουμε πολύ θέατρο με τη Μπέτυ. Παλιότερα πηγαίναμε Θεσσαλονίκη για να δούμε το φεστιβάλ. Μας αρέσει να τρώμε έξω. Παλιότερα βγαίναμε και σε μπαράκια. Τώρα είναι πιο δύσκολο. Περισσότερο καθόμαστε με φίλους. Ο κύκλος μας είναι οι γονείς των φίλων των παιδιών μας. Πηγαίνω στα πάρτι. Με βοήθησαν τα πάρτι να ζήσω σαν κανονικός άνθρωπος».
Κυψέλη, εξοχική κατοικία και… Παναθηναϊκός
«Έχω συνηθίσει τα fake news. Όταν ήμουν πρωθυπουργός έλεγαν ότι ζω στη Φιλοθέη. Εκεί μεγάλωσα και εκεί μένω. Κάναμε κοπάνες για να δούμε αγώνες στον «Τάφο του Ινδού». Και τα παιδιά είναι Παναθηναϊκοί. Είχαμε δει μαζί με την Μπέτυ τελικό σούπερ καπ στην Ισπανία. Η ιστορία με τα fake news δεν είναι ευχάριστη. Μένουμε στην Κυψέλη. Μας βλέπουν άνθρωποι, συζητώ με τους γείτονές μου. Δεχθήκαμε συντονισμένη επίθεση για την εξοχική κατοικία που νοικιάζουμε. Έλεγαν ότι έχω νοικιάσει με μαύρα χρήματα την κατοικία. Πήγα νομικά και κέρδισα. Πρέπει να υπάρχει ένα όριο».
Ψαροντούφεκο και F-16
«Τα τελευταία δέκα χρόνια το χόμπι μου είναι το ψαροντούφεκο. Δεν είμαι καλός ψαράς. Ο βυθός σε κάνει να ξεχνιέσαι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος πρόσθεσε: «Ήταν συγκλονιστική η εμπειρία όταν οδήγησα F-16».
Για τους θανάτους του πατέρα και της πεθεράς του και το ΕΣΥ
«Ήταν πολύ δύσκολο για μας όταν έφυγε ο πατέρας μου. Με έπαιρνε τηλέφωνο συνέχεια. Με καμάρωνε. Δεν πρόλαβε να με δει πρωθυπουργού. Η απώλεια της μητέρας της Μπέτυς ήταν διαφορετική περίπτωση. Γνωρίζαμε τον καρκίνο 14 χρόνια. Ήταν μια πολύ γενναία γυναίκα. Της είχαν δώσει ζωή 3-4 χρόνια και έζησε άλλα 10 χρόνια. Η Μπέτυ αποφάσισε να κάνουμε παιδιά όταν αρρώστησε η μητέρα της. Η μητέρα της το πάλεψε πολλά χρόνια. Έδωσε μια γενναία μάχη με τον καρκίνο. Μπορεί να τον παλέψει κανείς. Οι γιατροί μας είναι πολύ καλοί. Κάθε στιγμή, κάθε μέρα ήταν πολύ σημαντική. Η πανδημία θα έπρεπε να μας κάνει όλους να καταλάβουμε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας. Ένας γιατρός σήμερα ξέρει ότι μπορεί να πάρει στην Κύπρο 3πλάσιο μισθό γιατί να μείνει εδώ; Πρέπει να δώσουμε κίνητρα να μείνουν εδώ. Πρέπει να έχουμε ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας».
Το κείμενο ανανεώνεται...