Αλέξης Τσίπρας στο «Καλημέρα Ελλάδα»: Η συνέντευξη στον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε την Παρασκευή 30/9 καλεσμένος στην εκπομπή του Ant1 «Καλημέρα Ελλάδα» και απάντησε στις ερωτήσεις του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου καλύπτοντας όλο το φάσμα της επικαιρότητας.
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις στη χώρα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, γιατί αν ήταν 8 και 10 και 15 και 20 (σ.σ. μονάδες διαφορά) δεν θα έκανε εκλογές να τις κερδίσει, να καθαρίσει να τελειώνει; Ή μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος που έδινε εντολή να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχει μια θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς;».
Είπε ότι «κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης για όλους μας και για τα κόμματα και για τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων, γιατί ο κόσμος θα κρίνει και θα συγκρίνει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτό που οι πολίτες «δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι αυτή την πρεμούρα να μας αποδείξουν ότι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο για τη δημοκρατία μας, των παρακολουθήσεων, σώνει και καλά πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν απασχολεί κανέναν στην ελληνική κοινωνία και ότι αμέσως μετά που ο Ανδρουλάκης κατήγγειλε το σκάνδαλο αυτό άρχισε να καταποντίζεται, ότι ο θύτης κερδίζει και ότι το θύμα χάνει».
Οι δημοσκοπήσεις κάνουν τη δουλειά τους και εμείς κάνουμε τη δική μας. Να βρούμε απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα σημείωσε.
«Πριμοδότηση της αισχροκέρδειας»
Στο θέμα της οικονομίας, επισήμανε τους πρωτοφανείς ρυθμούς του πληθωρισμού, την ακρίβεια που όπως είπε έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα δομικά προβλήματα της οικονομίας με λάθος παραγωγικό μοντέλο όπως είπε αλλά και τον ενεργειακό πληθωρισμό που καλπάζει. Αναφερόμενος στον πολίτη τόνισε ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και περιορίζουν την κατανάλωση. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι μεγέθυνε την πληθωριστική κρίση με τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε και έκανε λόγο για πριμοδότηση της αισχροκέρδειας ενώ ζήτησε να ακολουθηθεί το ιβηρικό μοντέλο, της αποσύνδεσης δηλαδή της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.
Με αιχμή την κρατικοποίηση εταιρειών ενέργειας στην Ευρώπη για να υποστηριχθεί η κοινή ωφέλεια. Έγινε στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία το λένε δημόσια. Στην Ελλάδα η ΝΔ ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ με το πρόσχημα ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας ενώ η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στην αισχροκέρδεια.
Δεν κάνει αυτό που έκαναν οι Ίβηρες. Με το ένα χέρι παίρνει τα χρήματα του πολίτη και με το άλλο έρχεται να επιδοτήσει μέρος των υπερκερδών. Τον Σεπτέμβριο είχαμε 500 εκ. κέρδη στη λιανική.
Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες ΔΕΘ και για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα ο κ. Τσίπρας τόνισε: Έχουμε αποδείξει ότι δημιουργήσαμε πλεονάσματα, ρυθμίσαμε το χρέος. Έχουμε κυβερνήσει, ξέρουμε. Στη ΔΕΘ πρότεινα ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Η παράταξη που μας οδήγησε στα μνημόνια και που δεν κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση, κατηγορεί εμάς; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, από το 2019 οι ανισότητες αυξήθηκαν. Η μεσαία τάξη που αισθάνθηκε δικαίως αδικημένη από τη διακυβέρνησή μας έκανε μια επιλογή του 2019. Τα βάρη όμως αντί να μειώνονται διογκώνεται. Ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας που έχει δει τον τζίρο του να γκρεμίζεται και που ψάχνει προοπτική, τι του δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν περιλαμβάνει καθόλου τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
«Πού μοίρασε τα 50 δισ. ο κ. Μητσοτάκης;»
Η σύγκριση που γίνεται είναι αδόκιμη. Εμείς κυβερνήσαμε με την Τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Ήμασταν μέσα στα μνημόνια. Αν εγώ είχα να μοιράσω 50 δις. θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ να βγαίνω. Ο κ. Μητσοτάκης τα μοίρασε χωρίς κριτήρια. Πήγαν σε ημέτερους. Ωφελήθηκαν οι ισχυροί και η μεγάλη πλειοψηφία δεν ενισχύθηκε.
Εκλογές
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει. Έχουμε ένα πλεονέκτημα. Δεν θα κερδίσει μόνο τη ψήφο της συμπάθειας, αλλά και την ψήφο των ανθρώπων που θέλει να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.
Οι εκλογές γίνονται με ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Βάζει τον λαό να σκεφτεί με άλλον τρόπο. Είναι δημοκρατικές εκλογές. Η απλή αναλογική είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι ευκαιρία να έχουμε μια μεγάλη αλλαγή με τις συνεργασίες που θα προκύψουν.
Δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια κυβερνήσεις συνεργασίας , δικομματικές ή τριτοκομματικές που συσπειρώνουν το 50% ενδεχομένως της λαϊκής βούλησης. Κυβερνήσεις αστάθειας είναι μονοκομματικές κυβερνήσεις που πήραν αυτοδυναμία με μπόνους. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας χρεοκόπησαν. Στην Ευρώπη γίνονται συνεργασίες.
Η μόνη δυνατότητα να είναι ξανά πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης είναι να συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο. Όπως γίνεται στην Ιταλία. Αλλιώς δεν έχει άλλη δυνατότητα. Εμείς βλέπουμε τις εκλογές ως ευκαιρία.
Διεκδικώ μια κυβέρνηση των νικητών. Όχι των ηττημένων. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Θα έχει ηθική πολιτική νομιμοποίηση για να διαμορφώσει την επόμενη μέρα.
Διεκδικώ ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά για να διαμορφώσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις κι όχι δεύτερες εκλογές".
Σε σχέση με το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ανάφερε με νόημα πως αυτόν τον εκλέγει ο λαός κι όχι οι παρακάμαρες, απαντώντας και στα όσα έχει πει ο Νίκος Ανδρουλάκης περί τρίτου προσώπου στην πρωθυπουργία.
Εθνικά θέματα
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία στις εξάρσεις του Ερντογάν. Είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που έχουμε τόσο μεγάλη ένταση. Να γνωρίζουμε όλοι απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας, είμαστε όλοι ενωμένοι. Ο Ερντογάν δεν έχει απέναντι του έναν απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά έναν ολόκληρο λαό.
Για τις επικρίσεις της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν
Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Θέλω μια εξωτερική πολιτική που δεν θα λέει μόνο το αυτονόητο, ότι δεν θα δεχθούμε απειλές περί εθνικής κυριαρχίας. Αν το δόγμα είναι ότι «κόκκινη γραμμή» μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, αυτό δίνει στην απέναντι πλευρά να προβαίνει σε παραβιάσεις και προκλήσεις.
Ασκήσαμε κριτική ότι παραχωρήσαμε την Αλεξανδρούπολη επ’ αόριστον χωρίς ανταλλάγματα. Τώρα είμαστε σε δύσκολη θέση και διεκδικούμε απλά μια καλή κουβέντα. Σημαντικό είναι οι ανακοινώσεις του State Department, λύνει όμως το πρόβλημα;
Όταν τα έχεις δώσει όλα, πού είναι οι εγγυήσεις; Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Το 2019 κερδίσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις. Από τότε ξεχάστηκαν. Είναι δυνατόν να απειλεί ο Ερντογάν και να μην υπάρχει η απειλή των κυρώσεων;
Πολυτεχνειούπολη και Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Ερωτηθείς για την υπόθεση της Πολυτεχνειούπολης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οπουδήποτε στη χώρα συντελείται έγκλημα υποχρέωση της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει. Έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι γνώριζε για τα όσα συνέβαιναν εδώ και 3 χρόνια, αλλά δεν είχε παρέμβει.
Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι μια επικοινωνιακή φούσκα. Να πάνε αυτά τα παιδιά που προσλήφθηκαν στις γειτονίες. Δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε μια σύγκρουση που έχει έντονο ιδεολογικό φορτίο. Υπάρχουν προβλήματα στα πανεπιστήμια, αλλά μην το δυσφημούμε κι άλλο. Έχουμε καλά πανεπιστήμια πρόσθεσε.
Μελέτη Λύτρα
Θέτοντας το θέμα των στοιχείων της μελέτης Λύτρα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είμαστε η χειρότερη χώρα ανά εκατ. πληθυσμού. Σχεδόν όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ πέθαναν. Το ΕΣΥ δεν περνάει τη βάση. Το 2022 έχουμε λιγότερους υγειονομικούς απ’ ότι το 2019. Στο Παίδων δεν γίνονται χειρουργεία.
Ως προς τις συντάξεις τόνισε ότι ήταν λανθασμένη κίνηση η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς με το νόμο Κατρούγκαλου.
Δεσμεύτηκε, πάντως, για επιστροφή όλων των αναδρομικών και για επαναφορά της 13ης σύνταξης.