Αλέξης Τσίπρας: Ο ΠΟΥ στηρίζει την εξασφάλιση των πατεντών εμβολίων
Την ανησυχία του για την πορεία του εμβολιασμού και για το γεγονός ότι όλη η ανθρωπότητα κρέμεται από τα business plans μιας χούφτας εταιριών, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον επικεφαλής του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Dr. Tedros Adhanom, μίλησαν για την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να διαχειριστεί το εμβόλιο ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.
Ο Dr. Tedros Adhanom τόνισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για εξασφάλιση πατεντών και δημιουργία δεξαμενής πατεντών, για να υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη παραγωγή εμβολίων από όσο μεγαλύτερο αριθμό φαρμακοβιομηχανιών γίνεται.
Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι σε αυτή τη βάση, η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ για να στηρίξει πιο αποτελεσματικά την πρωτοβουλία COVAX για ισότιμη και καθολική πρόσβαση στα εμβόλια.
Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του στο Politico υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση πατεντών και αδειών παραγωγής, όχι μόνο εμβολίων.
Aφού σημειώνει ότι οι επιστήμονες έκαναν το καθήκον τους στον υπέρτατο βαθμό προσθέτει ότι τώρα είναι η ώρα οι πολιτικοί να αφήσουν τις συμβατικές πολιτικές και τον φόβο μην ενοχλήσουν τα συμφέροντα των εταιριών, καθώς οι αποφάσεις που θα λάβουν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ζητά, μπροστά στο ενδεχόμενο έλλειψης εμβολίων, η ΕΕ να επανακαθορίσει την προσέγγισή της στο θέμα της προμήθειας των εμβολίων. Ασκεί κριτική στην στρατηγική της ΕΕ να βασιστεί στην παραγωγική ικανότητα και τα επιχειρηματικά σχέδια λίγων φαρμακευτικών εταιριών προκειμένου να αναπτύξουν τα εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό της, χαρακτηρίζοντάς την «αδύναμη στρατηγική -τόσο πρακτικά όσο και επί της αρχής».
Συνεχίζοντας αναφέρει: «Τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πολυτιμότερο και πιο αναγκαίο αγαθό στον κόσμο -του οποίου η έρευνα και ανάπτυξη χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ευρωπαίους φορολογούμενους- δεν μπορεί να διανεμηθεί όσο ευρέως γίνεται εξαιτίας των εταιρικών προτεραιοτήτων και της προφανώς περιορισμένης δυνατότητας παραγωγής των φαρμακευτικών εταιριών που το παρασκεύασαν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες με εγκαταστάσεις παραγωγής εντός και εκτός της ΕΕ που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη συμπαραγωγή των εμβολίων συνεισφέροντας σε αυτήν την προσπάθεια».