Αλέξης Τσίπρας: Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ [vid]
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.
Παρακολουθήστε live την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
https://www.youtube.com/watch?v=ilehHPrfWIU
Ξεκινώντας την ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:
«Τα μεγάλα ερωτήματα που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο είναι δύο:
- Πώς θα ανασχέσουμε την κλιματική κρίση.
- Και πώς θα ανασχέσουμε τις συνέπειες του οικονομικού μοντέλου των τελευταίων δεκαετιών.
Ερωτήματα που δεν τα έθεσε η πανδημία. Η πανδημία όμως έκανε εξαιρετικά επείγον να απαντηθούν. Εδώ και περίπου μια δεκαετία, οι ηγεσίες της Δύσης προσπαθούν να αγνοήσουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Διάφορες αφηγήσεις σε κάθε χώρα ή και διεθνώς, εμφανίστηκαν για να πείσουν τους πολίτες ότι το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο είναι μια χαρά, απλά υπάρχουν αυτοί που το εμποδίζουν να ανθήσει.
Στην Ελλάδα ήταν το κοινωνικό κράτος. Στις ΗΠΑ ήταν η φορολογία των επιχειρήσεων. Στη Γαλλία ήταν το ασφαλιστικό. Στην Αγγλία ήταν η καταπιεστική Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε γωνιά του κόσμου, πάντα κάτι άλλο έπρεπε να φταίει εκτός από το προφανές:
Το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα. Η πανδημία δυστυχώς κατέδειξε το προφανές αλλά και την ανάγκη υπέρβασης του.
Σε αυτό το περιβάλλον, όποιος αντιμετωπίζει τα πράγματα με στοιχειώδη υπευθυνότητα, βάζει στο τραπέζι το ζήτημα μιας νέας οικονομικής πολιτικής η οποία:
- Θα μειώσει τις ανισότητες.
- Θα προστατέψει το περιβάλλον.
- Θα συμβάλλει σε μια μακρά, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.»
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η κυβέρνηση πριν την πανδημία παρέλαβε την πιο τακτοποιημένη οικονομία που παρέλαβε κυβέρνηση ποτέ από την μεταπολίτευση και μετά (μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ, 11 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, ρυθμισμένο χρέος).
Ωστόσο, κατάφερε να επιβραδύνει την οικονομία ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία. «Ανησυχώ γιατί αποδείχθηκε ότι αυτή η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ήδη πριν από τον κορωνοϊό είχε ήδη αρχίσει να αντιστρέφεται. Δεν μας αξίζει να ζήσουμε ξανά την εμπειρία των δημοσιονομικών περιορισμών. Αν συμβεί θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης με τις παρωχημένες συνταγές της» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Οι συνταγές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία εμφανίζονται σήμερα πάλι ως “αναπτυξιακή πολιτική”. Η επαναφορά του ίδιου μοντέλου της χρεωκοπίας (ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας και ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους) είναι όχι μόνο λάθος αλλά εξοργιστική» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε επίσης ότι τη στιγμή που ο κόσμος αλλάζει (Μπάιντεν, ΟΗΕ, G7, ΠΟΥ, ακόμα και το ΔΝΤ) η Ελλάδα παραμένει βυθισμένη στις ιδεολογικές εμμονές της. «Δεν ανακάλυψαν όλοι αυτοί ξαφνικά τα καλά του σοσιαλισμού» σχολίασε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε επίσης ότι οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την συνταγή που επαναφέρει η κυβέρνηση είναι αυτοί που θεωρούν πως είναι οι ιδιοκτήτες της παλιάς Ελλάδας. «Διευρύνει το χάσμα των ανισοτήτων και είναι τροχοπέδη για την κοινωνική συνοχή».
«Στην Ελλάδα οποιαδήποτε αντίστοιχη πρόταση χαρακτηρίζεται λαϊκισμός, σπατάλη, λεφτόδεντρα»
«Για πόσο ακόμα θα υποκρινόμαστε τους Ευρωπαίους ενώ ανταγωνιζόμαστε ένα τριτοκοσμικό μοντέλο της μείωσης του μισθολογικού κόστους και κατάρρευσης της ενεργού ζήτησης;» διερωτήθηκε. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι αποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω μείωση μισθών είναι άτοπη και αντιαναπτυξιακή και συμπλήρωσε ότι η εσωτερική ζήτηση πρέπει να αναθερμανθεί και ο μόνος τρόπος είναι με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
«Το παραγωγικό μοντέλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαθιστά την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Είναι δρόμος για Δυνατή Οικονομία και Ισχυρή και δίκαιη Κοινωνία» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε στα τρία θεμέλια επανεκκίνησης της οικονομίας: Η ενίσχυση της εργασίας, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας και η προστασία του περιβάλλοντος.
«Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία που δε πρέπει να χάσουμε, αλλά δεν αρκούν από μόνοι τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να έχει κατατεθεί και το 2005. Οι κεντρικοί πυλώνες του βρίθουν από την επανάληψη των γενεσιουργών αιτιών της οικονομικής κατάρρευσης» τόνισε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.
«Χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα δεν είναι εύκολο να ενισχυθεί η οικονομία. Οι 4 συστημικές τράπεζες απέτυχαν παταγωδώς στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και στην χρηματοδότηση της οικονομίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο δημόσιος μέτοχος πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του στη διοίκηση των τραπεζών, για μία πιο ορθολογική πολιτική στην χρηματοδότηση της οικονομίας και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ό,τι έκανε η κυβέρνηση με την τράπεζα Πειραιώς» επισήμανε.