Αλέξης Τσίπρας: Εκλογές άμεσα για να δοθεί δημοκρατική διέξοδος στα αδιέξοδα Μητσοτάκη
Αλέξης Τσίπρας: Έτοιμος για εκλογές δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» και παραθέτει τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της επόμενης ημέρας.
Κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «την κατάσταση πολιορκίας που έχει δημιουργήσει» και προσθέτει: «για αυτό και προκρίνουμε ως επιτακτική ανάγκη τη προσφυγή στη λαϊκή κρίση το συντομότερο δυνατόν». Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται και στις βασικές προτεραιότητες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει αν εκλεγεί: «Έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις…Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και στήριξη της εργασίας. Αυστηρή εφαρμογή του οχτάωρου και πειραματική εφαρμογή του 35ωρου. Ανάκτηση από το κράτος της ευθύνης για την επικουρική ασφάλιση. Προοδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, και την Υγεία». Επίσης «για τον κλιματικό νόμο, για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, με το πρόγραμμα Ελλάδα PLUS, για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού πανδημικού χρέους, για τη νεολαία και το πρόβλημα της κατοικίας, για τα άτομα με αναπηρία. Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ, πιο έμπειροι, και πιο αποφασισμένοι. Και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε».
Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναφέρει: «Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, γεγονός που θα συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια στον ιδιωτικό τομέα. Θα μηδενίσουμε, ή θα μειώσουμε δραστικά το χρέος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Και θα προχωρήσουμε σε προσωρινά μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο κατώτατο όριο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, στον κατώτατο συντελεστή του 6%. Ταυτόχρονα θα βάλουμε μόνιμα και αποφασιστικά τέρμα στην ασυδοσία των καρτέλ».
«Επιλεκτικό κράτος»
Κάνει κριτική για το «επιτελικό κράτος»: «…Το θέμα είναι πως όταν μιλούν για επιτελικό κράτος εννοούν επιλεκτικό κράτος. Ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής, τους αρμούς του κράτους που εξασφαλίζουν την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λίγων, τις κρατικές δομές που στηρίζουν την καθεστωτική τους αντίληψη». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απεχθάνεται κάθε τι δημόσιο καθώς επίσης ότι απεχθάνεται ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος με κοινωνικές προτεραιότητες και προσθέτει: «Η διαφορά μας, λοιπόν, είναι βαθιά, και σαφής. Εμείς πιστεύουμε σε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος δίπλα στον πολίτη, που του εξασφαλίζει κοινωνική προστασία, ασφάλεια, σιγουριά. Προστατεύει τις ελευθερίες των πολλών και όχι τα προνόμια των λίγων.
Δηλώνει ακόμη ότι «το ΕΣΥ, η υγεία και η ζωή των ανθρώπων, είναι για μας πρώτη, απόλυτη και επείγουσα προτεραιότητα. Δεν έχουμε ως στόχο απλώς να διαχειριστούμε τη σημερινή κατάσταση να κλείσουμε κάποιες τρύπες, αλλά να δημιουργήσουμε το νέο ΕΣΥ».
Για την ΔΕΗ αναφέρει: «Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το Δ, όχι μόνο στον τίτλο αλλά και στη λειτουργία της. Δεν θα δεχτούμε να γίνει η Ελλάδα και η οικονομία της όμηρος των κερδοσκόπων της ενέργειας».
Για τις «διαρροές από τις Βρυξέλλες»
Αναφέρεται στις «διαρροές από τις Βρυξέλλες για κυβέρνηση συνεργασίας κατά το πρότυπο της Ιταλίας» διευκρινίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτά τα σενάρια». Ακολούθως σημειώνει: «…Οι Βρυξέλλες δεν είναι το σύγχρονο Παλάτι. Δεν μπορούν να διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις σε οποιαδήποτε χώρα, ερήμην της λαϊκής ετυμηγορίας. Κατανοώ τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών σε σχέση με την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατανοώ επίσης την ανησυχία σε σχέση με την εκτεταμένη διαφθορά, τις απευθείας αναθέσεις, τη στρεβλή διάρθρωση του σχεδίου για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που αφήνει εκτός νυμφώνος την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως την ανικανότητα έγκαιρης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Ωστόσο την πρώτη και την τελευταία λέξη σε μια δημοκρατία την έχει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός αποφασίζει και τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς».
Για τις δημοσκοπήσεις
Ο κ. Τσίπρας αμφισβητεί το ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα, επικαλείται τις πρόσφατες εκλογές στην Πορτογαλία και ειδικότερα για τα ποσοστά που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «…Υπάρχει ένα θεματάκι με την αξιοπιστία των μετρήσεων. Και δεν αναφέρομαι εδώ στο δημόσιο χρήμα, που κατά καιρούς επενδύεται για να αναδειχτεί δημοσκοπικός θριαμβευτής ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά για τη δυνατότητα των δημοσκοπήσεων να εκτιμούν με ακρίβεια τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως να έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δημογραφικά και κοινωνικά, ενός τμήματος των ψηφοφόρων μας. Σε κάθε περίπτωση, το ασφαλέστερο κριτήριο της ακρίβειας των δημοσκοπήσεων, είναι πάντοτε η κάλπη».
Προς ΚΙΝΑΛ: Ή με την Δεξιά ή με την δημοκρατική παράταξη
Για την δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ αναφέρει: «Επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο ισχύει ότι προσελκύει οριζόντια και ισόποσα ψηφοφόρους από τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι για μας αντίπαλος είναι μόνο η Δεξιά και ο κος Μητσοτάκης, θα δεχόμουν χωρίς κανένα φόβο έναν «ανταγωνισμό προόδου» με το ΚΙΝΑΛ. Φοβάμαι όμως ότι αυτό που, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, βλέπουμε είναι ένας παλιάς κοπής διμέτωπος, και μια άρνηση να αποκλείσει συναινέσεις και συνεργασίες με τη Δεξιά, παρά το ότι ήταν αυτές οι συνεργασίες που οδήγησαν το κόμμα αυτό σε συρρίκνωση και τη χώρα σε τραγωδίες…Όταν ένα αντιπολιτευτικό κόμμα κρατά ίσες αποστάσεις από τη κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση, ευνοεί την κυβέρνηση…Σε κάθε περίπτωση το έχω ξαναπεί, δεν είναι εύκολο να κρατά κανείς ίσες αποστάσεις από τη Δεξιά και να θέλει ταυτόχρονα να εκφράσει τη Δημοκρατική παράταξη. Ή με τη Δεξιά θα είσαι ή με τη Δημοκρατική Παράταξη».
Η λαϊκή ετυμηγορία θα καθορίσει τις εξελίξεις
Για την κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές αναφέρει: «Η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Η καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη προοδευτική διακυβέρνηση και για εξελίξεις σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας…Η λαϊκή βούληση θα βάλει μπροστά σε κάθε κόμμα το κρίσιμο ζήτημα της διακυβέρνησης στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει.
Όραμα ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το πιο δημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη
Αναφέρεται στην πρότασή του για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση του κόμματος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι απλά ένα κόμμα της σύγχρονης αριστεράς στην Ελλάδα. Είναι ένα κόμμα πρότυπο στην Ευρώπη…Όταν λοιπόν ένα από τα βασικά ταυτοτικά μας χαρακτηριστικά μας είναι η δημοκρατία, η δύναμη του λαού, η αδιαμεσολάβητη έκφραση των πολιτών, η συμμετοχή τους στη λήψη ακόμη και των πιο δύσκολων και οριακών αποφάσεων, δεν μπορούμε αυτό να το υποβαθμίζουμε στην εσωτερική μας λειτουργία. Όραμά μου λοιπόν είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το πιο δημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη. Να δώσουμε έτσι νέο νόημα στην συμμετοχή και στην ίδια τη σχέση του πολίτη με την πολιτική, τη σχέση του μέλους του κόμματος με το κόμμα. Όχι ως χειροκροτητές και διεκπεραιωτές των αποφάσεων της ηγεσίας αλλά ως συν διαμορφωτές των αποφάσεων αυτών
Για την παρατήρηση ότι «δημιουργείται ένα "star system" στο κόμμα», αφού σημειώνει ότι σέβεται την διαφορετική άποψη και είναι έτοιμος να ανταλλάξει ιδέες, απαντά: «…Αν ισχύει ότι είναι ένα πρόβλημα η εκλογή στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος των δημοφιλών συντρόφων μας ή στη Βουλή των δημοφιλών υποψηφίων και όχι των ικανών, η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι η λιγότερη δημοκρατία. Δε πιστεύω στο προνόμιο των λίγων να επιλέγουν με ορθότερα κριτήρια έναντι των πολλών, που δεν ξέρουν. Και αν ‘δεν ξέρουν', υποχρέωση όλων εμάς των αριστερών, είναι να μάθουν. Καθ' υπερβολή θα έλεγα ότι το επιχείρημα αυτό προσομοιάζει με το αντίστοιχο της αριστοκρατίας που δεν επιθυμούσε το δικαίωμα ψήφου να γίνει καθολικό, διότι οι πολλοί δεν ήξεραν να ψηφίσουν ορθά, όπως ήξεραν οι ευγενείς που είχαν μέχρι τότε το προνόμιο αυτό».