Αλεξικέραυνο «πυροβολεί» και διώχνει με λέιζερ του κεραυνούς
Αλεξικέραυνο: Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Παρισιού σε δημοσίευση στο περιοδικό φωτονικής «Nature Photonics» το εναλλακτικό αλεξικέραυνο στέλνει δεσμίδες λέιζερ στον ουρανό και εκτρέπει από την πορεία τους, τους κεραυνούς.
Το αλεξικέραυνο χρησιμοποιήθηκε για έξι ώρες, εν μέσω καταιγίδας με κεραυνούς, με το λέιζερ να καταφέρνει να αποτρέψει τέσσερις κεραυνούς από την πορεία τους. Επιβεβαίωσαν έτσι, ότι το λέιζερ μπορεί να καθοδηγήσει μακριά τους κεραυνούς και να προστατεύσει μια υποδομή-στόχο.
Το λέιζερ εγκαταστάθηκε κοντά σε έναν πύργο τηλεπικοινωνιών που πλήττεται από κεραυνούς περίπου 100 φορές τον χρόνο, είχε μέγεθος μεγάλου αυτοκινήτου και έστελνε στον ουρανό έως 1.000 παλμούς το δευτερόλεπτο.
Το επίτευγμα αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες μεθόδους αντικεραυνικής προστασίας των κρίσιμων υποδομών, όπως σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, αεροδρομίων, εξεδρών εκτόξευσης πυραύλων κ.ά.
https://youtu.be/4_FdXTlSYUY
«Μεταξύ 21 Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου 2021, το λέιζερ λειτούργησε συνολικά 6,3 ώρες, ενώ εκδηλώνονταν κεραυνοί σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον πύργο», γράφουν οι επιστήμονες στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στο Nature Photonics. Ο πύργος χτυπήθηκε 16 φορές κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου και τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις σημειώθηκαν όταν ενεργοποιήθηκε το λέιζερ.
Στις 24 Ιουλίου 2021, ο ουρανός ήταν σχετικά καθαρός, κάτι που επέτρεψε στην ομάδα να ενεργοποιήσει κάμερες αργής κίνησης για να παρακολουθήσει τη δραστηριότητα του λέιζερ.
Οι εικόνες δείχνουν μια έκρηξη κεραυνών στις 4:24 μ.μ. τοπική ώρα, από το έδαφος προς το σύννεφο, η οποία κινήθηκε κατά μήκος του λέιζερ για περίπου 50 μέτρα
https://youtu.be/IEhxbHbbNeQ
«Την επομένη αυτού του πρώτου συμβάντος, όταν είχαμε αυτή την εικόνα όπου μπορούσαμε να δούμε τον κεραυνό να ακολουθεί τη δέσμη, θυμάμαι ότι έστειλα ένα μήνυμα στους συναδέλφους μου γράφοντας: "τα καταφέραμε!"», δήλωσε ο καθηγητής Jean-Pierre Wolf, ερευνητής του προγράμματος από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο οποίος εργάζεται πάνω στα λέιζερ για περισσότερα από 20 χρόνια.
«Αυτό ήταν πολύ αισιόδοξο, δεδομένου ότι επρόκειτο για μόνο μια φωτογραφία. Προφανώς, είχαμε πολλά περισσότερα δεδομένα να επεξεργαστούμε στη συνέχεια, αλλά αυτή η φωτογραφία είναι τόσο αποκαλυπτική από μόνη της που δεν υπήρχε περιθώριο για αμφιβολίες. Όταν είδα αυτή τη φωτογραφία, ήξερα ότι τα είχαμε καταφέρει», κατέληξε.
Μέχρι τώρα η ιδέα είχε δοκιμαστεί μόνο σε εργαστηριακές και όχι σε πραγματικές συνθήκες.