Αλέξανδρος Αναστασιάδης: Η πανδημία μέσα από τα μάτια Έλληνα ιατρού στη Γερμανία - Συνέντευξη
Α. Παπαμιχαήλ: Κύριε Αναστασιάδη, εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας που διαρκεί πλέον πάνω από ένα χρόνο, θα ήθελα να μου περιγράψετε τις επιπτώσεις που βλέπετε στο νοσοκομειακό σύστημα της Γερμανίας.
Α. Αναστασιάδης: Θέλω να επισημάνω πως όλοι οι επαγγελματικοί τομείς έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του Covid 19. Στην ιατρική και στα γερμανικά νοσοκομεία ωστόσο υπήρξαν ιδιαιτερότητες. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται κι εδώ στα όρια ψυχικής και σωματικής εξάντλησης. Ευτυχώς η κατάσταση στη Γερμανία δεν έφτασε στο επίπεδο που βρέθηκαν άλλες χώρες, ωστόσο έπρεπε να γίνει μια αναθεώρηση όσον αφορά τη χρήση και εκμετάλλευση των νοσοκομειακών κλινών σε σχέση με τον πληθυσμό σε κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο. Συγκριτικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2019 με θέμα την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι λειτουργούν πολύ περισσότερα νοσοκομεία, από όσα είναι απαραίτητα σε κάποια κρατίδια και συγκεκριμένα ότι πολλές υπάρχουσες ιατρικές κλίνες είναι περιττές. Το γερμανικό ιατρικό σύστημα θεωρήθηκε σε σύγκριση π.χ. με το αγγλικό ως αντιοικονομικό. Το ευτύχημα είναι ότι τα απαιτούμενα μέτρα που θα οδηγούσαν στο κλείσιμο πολλών νοσοκομείων δεν πρόλαβαν να εφαρμοστούν. Έτσι, η έναρξη της πανδημίας όχι μόνο δε μας βρήκε με λιγότερα νοσοκομεία και με λιγότερες κλίνες εντατικής θεραπείας αλλά και οδήγησε σε μια γενική αναθεώρηση της νοσοκομειακής διαχείρισης αλλά και της πολιτικής γενικότερα.
Α. Παπαμιχαηλ: Ποιές ήταν οι επιπτώσεις στην δική σας πτέρυγα;
Α. Αναστασιάδης: Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown τον Μάρτιο-Απρίλιο 2020 είχε δοθεί η οδηγία να μην δεχόμαστε ασθενείς με χρόνια νοσήματα καθώς και να ακυρώσουμε τα ιατρικά ραντεβού και τις εγχειρήσεις π.χ. ισχύου και γονάτου. Η γενική υπηρεσιακή οδηγία ήταν να παραμείνουν οι κλίνες ελεύθερες για πιθανά κρούσματα κορωνοϊού. Η κατάσταση ευτυχώς δεν ήταν ανεξέλεγκτη και δε χρειάστηκε να μετατραπούμε σε πνευμονολογικό τμήμα. Υπήρχε βέβαια μια γενική ανησυχία, καθως στη πτέρυγα νόσησαν πέντε άτομα από το προσωπικό με Covid 19, με αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτες εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού, εφόσον έπρεπε να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα καραντίνας. Στο νοσοκομείο έχουν νοσηλευτεί και έχουν λάβει εξιτήριο περίπου 800 περιστατικά με Covid 19. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 50 ασθενείς στο νοσοκομείο και το ποσοστό της θνησιμότητας είναι στο 15%. Ο μέσος όρος θνησιμότητας στη Γερμανία αγγίζει το 20%.
Dr A. Αναστασιάδης: „Η απάντηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μία: Με τον εμβολιασμό. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αρνητικές επιπτώσεις και παρενέργειες των εμβολίων“
Α. Παπαμιχαήλ: Στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ακούγονται φωνές που κάνουν οξύτατη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ποιά είναι η άποψη σας;
Α. Αναστασίαδης: Δεν μπορώ να μιλήσω για λανθασμένη κριτική της κυβέρνησης όσον αφορά την προμήθεια των μασκών. Αρχικά υπήρχε μια γενική σύγχυση όσον αφορά τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό δεν ήταν βέβαια μόνο γερμανικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Πράγματι υπήρξε στη Γερμανία μια περίοδος σημαντικής έλλειψης αντισηπτικού υλικού και μασκών που δημιούργησε ασφαλώς περισσότερα προβλήματα. Πέρασε πολύς χρόνος μέχρι η κυβέρνηση να εφοδιάσει όλα τα νοσοκομεία της Γερμανίας με τον απαιτούμενο υγειονομικό εξοπλισμό. Η αιτία της αργοπορίας κατά τη γνώμη μου έχει δύο σκέλη. Αφενός τα ιατρικά πορίσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των μασκών δεν ήταν από την αρχά ξεκάθαρα, αφετέρου η μη κοινή πολιτική γραμμή των ομοσπονδιακών κρατιδίων αποτέλεσε σίγουρα κατασταλτικό παράγοντα στην δημιουργία μιας κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
[caption id="attachment_1773920" align="alignnone" width="425"] -[/caption]
Βέβαια μετά τις πρώτες έρευνες για την αποτελεσματικότητα των μασκών και την προτροπή εκ μέρους της κυβέρνησης για χρήση ακόμα και χειροποίητης υφασμάτινης μάσκας, άλλαξε το σκηνικό στη Γερμανία εφόσον η χρήση μασκών έγινε πιο διαδεδομένη μέχρι να ξεκινήσει και ο εφοδιασμός των πολιτών με χειρουργικές μάσκες κάποιους μήνες αργότερα. Επίσης και στο θέμα των τεστ πιστέυω πως υπήρξε μια σωστή στρατηγική με πολλά τεστ ανα ήμερα, αν και αρχικά υπήρξαν κάποια προβλήματα με τα εργαστήρια. Μην ξεχνάμε πως η Γερμανία έφτασε να διεξάγει εκατοντάδες χιλιάδες τεστ την ημέρα. Στο θέμα των εμβολίων όμως οφείλω να ομολογήσω πως η γερμανική κυβέρνηση σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης απέτυχε να παραγγείλει έγκαιρα τον απαιτούμενο αριθμό δόσεων. Από την άλλη πλευρά οι φαρμακευτικές εταιρίες συνέβαλαν σέ όλο το κλίμα της σύγχυσης σχετικά με την άδεια των εμβολίων καθώς και με την εγγύηση της παράδοσης των δόσεων.
Α. Παπαμιχαήλ: Στη Γερμανία παρατηρείται ένα μεγάλο κίνημα κατά του εμβολιασμού αλλά και κατά των μέτρων που έχει πάρει η γερμανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ποιά είναι η άποψη σας πάνω στο θέμα των εμβολίων; Και τί θα θέλατε να πείτε σε αυτούς που αρνούνται ή επιφυλλάσονται;
Α. Αναστασιάδης: Τουλάχιστον, πιστεύω, πως κανένας δεν είναι σε θέση να πει ότι η πανδημία αυτή δεν υπάρχει. Και δε θέλω να απαντήσω σε οπαδούς αερολογίας και θεωριών. Όσο για τους αρνητές των εμβολίων θα ήθελα να απαντήσω με μια αντερώτηση: Ποια είναι η άποψη τους; Πως νομίζει ο αρνητής ότι θα ξεπεράσουμε την πανδημία; Η απάντηση για μένα είναι μία: Με τον εμβολιασμό. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αρνητικές επιπτώσεις και παρενέργειες των εμβολίων. Τα εμβόλια δεν παρεμβαίνουν στο γενετικό μας υλικό. Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από σημαντικά ευρωπαϊκά ινστιτούτα είναι άκρως καθησυχαστικές και τα αποτελέσματα για όλα τα εμβόλια είναι θετικά. Πιστεύω ότι και το εμβόλιο της ASTRA ZENECA θα βοηθήσει πολύ, εφόσον και οι έρευνες για τις ηλίκίες άνω των 65 ετών θα ολοκληρωθούν στο επόμενο χρονικό διαστημα. Προς το παρόν εμβολιάζονται οι νεώτεροι με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Και το αρχικά παρεξηγημένο ρωσικό Sputnik δείχνει σε μια καινούρια έρευνα μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 92%. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα με τα εμβόλια και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τη πανδημία.
Α. Παπαμιχαήλ: Κύριε Αναστασιάδη, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.
Επιμέλεια Συνέντευξης: Αντώνης Παπαμιχαήλ, μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook @Flash.gr