Ακρίβεια: «Χρυσάφι» το κρέας - Καπέλο 10 με 20 λεπτά στην τιμή κάθε εβδομάδα
Μπαράζ ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα στη τιμή του κρέατος. Οι καταναλωτές δηλώνουν ότι τα κόστη είναι αυξημένα και από 50 ευρώ χρειάζονται ακόμα και 90 ευρώ για τα ίδια ψώνια ενώ όπως λένε οι παράγοντες της αγοράς η ακρίβεια οδηγεί στον σημαντικό περιορισμό της κατανάλωσης
Η αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών, στο ενεργειακό κόστος και στα μεταφορικά είναι οι βασικοί παράγοντες που ανεβάζουν τις τιμές.
Η σύγκριση στις τιμές Οκτωβρίου 2021 με τον Οκτώβριο του 2022 είναι αποκαλυπτική:
Το κοτόπουλο από 3,20 ευρώ/κιλό πέρσι φέτος πωλείται στα 4,40 ευρώ το κιλό.
Το χοιρινό από 5,80 ευρώ/κιλό πέρσι φέτος πωλείται στα 7,90 ευρώ το κιλό.
Ο χοιρινός λαιμός από 5,20 ευρώ/κιλό πέρσι φέτος πωλείται στα 6,70 ευρώ το κιλό.
Το μοσχάρι από 10,50 ευρώ/κιλό πέρσι φέτος πωλείται στα 13,50 ευρώ το κιλό και είναι ακόμα ακριβότερο όταν είναι εισαγόμενο.
Τα αρνιά από 9 ευρώ/κιλό πέρσι φέτος πωλούνται στα 13 ευρώ το κιλό ενώ τα παϊδάκια εκτινάσσονται στα 17 ευρώ το κιλό.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αττικής «Οι Ταξιάρχες» Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, ανέφερε ότι οι τιμές, σε σύγκριση με πέρυσι, έχουν αυξηθεί από 25%-30% με κλιμακωτή αύξηση.
Όπως εξήγησε, οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να κάνουν οικονομία, καθώς δεν μπορούν να κλείσουν τα ψυγεία.
Ερωτηθείς για το πώς αντιδρούν οι καταναλωτές, ο κ. Ντεληφιλιππίδης είπε: «Οι καινούργιες συμπεριφορές των καταναλωτών είναι η μεριδοποίηση. Δεν μιλάμε για κιλά πλέον, μιλάμε για τεμάχια, δηλαδή πόσες μερίδες κρέας θέλει. Τα κιλά έχουν αρχίσει και χάνονται, ο κόσμος βασικά έχει τρομάξει», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η ψυχολογία του καταναλωτή είναι στα τάρταρα.
«Αν ο καταναλωτής δεν έχει ψυχολογία και να έχει λεφτά δεν θέλει να τα χαλάσει», επισήμανε.