Στο 3,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο αλλά οι τιμές στα τρόφιμα καλπάζουν
Η Ελλάδα πάντως με πληθωρισμό τροφίμων 4,9% κερδίζει το αργυρό μετάλλιο ακρίβειας, καθώς τερματίζει για τον Απρίλιο δεύτερη μετά τη Μάλτα.
Στο 3,2% μειώθηκε ελαφρώς ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο σε ετήσια βάση από 3,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Σε επίπεδο ωστόσο μήνα, η σύγκριση Απριλίου - Μαρτίου έδειξε αύξηση τιμών με ρυθμό 1%.
Όσον αφορά τους βασικούς παράγοντες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ρυθμό τον Απρίλιο (3,7%, έναντι 4,0% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,6% τον Μάρτιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, έναντι 1,1% τον Μάρτιο).
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στα τρόφιμα ανακόπηκε τον Απρίλιο καθώς ο δείκτης τιμών τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκε 4,9% σε ετήσια βάση από 4,8% τον Μάρτιο. Στον αντίποδα οι τιμές ενέργειας συνέχισαν να μειώνονται με ρυθμό -1,4% έναντι μείωσης -1% τον Μάρτιο.
Η Ελλάδα πάντως με πληθωρισμό τροφίμων 4,9% κερδίζει το αργυρό μετάλλιο ακρίβειας, καθώς τερματίζει για τον Απρίλιο δεύτερη μαζί με την Κροατία, μετά την Μάλια και πριν από χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιταλία.
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σταθερός στο 2,4%. Στις κατά τόπους μετρήσεις της Eurostat, ο πληθωρισμός έτρεξε με τον υψηλότερο ρυθμό στο Βέλγιο στο 4,9% ετησίως, στην Κροατία ήταν στο 4,7% και στην Αυστρία στο 3,4%. Αντίθετα, οι χαμηλότεροι ρυθμοί παρατηρήθηκαν στην Λιθουανία με 0,4% ετησίως, την Φινλανδία με 0,6% και την Ιταλία με +1%.