Ακρίβεια: Στα σκαριά έκτακτο εφάπαξ επίδομα - Θα δοθεί στοχευμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά
Κοινωνικό μέρισμα με τη μορφή έκτακτου επιδόματος φέρεται να σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση λίγο πριν το Πάσχα σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών προκειμένου να υπάρξει μια έξτρα ενίσχυση καθώς η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων στήριξης για την ακρίβεια, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Μάλιστα, με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νεά πως η κυβέρνηση ετοιμάζει «δώρο» Πάσχα με τη μορφή στοχευμένου επιδόματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχουν σενάρια και ιδέες που προφανώς συζητούνται, ωστόσο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες όταν είναι σίγουρη. Η κυβέρνηση τόνισε επεξεργάζεται συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο τον επόμενο μήνα. «Μιλάμε για κάτι που δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης. Θα έχουν τη δική τους περίμετρο και στόχευση», «όταν έχουμε κάτι να το πούμε θα το πούμε μετρημένα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του (ΣΚΑΪ 12/2) είχε προαναγγείλει «στοχευμένα μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους» σημειώνοντας, παράλληλα ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού ενώ είχε τονίσει ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα. Σε ερώτηση αν τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Έχουμε τα εργαλεία να στηρίζουμε τους ασθενέστερους στοχευμένα όταν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο, και πλέον είναι απαραίτητο, και δεύτερον, όταν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα. Θυμίζω ότι τον Δεκέμβριο δώσαμε ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και διπλασιάσαμε το ποσό τους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει νέο πακέτο στήριξης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων. Το αν θα είναι κοινωνικό μέρισμα ή κουπόνι 100 ευρώ για τρόφιμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη χορήγηση ενός έκτακτου εφάπαξ επιδόματος που θα στοχεύει στα αδύναμα νοικοκυριά και συγκεκριμένα τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μακροχρόνιους ανέργους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, ωστόσο εκτιμάται ότι από την ενίσχυση θα ωφεληθούν περίπου 250.000 πολίτες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, περίπου 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Ο χρόνος ανακοίνωσης του νέου πακέτου στήριξης απέναντι στην ακρίβεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργήσει η ανάπτυξη του 2021, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022, αλλά και η εξέλιξη των τιμών στο μέτωπο της ενέργειας.
Σημειώνεται ότι το Πάσχα του 2019 είχε επανέλθει η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Το μοντέλο εφαρμόστηκε διαφορετικό τα Χριστούγεννα, και προέβλεπε έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» 250 ευρώ σε ορισμένους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται στην περίπτωση που δεν βγει το αρχικό σενάριο, να επαναληφθεί το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων.
Καλπάζει ακρίβεια: Αυξήσεις έως 47%
Στο μέτωπο τη ακρίβειας με αυξανόμενο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στις τσέπες των πολιτών.
«Πρωταθλήτρια» των αυξήσεων ήταν και πάλι η τιμή στο φυσικό αέριο, η οποία εκτοξεύτηκε κατά 154,8%, ενώ ακολούθησε το ρεύμα με 56,7%, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 36% και τα καύσιμα-λιπαντικά με αύξηση 21,6%.
Στα τρόφιμα η κατηγορία αρνί-κατσίκι αυξήθηκε κατά 17,6%, τα νωπά λαχανικά κατά 14,4 το ελαιόλαδο κατά 15,4%, άλλα βρώσιμα έλαια κατά 17,3%, οι πατάτες κατά 12,3% και τα νωπά φρούτα κατά 8,4%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο η μέση τιμή στις πατάτες έχει αυξηθεί σε ποσοστό 47%, στα μακαρόνια 23%, στο ελαιόλαδο πάνω από 10%, στο φρέσκο γάλα και στα τυροκομικά 8%, στα αλλαντικά 5% και στα απορρυπαντικά 4%, σε επίπεδο τιμής πώλησης στα σούπερ μάρκετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προκύπτουν από το e-katanalotis.gov.gr.
Όταν τα είδη διατροφής αποτελούν το 35,9% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των φτωχότερων νοικοκυριών, με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα τροφίμων γίνονται δυσβάσταχτες.