Ακρίβεια: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό - Προσεχώς μέτρα διαμηνύει η κυβέρνηση
Σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διαμορφωθεί άνω του 5%.
Όπως είναι επόμενο το ράλυ του πληθωρισμού πυροδοτεί αυξήσεις που αναμένονται το β΄δεκαπενθήμερο του μήνα σε όλα τα βασικά είδη επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Προϊόντα όπως, μπισκότα, άλευρα, δημητριακά, λάδια, μαργαρίνες, κατεψυγμένα, αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής, στους νέους τιμοκαταλόγους, φέρονται να έχουν διψήφια ποσοστά αυξήσεων. Και παρά το κύμα προωθητικών ενεργειών λόγω των «εορταστικών στοκ» που έχουν συσσωρευτεί, αλλά και της προσπάθειας τόνωσης της ζήτησης, οι προωθητικές ενέργειες απλώς καθυστερούν και δεν μπορούν να αποτρέψουν τις «εκρήξεις» τιμών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φέτα όπου η τιμή σε όλους σχεδόν τους κωδικούς έχει τσιμπήσει κατά 2 ευρώ περίπου αλλά και το γάλα όπου πέρα από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας οι ανατιμήσεις ανέρχονται σε 2-4 λεπτά στο λίτρο.
Οι εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις αφού τόσο το θέμα των πρώτων υλών όπου π.χ. υπάρχει αύξηση στο αλουμίνιο κατά 45% που επιβαρύνει το κόστος των συσκευασιών όσο και η αύξηση στο πετρέλαιο κατά 45% που εκτινάσσει το κόστος των μεταφορικών εντείνοντας τις πιέσεις για ανατιμήσεις. Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μείωση της κατανάλωσης, η οποία ήδη έχει αρχίσει να γίνεται έντονα αισθητή.
Συγκεκριμένα στην ΕΡΤ μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής ο οποίος εξήγησε γιατί δεν μπορούν να απορροφηθούν οι αυξήσεις από τις επιχειρήσεις.
Στα ύψη οι τιμές στα καύσιμα
Πάντως και στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Ε.Ε. (DG Energy) για τις τιμές των υγρών καυσίμων (6 Ιανουαρίου) η Ελλάδα εμφανίζει εβδομαδιαία τιμή στο 1,747 ευρώ / λίτρο στην αμόλυβδη, φιγουράροντας στην πρώτη πεντάδα με τις ακριβότερες τιμές, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. των 27 είναι στο 1,609 ευρώ / λίτρο. Μεγαλύτερη είναι η διαφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τιμή 1,130 ευρώ / λίτρο στη χώρα μας, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 59,4 λεπτά / λίτρο...
Βάσει δε των στοιχείων από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή στις 11.1.2022 ήταν:
- της αμόλυβδης 1,763 ευρώ / λίτρο, έναντι 1,446 ευρώ / λίτρο πέρσι (+22%),
- του ντίζελ 1,497 ευρώ / λίτρο, έναντι 1,198 ευρώ / λίτρο πέρσι (+25%),
- του πετρελαίου θέρμανσης 1,156 ευρώ / λίτρο, έναντι 85,9 λεπτά / λίτρο πέρσι (+34,6%).
Γεωργιάδης: Παγκόσμιο φαινόμενο η ακρίβεια, θα ανακοινώσουμε μέτρα
Σε σημερινές του δηλώσεις στον Αντ1 ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον πληθωρισμό 7,1%, ο οποίος είναι ο υψηλότερος από τη δεκαετία του ’70, γεγονός που αποδεικνύει ότι μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
Σε ό,τι αφορά το θέμα με τις δηλώσεις για τη μείωση συντελεστών του ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις που αναμένονται σε βασικά αγαθά, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά διαφωνία με τον κ. Σταϊκούρα, αλλά αντίθετα υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ τους και μεταξύ των υπουργείων τους.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο ίδιος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός. «Και έχει δίκιο ο κ. Σταϊκούρας», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Στη συνέχεια διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που στοχεύουν τόσο στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όσο και στην ενίσχυση επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Μαζικά πυρά στην κυβέρνηση για την τροπή που παίρνει η ακρίβεια εξαπολύει η αντιπολίτευση.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδρανεί
Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως «ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις πάνω από 20% σε βασικά είδη διατροφής, η κυβέρνηση, όπως κάνει εδώ και μήνες, επιμένει να αδρανεί».
Μάλιστα, σε νεότερη ανακοίνωση επισήμανε πως «ειδικά σε συνθήκες κρίσης πρέπει να τονωθεί η κατανάλωση» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι αποσπασματικες παρεμβάσεις της στην ενέργεια «δείχνουν ότι δεν κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος» και ότι «επέλεξε να μην λάβει μέτρα για την ρύθμιση της αγοράς ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία».
Με αυτά τα δεδομένα, στον ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν:
- Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
- Μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα.
- Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας.
- Εντατικούς ελέγχους.
- Αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση παρακολουθεί παθητικά
Ανάλογη είναι η στάση του ΚΙΝΑΛ, με κάποιες προτάσεις να συμπίπτουν με εκείνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγές της Χ. Τρικούπη, αφού κατηγορούν την κυβέρνηση για “εντελώς παθητική στάση απέναντι στο διαρκώς επιδεινούμενο κύμα των ανατιμήσεων που πλήττουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους”, σημειώνουν:
- Ενώ η χώρα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για τη μείωση των τιμών αλλά δεν προχωρά και σε ελέγχους για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, αφήνοντας την αγορά να αυτορυθμιστεί, με τους πολίτες να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.
- Απορρίπτει μάλιστα κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, αφήνοντας τους Έλληνες πολίτες ανυπεράσπιστους απέναντι στην ακρίβεια και στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής.
- Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, έχει προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού κι εντατικούς ελέγχους στην αγορά.