Ακρίβεια σε ενέργεια και τρόφιμα: Συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον χειμώνα
Η ακρίβεια παραμένει το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παρά τη μείωση του πληθωρισμού με τα σημάδια από την αγορά τόσο στην ενέργεια όσο και στα τρόφιμα να είναι δυσοίωνα.
Πάνω από τα 2 ευρώ η αμόλυβδη σε 27 νομούς της χώρας
Στην πρώτη τριάδα με την ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας, ενώ οι τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Κομισιόν (DG Energy), με βάση τις εθνικές μέσες τιμές της αμόλυβδης της 21ης Αυγούστου, η Ελλάδα με 1,990 ευρώ το λίτρο έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε., μετά την αναρρίχηση της Ολλανδίας στην πρώτη θέση (με 2,080 ευρώ/λίτρο) και την «παραδοσιακά» πρωταθλήτρια Δανία, που υποχώρησε στη δεύτερη θέση (με 2,074 ευρώ/λίτρο).
Στην εγχώρια αγορά συνεχίζεται η κούρσα ανόδου, με τη μέση πανελλαδική τιμή να ανέρχεται σε 1,991 ευρώ/λίτρο στην αμόλυβδη, αν και πλέον σε 27 νομούς η μέση τιμή διαμορφώνεται από 2 ευρώ και πάνω, και σε 1,752 ευρώ/λίτρο στο diesel, στο οποίο αναμένεται νέα άνοδος στη χονδρική σήμερα.
Ανησυχία και για τις τιμές του φυσικού αερίου καθώς οι προβλέψεις θέλουν να φτάνουν έως και τα 53 ευρώ τη μεγαβατώρα έως τον Φεβρουάριο του 2024.
Προ των πυλών οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου αναμένονται νέες αυξήσεις σε βασικά είδη.
Ειδικότερα αυξήσεις προβλέπονται σε:
- Ελαιόλαδο: Έως 45%
- Μαργαρίνη: Έως 10%
- Αλεύρι: Έως 10%
- Κατεψυγμένες ζύμες: 3% έως 12%
- Απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων: 4% έως 9%
- Κάψουλες καφέ: 5%
- Φρυγανιές: 6,5%
Καπέλο και στις τιμές του ψωμιού
Πριν ακόμα ο καύσωνας πιέσει την παραγωγή σιταριού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, φυσικά και στη χώρα μας, η πρώτη ύλη του ψωμιού, το αλεύρι, αυξήθηκε από 7 έως 10%, δίνοντας ώθηση προς τα πάνω σε όλα τα αρτοσκευάσματα. Το ψωμί και τα δημητριακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,6%.
Είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις του Ιουνίου κατά 9,5%, του Μαΐου κατά 11,1%, του Απριλίου κατά 13,8%, του Μαρτίου κατά 0,4% και του Φεβρουαρίου κατά 16,8%.
Αυξήσεις στις τιμές σε ψωμί και αρτοσκευάσματα και στους συνοικιακούς φούρνους αναμένεται να φέρουν οι ανατιμήσεις στα άλευρα με τους αρτοποιούς να προσπαθούν να συγκρατήσουν σταθερές τις τιμές ενώ παράλληλα αγωνιούν για το μέλλον του επαγγέλματός τους.
Market Pass: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές
Κι ενώ η ακρίβεια καλπάζει, αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το market pass καθώς εκδόθηκε η ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων. Οι αιτήσεις ξεκινούν από τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τα οριζόμενα, η επόμενη πληρωμή αναμένεται έως τις 29 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΚΥΑ, οι πληρωμές του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:
- Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023:
α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023
β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.
- Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.