Ακρίβεια: Ρεκόρ 11ετίας αναμένεται για τον πληθωρισμό - Αγωνία για μπαράζ ανατιμήσεων
Καλπάζει ο πληθωρισμός στη χώρα μας, προμηνύοντας δύσκολες μέρες για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες η άνοδος του τιμάριθμου, που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα αποτελεί ρεκόρ ενδεκαετίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα έφτασε στο 4,3%, κάτι που παραπέμπει σε νούμερα άνω του 4,5% για τον εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος τελευταία φορά που είχε υπερβεί το όριο του 4% ήταν τον Μάρτιο του 2011 με 4,5%. Από τον Απρίλιο του ίδιου έτους, όταν δηλαδή είχε υποχωρήσει στο 3,9%, ο τιμάριθμος δεν έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση πάνω από 4%.
Η νέα αυτή εκτίναξη του τιμαρίθμου, εφόσον επιβεβαιωθεί από τα σημερινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., έρχεται ως αποτέλεσμα των απανωτών ανατιμήσεων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα και, σε συνδυασμό με την απότομη άνοδο του μεταφορικού κόστους και των πρώτων υλών, υλικών και αγαθών, περνούν στις τιμές λιανικής και προκαλούν γενικευμένες αυξήσεις στο σύνολο των προϊόντων και προσφερόμενων υπηρεσιών.
Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο, κυρίως του ρεύματος και του φυσικού αερίου και δευτερευόντως του πετρελαίου, παρουσιάζουν και συνέχεια μέσα στον Δεκέμβριο, για τον οποίο αναμένεται και νέα άνοδος, καθώς θα εμφανιστούν στο λιανικό εμπόριο οι ανατιμήσεις του προηγούμενου 1,5 μήνα, ήτοι του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την επόμενη χρονιά καθώς αναμένεται νέος γύρος αυξήσεων σε προϊόντα στους τιμοκαταλόγους που θα σταλούν σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο από το νέο έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κορύφωση του πληθωρισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2022 κάνει λόγο πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και να υπερβεί το 5% το 1ο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο και στο 0,6%, κατά μέσο όρο το 2ο εξάμηνο του 2022. Συνολικά, η ετήσια μεταβολή του δείκτη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5% το 2022. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό είναι για πληθωρισμό 0,5% φέτος και 1% για το 2022.
Τα πλήγματα της ακρίβειας είναι ισχυρότερα στα χαμηλά εισοδήματα όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση. Μόνο η αύξηση της τιμής των εξόδων στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών τον Οκτώβριο μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% ενώ οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας το Νοέμβριο ενισχύουν τη διάβρωση της αγοραστικής του δύναμης κοντά στο 10%.