Ακρίβεια: Πληθωρισμός κι ενέργεια εκτοξεύουν τις τιμές σε βασικά αγαθά - Ο φόβος για τα Χριστούγεννα
Καλπάζουν πληθωρισμός και ακρίβεια στην Ευρώπη και τη χώρα μας με τους καταναλωτές να διαπιστώνουν το πρόβλημα καθημερινά στα ράφια και τα πορτοφόλια τους.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή χτες. Σύμφωνα με αυτά με ρυθμό 4,1% τον Οκτώβριο, από 3,4% έναν μήνα πριν και έναντι πρόβλεψης για 3,7% κινήθηκε πληθωρισμός στις 19 χώρες. Παράλληλα με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έφτασε στο 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο. Ωστόσο καταγράφεται άνοδος κατά 1,7% σε μηνιαία βάση, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο για χώρα της Ευρωζώνης, πίσω μόνο από το 1,8% του Βελγίου.
Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός Οκτωβρίου είναι στο πιο υψηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο κινούνται οι αυξητικές τάσεις στις τιμές είναι ο πιο γρήγορος από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή το 1997.
Κύρια αιτία για την κίνηση αυτή των τιμών είναι το ράλι στις τιμές ενέργειας, στις πρώτες ύλες και τα προβλήματα τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιορίζουν την προσφορά της βιομηχανικής παραγωγής.
Ανησυχητικές είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αν και μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε σε υψηλούς τόνους ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και θα περάσει, πλέον ανασκευάζει και λέει ότι ναι μεν είναι προσωρινό, αλλά τελικά θα κρατήσει περισσότερο από όσο αρχικά είχε προβλεφθεί.
Δυσοίωνα τα σημάδια από τη βιομηχανία
Στο μεταξύ πολύ μεγάλη αύξηση της τάξης του 19,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020 με το 2019. Το γεγονός αυτό προοιωνίζεται μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9%, και
β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3%.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 5,2% τον Σεπτέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2021, έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.
Στα ύψη και τα καύσιμα
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ για γέμισμα ρεζερβουάρ χρειάζεται πλέον 105,90 ευρώ και για να το γεμίσει τρεις φορές μέσα στον μήνα θα χρειαστεί 317 ευρώ δηλαδή 62,28 ευρώ επιπλέον από όσα έδινε.
Στα ύψη και το πετρέλαιο κίνησης με το γέμισμα ενός 60λιτρου να ανέρχεται στα 89,94, μια αύξηση της τάξεως των 66 ευρώ το μήνα και των 792 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Φόβοι για μεγάλες αυξήσεις σε βασικά αγαθά διατροφής
Μέχρι στιγμής σε μεγάλη έκταση η ακρίβεια έχει φανεί στο κομμάτι της ενέργειας, ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα η επίδραση δεν έχει μεγάλη έκταση.
Μελέτη του ΙΕΛΚΑ δείχνει ότι η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες, αλλά παράλληλα καλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ελ.Στατ. (Ελληνική Στατιστική Αρχή) ο υπό-δείκτης τιμών καταναλωτή για την ομάδα των ειδών τροφίμων τον Ιούλιο του 2021 καταγράφεται αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 κατά 0,41 (πριν την έναρξη της πανδημίας COVID-19) και κατά 1,73 σε σχέση με τον Ιούλιο 2020.
Όσον αφορά επιμέρους ομάδες τροφίμων, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα νωπά φρούτα κατά 13,31% και στο αρνί και κατσίκι κατά 6,24%.
Ο μεγάλος φόβος πλέον είναι η ακρίβεια να περάσει με ορμή στα βασικά είδη διατροφής και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας εκείνος που θα φέρει ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και αυτό διότι πλησιάζει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων που αυξάνει η ζήτηση.