Ακρίβεια: «Όχι» σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα διαμηνύει η κυβέρνηση - «Βοηθάμε όσο αντέχουμε»
Η κυβέρνηση, διά της αναπληρώτριας εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη που μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου αποφασίστηκε η κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε «απώλεια κρατικών εσόδων 3,5 δισ. ευρώ»
Συγκεκριμένα η κα Πελώνη υποστήριξε ότι «θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς τι θα σήμαινε μια τέτοια μείωση για τα δημόσια έσοδα κι αν θα μπορεί να φτάσει στην τσέπη του καταναλωτή. Μιλάμε για απώλεια κρατικών εσόδων της τάξης του ύψους των 3,5 δισ. για το 2023, που θα έλειπαν και από τα μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους και τα οποία θα πρέπει να απαντήσει η αντιπολίτευση με ποιους φόρους ακριβώς θα τα έβρισκε και με ποιον τρόπο θα τα αναπλήρωνε. Ποιους φόρους δηλαδή θα αύξανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να το κάνει αυτό;» διερωτήθηκε η αναπληρώτρια εκρόσωπος.
Σταϊκούρας: «Βοηθάμε τους πολίτες με όσα αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός»
Την κυρία Πελώνη ήρθε να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ο οποίος μιλώντας στο Mega επιχειρηματολόγησςε «γιατί η κυβέρνηση δεν ακολουθεί το ισπανικό μοντέλο στη μείωση φόρων για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό».
«Οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ένα μέτρο, αλλά με συνδυασμό πολλών μέτρων. Η Ελλάδα μειώνει φόρους, κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης, τις τελευταίες ημέρες μίλησα με δημόσιους υπαλλήλους που για πρώτη φορά είδαν μόνιμες αύξηση των απολαβών τους. Έχουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, έχουμε την επιδότηση και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Η παροχή βοήθειας στους πολίτες δεν γίνεται μόνο με ένα μέτρο και βάζω σε αυτά και την επιδότηση του ρεύματος, η οποία είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την Ισπανία. Άρα όταν αξιολογείς το πώς βοηθάς έναν πολίτη το αξιολογείς ως κυβέρνηση στο σύνολο των μέτρων κι όχι μόνο σε ένα μέτρο» είπε ο υπουργός.
«Στα τρόφιμα η κυβέρνηση έχει επιλέξει να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό τα 650 εκατομμύρια, να δοθούν στους καταναλωτές. Έτσι μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ το μήνα. Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Συνεπώς η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη κι όχι οριζόντια, καταλήγει στον καταναλωτή και το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τρεισήμισι δις ευρώ το έτος που σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιστρέψει σε σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα που πρέπει να το αποφύγουμε».
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά διαφορετικά. Το θέμα είναι τι δημοσιονομικό περιθώριο έχεις και τι επιλογές έχεις ως κυβέρνηση για να στηρίξεις τον πολίτη. Στα καύσιμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δίναμε το ”fuel pass”, δίναμε επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και δίνουμε πολύ γενναία επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ο υπουργός Οικονομικών είναι η βοήθεια στους πολίτες με συνδυασμό μέτρων και υπογράμμισε ότι η απόδειξη έρχεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βοηθάει τους πολίτες με το 2.3 του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3% κατέληξε.