Ακρίβεια και κατώτατος μισθός: Τέταρτη χαμηλότερη σε αγοραστική δύναμη η Ελλάδα στην ΕΕ
Τα στοιχεία της Eurostat καταγράφουν πώς οι αυξημένες τιμές και η ακρίβεια εξανεμίζουν τον κατώτατο μισθό για τους Έλληνες πολίτες. Τέταρτη χαμηλότερη σε αγοραστική δύναμη η Ελλάδα εντός ΕΕ.
Παρά τις ανακοινώσεις και τους διθυράμβους περί ανάπτυξης και αύξησης του κατώτατο μισθού στη χώρα, η πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται από την ακρίβεια και το ράλι ανατιμήσεων, είναι εντελώς διαφορετική για πολίτες και νοικοκυριά.
Στα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, καταγράφεται μεν ότι η χώρα μας είναι 13η ανάμεσα στα 22 κράτη μέλη που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό, εάν συνυπολογιστεί αυτός, ωστόσο, με βάση τις μονάδες της αγοραστικής δύναμης, πέφτει στην κατάταξη αρκετές θέσεις και είναι ψηλότερα μόνον από τις Βουλγαρία, Λετονία, Σλοβακία.
Με βάση τις ανακοινώσεις της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στη χώρα ανέρχεται στα 713 ευρώ και με τον συνυπολογισμό των δώρων ανέρχεται στα 831,83 ευρώ, με τη χώρα μας να είναι στη 13η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Τον υψηλότερο κατώτατο μισθό έχει το Λουξεμβούργο, με 2.387 ευρώ και τον χαμηλότερο η Βουλγαρία, με 399 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, πέντε χώρες της ΕΕ, οι Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία, δεν έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό.
Ωστόσο, τα στοιχεία της Eurostat, με υπολογισμό των μονάδων αγοραστικής δύναμης, καταγράφουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση με 947,26 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι μοναδικές χώρες της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό μικρότερο από τη χώρα μας είναι η Βουλγαρία, η Λετονία και η Σλοβακία, καθώς αρκετές χώρες ξεπερνούν την Ελλάδα, επειδή έχουν αρκετά χαμηλότερο επίπεδο τιμών.