Ακρίβεια, εισοδήματα και ηλεκτρονικό χρήμα γεμίζουν τα κρατικά ταμεία
Το φράγμα των 61 δις. ευρώ αναμένεται να σπάσουν φέτος τα έσοδα του δημοσίου από το φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ, τους φόρους κατανάλωσης και τον ΕΝΦΙΑ κάνοντας άλμα κατά 4,576 δις. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Οι βασικοί «αιμοδότες» είναι η αύξηση των εισοδημάτων με ταυτόχρονη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που αποτελεί «κόφτη» στο «μαύρο χρήμα», το ισχυρό τουριστικό ρεύμα και το κύμα ανατιμήσεων που αυτόματα αυξάνει τους αναλογικούς φόρους επί των τιμών όπως ο ΦΠΑ.
Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου η ακρίβεια θα φουσκώσει τις φορολογικές εισπράξεις κατά 200 εκ. ευρώ ενώ άλλα 100 εκ. ευρώ επιπλέον θα εισρεύσουν τα δημόσια ταμεία από την εξάπλωση του ηλεκτρονικού χρήματος.
(Intime)
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για τις πηγές αύξησης των φορολογικών εσόδων σύμφωνα με τα οποία:
Επιπλέον 3,189 δις. ευρώ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για φόρο εισοδήματος. Οι αυξήσεις στις αποδοχές και κυρίως στο κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και στις συντάξεις οδήγησαν σε αύξηση του παρακρατούμενου φόρου καθώς δεν υπάρχει τιμαριθμοποίηση της κλίμακας φορολογίας. Εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι αυξημένα φέτος κατά 954 εκ. ευρώ και θα ανέλθουν σε 12,272 δις. ευρώ
Την ίδια ώρα λόγω της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων θα είναι φέτος υψηλότερες κατά 2,025 δις. ευρώ έσοδα η κατά 39,8% σε σχέση με το στόχο και θα διαμορφωθούν στα 7,120 δις. ευρώ.
Συνολικά τα πρόσθετα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και λοιπών κατηγοριών αναμένεται να ανέλθουν στα 20,961 δις. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,189 δις. ευρώ ή 17,9% έναντι του στόχου.
Για το 2024 εκτιμάται ότι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα σημειώσουν νέα άνοδο κατά 739 εκ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 13,011 δις. ευρώ από 12,272 δις. ευρώ φέτος ενώ αντίθετα θα υπάρξει μείωση των εσόδων από τη φορολογία των νομικών προσώπων κατά 185 εκ. ευρώ στα 6,935 δις. ευρώ από 7,120 δις. ευρώ το τρέχον έτος. Η διαφορά είναι ότι φέτος εισπράττεται η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων ύψους 630 εκατ. ευρώ.
Έξτρα 1,203 δις. ευρώ από καταναλωτές
Τα έσοδα από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών με βασικούς το ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε ενέργεια, καπνό και αλκοολούχα ποτά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ύψος των 33,707 δις. ευρώ, αυξημένοι κατά 1,203 δις. ευρώ ή 3,7% έναντι του στόχου με τροφοδότη το ΦΠΑ από τον οποίο οι εισπράξεις θα είναι φέτος αυξημένες κατά 925 εκ. ευρώ για να ανέλθουν συνολικά στο ποσό των 23,123 δις. ευρώ.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης (550 εκ. ευρώ) και της τουριστικής κίνησης (350 εκ. ευρώ ) και τα υπόλοιπα 300 εκατ. αποδίδονται στην άνοδο των τιμών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι για το 2024 η πρόβλεψη για τα έσοδα από ΦΠΑ ανεβαίνει στα 24,2 δις. ευρώ λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας κατά 3% και την ενεργοποίηση μέτρων όπως η επέκταση των POS και σύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές, ένταση των ελέγχων, περιορισμός της χρήσης μετρητών κ.α. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μετά την ήδη σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ τα προηγούμενα έτη μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω στο μέσο επίπεδο των χωρών της ΕΕ έως το 2026, που σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες μετρήσεις ανέρχεται σε περίπου 9%. Αυτό σημαίνει στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων επιπλέον έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Αντίθετα τα έσοδα από τους ΕΦΚ εκτιμώνται στο ποσό των 7,108 δις. ευρώ, μειωμένα κατά 9 εκ. ευρώ έναντι του στόχου ενώ από δασμούς και τα λοιπά τέλη που επιβάλλονται στις εισαγωγές από κράτη μη μέλη της ΕΕ τα έσοδα θα ανέλθουν σε 379 εκ. ευρώ, μειωμένα κατά 45 εκ. ευρώ έναντι του στόχου.
(Intime)
Υψηλότερα κατά 159 εκ. ευρώ τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ
Οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας, που περιλαμβάνουν κυρίως τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 2,540 δις. ευρώ, αυξημένοι κατά 159 εκ. ευρώ έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο ενισχυμένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες περίπου ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ καθώς η βεβαίωση του συγκεκριμένου φόρου κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2022.