Ακρίβεια: Δέκατη στον κόσμο η Ελλάδα στον πληθωρισμό στα τρόφιμα - Προσεχώς μπαράζ νέων ανατιμήσεων
Στοιχεία που δημοσιεύει η έκθεση «Food Security Update – World Bank Response to Food Insecurity» για την διατροφική ασφάλεια του πλανήτη τοποθετεί τη χώρα μας στη δέκατη θέση διεθνώς με «πραγματικό πληθωρισμό» στα τρόφιμα 11%.
Την περίοδο Φεβρουάριος 2023 και Μάιος 2023 παρατηρήθηκε υψηλός πληθωρισμός στις περισσότερες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σε ποσοστό πάνω από 5% στο 63,2% των χωρών χαμηλού εισοδήματος, 79,5% των χωρών χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος και 67% των χωρών ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, με πολλές να αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό, όπως είναι και η χώρα μας.
Επιπλέον, το 78,9% των χωρών υψηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων.
Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι στην Αφρική, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, τη Νότια Ασία, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Σε πραγματικούς όρους, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων υπερέβη το συνολικό πληθωρισμό στο 80,1% των 166 χωρών όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Οι δείκτες τιμών γεωργικών προϊόντων, εξαγωγών και σιτηρών έκλεισαν 6%, 4% και 10% υψηλότερα, αντίστοιχα. Η αύξηση των τιμών του καλαμποκιού και του σιταριού, που έκλεισαν 12% και 14% υψηλότερα, αντίστοιχα, μετά την πτώση το πρώτο εξάμηνο του Ιουλίου, οδήγησε στην αύξηση του δείκτη τιμών των σιτηρών, ενώ οι τιμές του ρυζιού παρέμειναν σταθερές.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού είναι 15% και 17% χαμηλότερες, ενώ οι τιμές του ρυζιού είναι υψηλότερες κατά 16%. Οι τιμές του καλαμποκιού, του σιταριού και του ρυζιού είναι 8%, 11% και 3% υψηλότερες, αντίστοιχα, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. (Βλέπε στοιχεία «ροζ φύλλου» για τους δείκτες τιμών των γεωργικών προϊόντων και των βασικών προϊόντων διατροφής, που ενημερώνονται μηνιαίως.
«Χρυσάφι» το λάδι - Προ των πυλών μπαράζ ανατιμήσεων στα ράφια
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν - σύμφωνα με δημοσίευμα στη Ναυτεμπορική- οι νέες σημαντικές ανατιμήσεις στα παρθένα και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, που ήδη έχουν εμφανιστεί στα ράφια των ελληνικών αλυσίδων σούπερ-μάρκετ τα τελευταία 24ωρα και ξεπερνούν ακόμη και το 40%.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα -σύμφωνα με το δημοσίευμα- αποτελεί γνωστό επώνυμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ από την Καλαμάτα που πωλείται πλέον στο ράφι και στο e-shop της εν λόγω αλυσίδας προς 14,01 ευρώ το μονόλιτρο και προς 14,33 ευρώ σε άλλη επιχείρηση (σ.σ. οι νέες παραλαβές), την ίδια ώρα που σε άλλες αλυσίδες – τουλάχιστον μέχρι χθες το μεσημέρι – διατίθετο στην προηγούμενη τιμή του, που ήταν της τάξης των 10 ευρώ (λ.χ. 9,98 σε άλλη πανελλαδική αλυσίδα Σ/Μ).
Σύμφωνα με στελέχη του λιανεμπορίου, μάλιστα, επίκεινται ανατιμήσεις – σαφώς μικρότερες σε σύγκριση με τα ελαιόλαδα, αλλά αισθητές – και σε άλλα τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης και ανάγκης, όπως τα τυροκομικά-γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως από κατσικίσιο γάλα.
Την ίδια ώρα πληροφορίες από τον κλάδο των αρτοποιών προμηνύουν νέες ανατιμήσεις από πλευράς των αλευροβιομηχανιών που επίσης επηρεάζουν μια μεγάλη γκάμα ειδών καθημερινής και βασικής διατροφής.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών της Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, μπορεί οι αυξήσεις τιμών που καταγράφονται διεθνώς στα σιτηρά μετά την ακύρωση από τη Ρωσία της συμφωνίας ελεύθερης διακίνησης των ουκρανικών σιτηρών να είναι μέχρις στιγμής χρηματιστηριακές και να μην αποτυπώνονται στην αγορά, αλλά οι αρτοποιοί «έχουμε μηνύματα από αλευροβιομηχανίες ότι θα ανέβουν οι τιμές».
Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος η Συντεχνία Αρτοποιών της Λάρισας κρούει κώδωνα κινδύνου για νέα λουκέτα στον κλάδο λόγω ανατιμήσεων μετά την ακύρωση της συμφωνίας από τη Ρωσία για τη διακίνηση των ουκρανικών σιτηρών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Συντεχνίας, Αλέξανδρος Γκούλιος, γνωστοποίησε σε δηλώσεις του ότι ήδη οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ενημερωθεί για ανατιμήσεις στα σιτηρά και κατ’ επέκταση στα άλευρα-κατά βάση στα σκληρά.
Στο πλαίσιο αυτό οι αρτοποιοί και προκειμένου να μην αυξηθεί η τιμή του ψωμιού καλούν την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα του κλάδου να μηδενιστεί ή να μεταφερθεί στο χαμηλότερο ποσοστό ο ΦΠΑ στο ψωμί και σε όλα τα βασικά είδη διατροφής.
Με πληροφορίες από Οικονομικό Ταχυδρόμο, Ναυτεμπορική