Ακρίβεια: Αντίστροφη μέτρηση για τα μέτρα στήριξης - Επιδοτήσεις, δικαιούχοι, ποσά [vid]
Την Παρασκευή αναμένονται πιθανότατα οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ακρίβεια, με την ακρίβεια να «γονατίζει» τα νοικοκυριά σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 και 105,8), ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως, αν χρειαστεί, θα υπάρξει επέκταση μέτρων και το επόμενο εξάμηνο. Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι ήδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν επιδοτηθεί με 1 δισεκατομμύριο το ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ αυτήν την εβδομάδα έρχονται στη Βουλή το νομοσχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατομμύρια ευρώ το έτος σε μόνιμη βάση, καθώς και οι διατάξεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα. Επίσης, αυξήθηκε φέτος κατά 90 εκατομμύρια το επίδομα θέρμανσης, το οποίο ανέρχεται πλέον συνολικά στα 174 εκατομμύρια ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλου των ανακοινώσεων ανάλογων πακέτων μέσα στην πανδημία. Δηλαδή θα δοθεί το περίγραμμα από τον πρωθυπουργό και εν συνεχεία θα εξειδικευτούν από τους αρμόδιους υπουργούς.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το νέο εμπλουτισμένο πακέτο στήριξης θα προβλέπει μεταξύ των άλλων:
- έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις σε νοικοκυριά
- Συνέχιση και αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους και για τις επιχειρήσεις,
- μείωση φόρων κ.α.
Επιταγή ακρίβειας - Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια
Έκτακτο βοήθημα για περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες ετοιμάζει η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο να ανακουφίσει έστω και προσωρινά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που είναι «θύματα» των ανατιμήσεων. Για την «επιταγή ακρίβειας», το επικρατέστερο σενάριο αφορά ένα αντίστοιχο μοντέλο με το «Δώρο Χριστουγέννων», με καταβολή επιδόματος 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ και διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε περίπου 250.000 δικαιούχους.
Η «επιταγή ακρίβειας» θα δοθεί κοντά στο Πάσχα και δικαιούχοι θα είναι «αυτοί που έχουν γενικά χαμηλό εισόδημα», όπως είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι το έκτακτο επίδομα του Πάσχα θα είναι τα ίδια με αυτά που ήταν για το επίδομα των Χριστουγέννων δηλαδή θα πρέπει να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ. Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2021), και με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, (με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες).
Το έκτακτο επίδομα του Πάσχα θα το λάβουν και όσοι παίρνουν επίδομα παιδιού Α21. Το ύψος επιδόματος θα πρέπει είναι 250 ευρώ (+50 ευρώ /παιδί)
Όσοι έχουν οικογένεια:
- Με 1 παιδί θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ.
- Με 2 παιδιά θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
- Με 3 παιδιά θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 13.500 ευρώ.
Το επίδομα θα το λάβουν 238.000 νοικοκυριά τα οποία παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η κατηγορία αυτή των πολιτών θα εισπράξει ένα επιπλέον επίδομα.
Τέλος, 173.000 άτομα με αναπηρία θα λάβουν τα 250 ευρώ με την προϋπόθεση ότι παίρνουν το προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.
Ενεργειακή ενίσχυση: Μεγαλύτερες επιδοτήσεις για το ρεύμα - επιστροφή φόρου στα καύσιμα
Η στήριξη για την ενεργειακή κρίση θα έχει να κάνει με τη συνέχιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και σε παρέμβαση για τα καύσιμα.
Επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου: Οι επιδοτήσεις θα αφορούν τις καταναλώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τους μήνες του Μαρτίου και του Απριλίου. Όπως αναφέρουν πηγές το πακέτο του Μαρτίου έχει κλειδώσει στα 350 εκατ. ευρώ με τα ποσά των ενισχύσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Φεβρουαρίου, καθώς η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος του προηγούμενου μήνα είχε κλειδώσει στα 211,71 ευρώ/MWh. Ήταν ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο (235 ευρώ/MWh). Σχεδόν στα ίδια επίπεδα παραμένουν κι εκείνες των λογαριασμών ρεύματος των επιχειρήσεων και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Για τις επιδοτήσεις του Απριλίου αυτές θα είναι σημαντικά υψηλότερες σύμφωνα με τις πληροφορίες τόσο για τους οικιακους καταναλωτές όσο και του φυσικού αερίου. Θα ξεπερνούν σίγουρα τα 350 εκατ. ευρώ και κάποιες πρώτες πληροφορίες θέλουν η μέση ενίσχυση για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 kWh το μήνα να διαμορφώνεται στα 52 με 53 ευρώ από 39 ευρώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Παρέμβαση στα καύσιμα: Εδώ οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο αλλά το πιο πιθανό είναι ότι η ελάφρυνση δε θα αφορά στην οριζόντια μείωση φόρου, λόγω του δημοσιονομικού κόστους, αλλά εξετάζεται η επιστροφή φόρου από τα καύσιμα, ώστε ένα μέρος από τους πλεονάζοντες φόρους που συγκεντρώνει το κράτος να επιστρέψουν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Δεν αποκλείεται «πιλότος» για τη νέα παρέμβαση να είναι ένας μηχανισμός ανάλογος με αυτόν του επιδόματος θέρμανσης, με τους δικαιούχους (βάσει εισοδηματικών κριτηρίων) να υποβάλλουν αιτήσεις σε μια αντίστοιχη πλατφόρμα.
Την στιγμή που απομακρύνεται το σενάριο των οριζόντιων παρεμβάσεων, σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι φορείς ζητούν κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα με την κυβέρνηση να επιμένει ότι οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες.
Ο Γιώργος Ασμάτογλου αντιπρόεδρος πρατηριούχων καυσίμων αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία προχωρά σε οριζόντια μείωση των τιμών και αναφέρει πως ο καταναλωτής χρειάζεται άμεσα τη μείωση. Επίσης, αναφέρει ότι και η Γερμανία συζητά μείωση του ΦΠΑ και όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η οριζόντια μείωση θα επιφέρει όφελος και όχι οι ετεροχρονισμένες επιδοτήσεις.
Επίσης αναμένονται οι εξής παρεμβάσεις:
- Επιστρεπτέα: Υπάρχουν σενάρια για αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε πάνω από 70 από 60 που είναι σήμερα για την επιστροφή στο κράτος των ποσών από τους όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής για περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το «ημερολόγιο πληρωμών να τρέχει» από τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα εξετάζεται παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση του ποσού με το μπόνους του 15% που λήγει κανονικά στις 30 Μαρτίου. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση έχει αποκλειστεί νέο «κούρεμα» των ποσών.
- Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση (σ.σ. σερβιριζόμενος καφές) και μεταφορές (σ.σ και εισιτήρια λεωφορείων, τρένων κ.λπ.) ώστε να μην αυξηθεί το κόστος μετακίνησης. Το μέτρο θα ισχύσει και για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και θα προκαλέσει δημοσιονομικό κόστος περίπου 250 εκατ. ευρώ.
- Αγρότες: Εξετάζονται παρεμβάσεις στο θέμα κυρίως των εισροών (καύσιμα, λιπάσματα κ.λπ.) και του κόστους ενέργειας με χρήση ΑΠΕ. Επίσης , όπως έχει διαφανεί από πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, εξετάζονται παρεμβάσεις για συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως π.χ. των σιτηρών, αλλά και στο κόστος ζωοτροφών.