Ακρίβεια: Ανατιμήσεις στα προϊόντα - Τι γίνεται με τους λογαριασμούς ρεύματος
Νέο κύμα ακρίβειας προ των πυλών. Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένονται αυξήσεις στα τρόφιμα, οι τιμές των καυσίμων ανεβαίνουν από μέρα σε μέρα, ενώ ο νέος τρόπος επιδότησης στο ρεύμα κρύβει μια «παγίδα» που αναμένεται να φουσκώσει τους λογαριασμούς για χιλιάδες νοικοκυριά.
Γιατί έρχεται νέα αύξηση τιμών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας, ωστόσο, δεν ακολουθούν στον ίδιο ρυθμό και τα τρόφιμα. Εκεί, παρότι ο πληθωρισμός που ανακοινώνεται την Τετάρτη (1/2) από την ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να καταγράψει υποχώρηση, ο κλάδος των ειδών διατροφής ετοιμάζεται για νέο κύκλο αυξήσεων «φωτιά» στα ράφια. Γιατί, λοιπόν, αναμένεται να έχουν νέα αύξηση τιμών;
Οι λόγοι είναι οι εξής: Αφενός, συνεχίζονται οι αλλαγές στους τιμοκαταλόγους των παραγωγών, με τις λίστες που καταφτάνουν αυτές τις μέρες στα σούπερ μάρκετ να προμηνύουν έναν πολύ δύσκολο μήνα με αυξημένες τιμές εκ νέου. Αφετέρου, η σύγκριση των τιμών από την ΕΛΣΤΑΤ είναι σε σχέση με πέρσι τον Ιανουάριο, δηλαδή όταν δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει οι ανατιμήσεις.
Οι πληροφορίες από την αγορά μιλούν για αυξήσεις που θα φανούν μέσα στον Φεβρουάριο, μεταξύ άλλων σε γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο.
Ο συναγερμός στα τρόφιμα έχει σημάνει καθώς, την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον βιομηχανικό τομέα των ειδών διατροφής αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 16,2% κάτι που μεταφράζεται σε νέα αύξηση στις τιμές λιανικής.
Ενδεικτικές είναι οι αυξήσεις που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στην παραγωγή και που, στη συνέχεια, θα περάσουν στο λιανεμπόριο:
https://youtu.be/yvwIWZUywLU
Τέλος η «φθηνή» βενζίνη - Ξανά στα 2 ευρώ
Την ίδια ώρα, «τσουχτερή» είναι και πάλι η τιμή της βενζίνης, η οποία εδώ και μερικές ημέρες χαράσσει ανοδική πορεία, ακολουθώντας τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές, κάτι που φυσικά γίνεται και με το πετρέλαιο κίνησης. Ειδικότερα, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης στις 29/12/2022 ανερχόταν στα 1,833 ευρώ/λίτρο, ενώ πλέον έφτασε τα 1,918 ευρώ/λίτρο.
Αντίστοιχα, η τιμή του diesel κίνησης πριν από ένα μήνα είχε φτάσει 1,791 ευρώ/λίτρο και σήμερα βρίσκεται στα 1,821 ευρώ/λίτρο.
Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
- Δωδεκάνησα 2,059 ευρώ ανά λίτρο
- Κεφαλονιά 1,986 ευρώ ανά λίτρο
- Ευρυτανία 1,985 ευρώ ανά λίτρο
- Λευκάδα 1,971 ευρώ ανά λίτρο
- Ηράκλειο 1,966 ευρώ ανά λίτρο
- Φωκίδα 1,963 ευρώ ανά λίτρο
«Κόφτης» στην επιδότηση ρεύματος Φεβρουαρίου
Το «εκρηκτικό» κοκτέιλ αυξήσεων έχει και άλλο ένα κρίσιμο «συστατικό»: Τους λογαριασμούς ρεύματος. Την ώρα που και ο χειμώνας μπαίνει με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και αυξημένη ζήτηση για θέρμανση, το υπουργείο Ενέργειας μειώνει τους πόρους για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Φεβρουάριο.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας ανεξαρτήτως παρόχου, η επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:
- έως 500 κιλοβατώρες: 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα), εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση σε σχέση με πέρσι.
- Για μεγαλύτερες καταναλώσεις ισχύει η ίδια επιδότηση μία προϋπόθεση όμως: Η κατανάλωση να είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.
- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 ευρώ / μεγαβατώρα.
- Για τα επαγγελματικά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται σε 20 ευρώ / μεγαβατώρα.
- Για τους αγρότες στα 40 ευρώ / μεγαβατώρα.
Ουσιαστικά, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών που ανέφεραν ότι έρχονται ραγδαίες αλλαγές με σημαντικές μειώσεις στους πόρους που διαθέτει το υπουργείο για τη στήριξη των νοικοκυριών. Και τώρα, μένει να φανεί σε τι βαθμό τα νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με εκπλήξεις και αυξήσεις στους νέους λογαριασμούς ρεύματος που θα έρθουν. Η μεγάλη «παγίδα» έχει να κάνει με όσους δεν καταφέρουν να πετύχουν μείωση στην κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Θα χάσουν την κρατική επιδότηση.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι η Κομισιόν πιέζει την Ελλάδα να αλλάξει τον τρόπο επιδότησης του ρεύματος στους καταναλωτές. Έχει προτείνει να στραφεί προς ένα νέο μοντέλο, που θα στηρίζονται μόνο τα «ευάλωτα νοικοκυριά». Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πληρώνουν το ρεύμα σε «τιμές αγοράς», δηλαδή σημαντικά ακριβότερα σε κάθε περίπτωση. Επί του παρόντος, το μοντέλο αυτό δεν έχει υιοθετηθεί.
https://youtu.be/wEOYmfvP5Cw