Ακονίζουν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ - Εσωκομματικό «Vertigo», ορατή η διάσπαση
Το κείμενο-πλατφόρμα του Γιώργου Σταθάκη και οι αντιδράσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Παύλου Πολάκη και Γιώργου Τσίπρα αποτελούν για τους παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ προπομπό μίας σκληρής αντιπαράθεσης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής «ορόσημο» για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν η η πρώτη διαδικασία του περασμένου Ιουλίου χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα ήταν συγκρουσιακή, η δεύτερη αναμένεται επεισοδιακή.
Ο Στέφανος Κασσελάκης θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία πολυσύνθετη εξίσωση επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες κι αυτό γιατί τα πράγματα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου φαίνονται χειρότερα απ’ ότι τα άφησε. Βέβαια, ο ίδιος, μέσω των αλλεπάλληλων συναντήσεων που είχε στη βελγική Πρωτεύουσα με ευρωπαίους αξιωματούχους επέμεινε στις θεσμικές παρεμβάσεις ξεδιπλώνοντας μία αμιγώς πολιτική ατζέντα με το βλέμμα στραμμένο στην μεγάλη εικόνα: οικονομία, μεταναστευτικό, κλιματική κρίση, κράτος δικαίου. Ξεκαθάρισε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παραμείνει μέλος της αριστερής ευρωπαϊκής οικογένειας. Κατά τις δηλώσεις του ανέφερε πως η επίσκεψή του στην ευρωπαϊκή «Μέκα» είναι «το πρώτο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρω-εκλογές». Το πως βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί μέχρι τότε είναι ακόμη θολό, καθώς οι εσωκομματικές αντιθέσεις-με τη διάσπαση να βρίσκεται προ των πυλών-έχει δημιουργήσει παραλυτικές συνθήκες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται απ’ όλες τις πλευρές.
Την ίδια ώρα, η πρακτική αδυναμία- λόγω έλλειψης συγκέντρωσης των απαιτούμενων στοιχείων- της επιτροπής δεοντολογίας να καταθέσει πόρισμα στην Κεντρική Επιτροπή για τους 4 παραπεμφθέντες, δημιουργεί αστάθμητες δυναμικές. Πολλοί εντός Κουμουνδούρου αναρωτιούνται ποιος θα πάρει στο τέλος της ημέρας τον Μουτζούρη. Ωστόσο, το ζήτημα των διαγραφών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μπει στη συζήτηση.
Στο προεδρικό "μπλοκ" απόλυτη συμφωνία δεν υπάρχει. Ήδη, ο αν. γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης δέχθηκε κριτικές από υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη στα Social Media για τα όσα δήλωσε στο Attica TV με ένα τμήμα των «προεδρικών» να ζητά να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που επιμένουν στην πολιτική καταδίκη των 4 στελεχών χωρίς την άμεση λήψη διοικητικών μέτρων, ενώ υπάρχουν κι οι «γεφυροποιοί» που προκρίνουν την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί σημείο ισορροπίας. Άλλωστε, με τους υπολογισμούς που γίνονται για τους συσχετισμούς εντός Κεντρικής Επιτροπής, απόφαση που γνωμοδοτεί υπέρ της διαγραφής θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει ελλείψει μάλιστα πρότασης της επιτροπής δεοντολογίας. Από την άλλη, η πολιτική διάσταση του ζητήματος, δηλαδή η πολιτική καταδίκη δηλώσεων και συμπεριφορών εκτιμούν στελέχη της πλειοψηφίας ότι μπορεί να «ξεκλειδώσει» μέλη της Κ.Ε. στο να στηρίξουν μία πρόταση σχετικά «συμβιβαστική».
Πάντως, 6+6 (ομάδα Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Χαρίτση, Τζανακόπουλου) και Ομπρέλα θα προσέλθουν στην Κεντρική Επιτροπή ζητώντας να φύγουν από το τραπέζι οι διαγραφές. Σημειωτέον, το "μπλοκ" των στελεχών της Έφης Αχτσιόγλου αναμένεται εν τέλει να συνεδριάσει σήμερα.
Στο μεταξύ, κάτι περισσότερο από ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο της διάσπασης, τουλάχιστον από την Ομπρέλα. Ωστόσο, ούτε εκεί υπάρχει ομοφωνία για το πως πρέπει να κινηθούν, κάτι που θα συζητηθεί εντός της ημέρας. Ήδη, έχουν καταγραφεί διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το timing της αποχώρησης και τη στάση των μελών της εντός Κεντρικής Επιτροπής.
Ταυτόχρονα, εσωκομματική παρέμβαση αναμένεται κατά πληροφορίες να υπάρξει και από τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος με επιστολή του στα όργανα απευθύνει έκκληση ενότητας και ζητά να ληφθούν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.