Άκης Τσελέντης: Έχει συγκεντρωθεί μεγάλη σεισμική ενέργεια στο Ιόνιο
Στη «σεισμική ησυχία» που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα αναφέρθηκε σήμερα Τετάρτη (31/1) ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, ο οποίος επισήμανε πως στην περιοχή έχει συγκεντρωθεί μεγάλη σεισμική ενέργεια.
Συγκεκριμένα, ο γνωστός σεισμολόγος παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο και στην εκπομπή «Αποκαλύψεις» στο Ionion Fm, όπου και αναφέρθηκε στις πιθανότητες για έναν ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε τη γνώμη του και για την περιοχή του Ιονίου που φοβάται περισσότερο.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσελέντης: «Ναι όντως έχει συγκεντρωθεί μεγάλη σεισμική ενέργεια στο Ιόνιο το τελευταίο χρονικό διάστημα . Μιλάμε για την πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης. Μια περιοχή όπου το 50% της συνολικής σεισμικής ενέργειας εκτονώνεται εκεί. Αυτό διότι υπάρχει το λεγόμενο «Ελληνικό Τόξο» όπου βυθίζεται η Αφρική κάτω από την πλάκα του Αιγαίου και το ρήγμα προχωρά και τελειώνει δυτικά της Κεφαλονιάς. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς το σεισμικό ρήγμα που υπάρχει εκεί, έχει μεγάλες τάσεις».
Ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι δεν ανησυχεί για τα κτίρια στη συγκεκριμένη περιοχή για δύο λόγους:
«Ο ένας είναι διότι το σύνολο σχεδόν των σεισμικών δονήσεων έχουν επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή και ο άλλος είναι ο δομικός ιστός των συγκεκριμένων νησιών που έχει υλοποιηθεί με βάση τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας μας που δεν είναι έτσι θωρακισμένες όπως π.χ. στην Ελασσόνα η στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη…», σημείωσε ο γνωστός σεισμολόγος.
«Υπάρχει όμως ένα σοβαρό θέμα στη Ζάκυνθο όπου έχω διαπιστώσει ο ίδιος να χτίζονται τελευταία ξενοδοχειακές μονάδες πάνω στην άμμο… σε χρονικό διάστημα οχτώ μηνών! Εκεί τα πράγματα είναι λίγο επίφοβα σε περίπτωση που έχουμε κάποιον ισχυρό σεισμό» επισήμανε ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε:
«Πάντα υπάρχει προβληματισμός για τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία παρακολουθείται κάθε στιγμή από τους 45 συνολικά σεισμογράφους που έχουμε εγκαταστήσει σε Ζάκυνθο – Αστακό – Κεφαλονιά. Στην περιοχή έχουμε επίσης εγκαταστήσει και δίκτυο ανίχνευσης ραδονίου. Πρόκειται για ένα ραδιενεργό αέριο το οποίο εντοπίζεται πριν από έναν μεγάλο σεισμό. Με βάση όλα αυτά δεν έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής κάτι το ανησυχητικό».