Ακάρ: «Ναι» στον διάλογο για μια «δίκαιη μοιρασιά» στο Αιγαίο
Για διάθεση επίλυσης του ελληνοτουρκικού ζητήματος έκανε λόγο ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, χαρακτηρίζοντας ως «κάλπικες» τις ελληνικές συμμαχίες.
«Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Εμείς λέμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικό τρόπο, στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και ως δυο πολιτισμένες χώρες να έχουμε συνομιλίες και διάλογο. Ο (σ.σ. Έλληνας) ομόλογός μου, αύριο εάν πει “έρχομαι”, είναι καλοδεχούμενος. Αύριο να με καλέσει είμαι έτοιμος να πάω αμέσως. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον διάλογο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, αποκηρύσσοντας ωστόσο την ίδια ώρα ως «μάταιη» την προσπάθεια εξοπλισμού της Ελλάδας.
«Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνομιλίες. Θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μας με διάλογο», τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τον οποίο ωστόσο «η προσπάθεια εξοπλισμού (σ.σ. της Ελλάδας) είναι μάταιη, όπως είναι μάταιη και η προσπάθεια (σ.σ. των Ελλήνων) να τρέχουν πίσω από “κάλπικες” συμμαχίες. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να φτάσουν κάπου».
«Κάθε φορά υπενθυμίζουμε στους συνομιλητές μας ότι η Τουρκία είναι ένας δυνατός έμπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος», συνέχισε ο κ. Ακάρ, «και με αυτήν την έννοια, ο διάλογος θα έχει όφελος προς όλες τις πλευρές, και η δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου είναι σημαντική και επωφελής για την Τουρκία και την Ελλάδα».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σχολιάσει και τις εσωτερικές ελληνικές υποθέσεις, υποστηρίζοντας ότι «συγκεκριμένοι (σ.σ. Έλληνες) πολιτικοί, επειδή έρχονται και εκλογές, συνεχίζουν με ενέργειες και δηλώσεις τους να κάνουν ζημιά στον ελληνικό λαό και στην ευημερία του».
«Στους ομολόγους μας και στις άλλες χώρες με τις οποίες συνομιλούμε λεμέ “παρακαλούμε να έχετε μια ουδέτερη, δίκαιη στάση”. Τους λέμε ότι δεν τηρούν την ουδετερότητα τους», συνέχισε ο κ. Ακάρ.
Στόλντενμπεργκ: Στην Άγκυρα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ – Στόχος του να πείσει για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας
H επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ο βασικός στόχος της επίσκεψης του Γ.Γ., Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία από τις 3 ως τις 5 Νοεμβρίου.
Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Θα έχει προηγηθεί στις 3 Νοεμβρίου, η συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς και με ανώτερους αξιωματούχους.
Να πείσει τον Ερντογάν
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύριος στόχος των συναντήσεων αυτών είναι, σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, η περαιτέρω προσπάθεια του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, να πείσει την Άγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις που έχει κατά κύριο λόγο έναντι της Σουηδίας και κατά δεύτερο έναντι της Φινλανδίας, για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει τις διαδικασίες για την προσχώρηση των δύο Σκανδιναβικών χωρών, αν και στην περίπτωση της Ουγγαρίας εκτιμάται ότι, έστω και με αργούς ρυθμούς, θα ολοκληρωθεί η επικύρωση πριν από το τέλος του έτους.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ έρχεται να προστεθεί στις επισκέψεις των υπουργών εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ‘Αγκυρα. Αν και οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν ήδη ικανοποιήσει, με διαβεβαιώσεις, το αίτημα της ‘Αγκυρας ως προς την άρση οποιουδήποτε μέτρου περιορισμού εξοπλισμών, η ‘Αγκυρα συνεχίζει να ζητά την έκδοση ατόμων που θεωρεί τρομοκράτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Παράλληλα με αυτόν τον κύριο στόχο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα, εκτιμάται από νατοϊκούς κύκλους ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα θέσει το θέμα των ελληνοτουρκικών και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία προκαλείται από τις επιθετικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχικών εδαφών της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε και στην πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, μετά από αίτημα του τελευταίου. Κατά τους ίδιους κύκλους, μένει να αποδειχθεί αν ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ όντως θα τηρήσει τέτοια γραμμή κατά την επίσκεψή του, όπως και κατά πόσον αυτό θα έχει και οποιοδήποτε αποτέλεσμα.