Αίτνα έκρηξη: Εντυπωσιακό βίντεο από κρατήρα του ηφαιστείου [vid]
«Κόβει την ανάσα» η έκρηξη νοτιοανατολικού κρατήρα του ηφαιστείου της Αίτνας, στη Σικελία, το βράδυ της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου 2021.
Όπως μετάδωσε η ΕΡΤ, την θεαματική έκρηξη ακολούθησε ένα μεγάλο σύννεφο με στάχτες και λάβα, ενώ μικρή πυροκλαστική ροή παρατηρήθηκε στο δυτικό μέρος της κοιλάδας Valle del Bove. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
https://www.youtube.com/watch?v=5VbXC3EW2Jo&feature=youtu.be
Οι τοπικές αρχές της Σικελίας αποφάσισαν την προσωρινή διακοπή του λειτουργίας του αεροδρομίου Φονταναρόσα της Κατάνης, λόγω των συνεπειών της νέας έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας. Εξαιτίας του καπνού και του μαύρου σύννεφου που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, η ορατότητα είναι σημαντικά μειωμένη και η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους.
Λάβα και πετρώματα εκτοξεύονται από τον νοτιοανατολικό κρατήρα του ηφαιστείου. Η λάβα κατευθύνεται προς την κοιλάδα «Mπόβε», στην οποία δεν υπάρχουν κατοικημένες περιοχές.
Η αύξηση της εκρηκτικής δραστηριότητας σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου 2021 και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να μειωθεί μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οι εικόνες αυτές, του «γίγαντα της Σικελίας που βρυχάται» είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Αίτνα είναι το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης (3.350 μέτρα ύψος) και ότι τις περασμένες εβδομάδες είχε ήδη στείλει «προειδοποιητικά μηνύματα», με σειρά εκρήξεων, οι οποίες δεν δημιούργησαν προβλήματα στην γύρω περιοχή.
Λίγα λόγια για την Αίτνα
Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα.
Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.
Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ιστορικές εκρήξεις
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας.
Πριν 35.000 χρόνια και για μια χρονική περίοδο περίπου 20.000 χρόνων, συνέβησαν μερικές ιδιαίτερα ισχυρές εκρήξεις, στάχτη από τις οποίες είχε φτάσει ακόμα και μέχρι τη Ρώμη, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Αίτνας. Πριν 3.500 χρόνια, μια ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε μια γιγάντια κατολίσθηση στην ανατολική πλαγιά του βουνού. Το γεγονός μνημονεύει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και αποτελεί την πρώτη γνωστή μαρτυρία για έκρηξη της Αίτνας. Η επόμενη κατολίσθηση θα γινόταν μετά από 1500 περίπου χρόνια, δημιουργώντας καλντέρα.
Το 396 π.Χ. λέγεται ότι μια έκρηξη της Αίτνας ματαίωσε τα σχέδια των Καρχηδονίων για εισβολή στις Συρακούσες κατά τον Πρώτο Σικελικό Πόλεμο.