Αινιγματική «πυραμίδα» 2.200 ετών κοντά στη Νεκρά Θάλασσα μπορεί να ήταν φρούριο της αρχαίας εφορίας
Ανασκαφές Ισραηλινών αρχαιολόγων στην έρημο της Ιουδαίας αποκαλύπτουν αντικείμενα που υποδηλώνουν ότι χρησίμευε ως χώρος είσπραξης φόρων.

Για 2.000 χρόνια, ένας σωρός από μεγάλες πέτρες που στέκονταν σχηματίζοντας λόφους με θέα στη Νεκρά Θάλασσα παρέμενε σχεδόν ανέγγιχτος. Ως μέρος μιας πολυετούς, εκτεταμένης έρευνας στην έρημο της Ιουδαίας ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες μια ομάδα Ισραηλινών αρχαιολόγων έχει ανασκάψει την αινιγματική δομή που μοιάζει με πυραμίδα κοντά στο Nahal Zohar, 20 χιλιόμετρα νότια της Masada.
Οι πυραμίδες συνήθως πιστεύεται ότι είναι χώρος ταφής, αλλά η συγκεκριμένη φιλοξενούσε πλούτο αξιοσημείωτων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων παπύρων, χάλκινων αγγείων, υπολειμμάτων αρχαίων επίπλων, νομισμάτων και υφασμάτων. Τα ευρήματα σε αυτή την πυραμίδα υποδηλώνουν ότι η τοποθεσία πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως φρούριο που υπερασπιζόταν έναν αρχαίο δρόμο και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιήθηκε ως μνημειακός τάφος αιώνες αργότερα.
«Ο σωρός είναι πέντε ή έξι μέτρα ύψος πάνω από την επιφάνεια του λόφου, φτιαγμένος από τεράστιες πέτρες», είπε ο Δρ. Eitan Klein στους Times of Israel. «Παρατηρήσαμε αμέσως ότι κάποιος είχε σκάψει στην κορυφή του οικοδομήματος, πιθανότατα κάποιοι που αναγνώρισαν τον τάφο και τον λεηλάτησαν».
«Στην αρχή, πιστεύαμε ότι ο χώρος θα μπορούσε να είναι απλώς ένας τάφος, αλλά αργότερα, παρατηρήσαμε το σχήμα των αρχικών τοίχων και καταλάβαμε ότι η κατασκευή ήταν ένα κτίριο», πρόσθεσε. «Τελικά, το αναγνωρίσαμε ως πύργο ή φρούριο που χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο ή πριν από 2.200 χρόνια».
Εκείνη την εποχή, το Ισραήλ διοικούνταν από το Πτολεμαϊκό Βασίλειο, ένα ελληνικό βασίλειο του οποίου η πρωτεύουσα ήταν η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
«Γνωρίζουμε ότι ο κύριος δρόμος που συνδέει τον Έντομ -τη σύγχρονη Ιορδανία- με τη Γάζα περνούσε ακριβώς κάτω από τη δομή μας», είπε ο Klein. «Πιστεύουμε ότι το κτίριο χρησίμευε για την προστασία του δρόμου και μπορεί να χρησιμοποιήθηκε από τους Πτολεμαίους αξιωματούχους για τη συλλογή φόρων από τους ταξιδιώτες».
Η πρόσφατη ανασκαφή αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου πολυετούς έργου για την έρευνα εκατοντάδων σπηλαίων και τοποθεσιών στην έρημο της Ιουδαίας -μέρος της οποίας βρίσκεται στη Δυτική Όχθη.
Η ακραία ξηρασία της ερήμου δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση οργανικών υλικών που διαφορετικά θα καταστρέφονταν με την πάροδο του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της αποστολής στην έρημο της Ιουδαίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλά αξιόλογα αντικείμενα, όπως ειλητάρια, παπύρους, υφάσματα και ένα εξαιρετικά καλά διατηρημένο καλάθι 10.000 ετών.
Η ομάδα έρευνας έχει μέχρι στιγμής σαρώσει βράχους 180 χιλιομέτρων και έχει εντοπίσει περίπου 900 σπήλαια. Η περιοχή Nahal Zohar ερευνήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960.
Αν και οι λεηλάτες έφτασαν πρώτοι σε αυτό, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανακτήσουν μια πληθώρα οργανικών και ανόργανων ευρημάτων, όπως θραύσματα παπύρων στα ελληνικά, ξύλινα εργαλεία και υφάσματα.
«Η εύρεση γραπτών αρχείων από τόσο πολύ παλιά είναι πολύ σπάνια και το όνειρο κάθε αρχαιολόγου», σημείωσε.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης μεγάλη ποσότητα νομισμάτων, η οποία βοηθά στη χρονολόγηση του κτιρίου και στον προσδιορισμό της πολιτιστικής του σχέσης.
«Βρήκαμε πολλά πτολεμαϊκά νομίσματα, καθώς και νομίσματα από το βασίλειο των Σελευκιδών, που κυβέρνησε το Ισραήλ αμέσως μετά», είπε ο Κλάιν, σημειώνοντας ότι το κτίριο χρησιμοποιήθηκε τον 3ο και το πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ.