Η Αίγυπτος κατηγορεί το Ισραήλ για παρακώλυση της ανθρωπιστικής βοήθειας
«Ατυχές που η διαδικασία της μεταφοράς βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που επιβάλλονται από την ισραηλινή πλευρά»
Η Αίγυπτος δήλωσε σήμερα πως «ισραηλινά εμπόδια» παρακωλύουν τη διανομή της βοήθειας προς την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.
«Είναι ατυχές που η διαδικασία της μεταφοράς βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει τεράστια επιμελητειακά προβλήματα που επιβάλλονται από την ισραηλινή πλευρά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.
Μπαινοβγαίνει ο ισραηλινός στρατός - Συνεχίζονται οι μάχες
Η Χαμάς δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τις ισραηλινές επιθέσεις με «πλήρη δύναμη» αφού ο ισραηλινός στρατός διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα αφήνοντας το Σάββατο ότι είχε ξεκινήσει μια επί μακρόν υποσχεθείσα χερσαία επίθεση.
Το Ισραήλ είπε ότι το πρωί του Σαββάτου τα στρατεύματά του, που στάλθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, βρίσκονταν ακόμη στο πεδίο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr τα ισραηλινά στρατεύματα είναι στη Γάζα. Είναι ακόμα εκεί δύο ταξιαρχίες, μικρότερες από μεραρχία. Οι δυνάμεις του IDF μάχονται ψάχνοντας για εχθρούς για σκοπευτές ενώ προσπαθούν να βρουν το κανάλι και να το βομβαρδίσουν.
Ο IDF είχε πραγματοποιήσει μόνο σύντομες εξόδους στη Γάζα κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων βομβαρδισμών για να ξεριζώσει τους μαχητές της Χαμάς, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ένοπλη ομάδα στις 7 Οκτωβρίου.
Τεράστιες καταστροφές στη Γάζα
Εκατοντάδες κτίρια "καταστράφηκαν ολοσχερώς" στη Λωρίδα της Γάζας κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε σήμερα η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.
"Εκατοντάδες κτίρια και σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και χιλιάδες άλλα καταλύματα υπέστησαν ζημιές", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα, παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.
Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας "άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα και στα κυβερνεία του βορρά", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο "ινδονησιακό" νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα.
Οι επιδρομές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και άνοιξαν τεράστιους κρατήρες σε πλήρως διαλυμένους δρόμους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Γάζα βρισκόταν σε σχεδόν πλήρη συσκότιση, με τις υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεφώνου να έχουν διακοπεί για περισσότερες από 12 ώρες μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπαν ότι ήταν αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Ο Χαγκάρι είπε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα να εισέλθουν στη Γάζα το Σάββατο, υποδεικνύοντας ότι οι βομβαρδισμοί ενδέχεται να σταματήσουν, τουλάχιστον στην περιοχή των συνόρων του με την Αίγυπτο, όπου έχουν φτάσει μικρές ποσότητες βοήθειας.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι το μπλακ άουτ «καθιστά αδύνατο» τα ασθενοφόρα να φτάσουν στους τραυματίες στη Γάζα.
«Δεν είναι δυνατή η εκκένωση ασθενών υπό τέτοιες συνθήκες, ούτε η εύρεση ασφαλούς καταφυγίου», είπε σε ανάρτησή του στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. Είπε επίσης ότι ο ΠΟΥ δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με το προσωπικό και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις του.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.
Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος από τον Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχαίτισε πύραυλο αέρος-εδάφους που ερρίφθη από τον Λίβανο προς την κατεύθυνση ενός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του και ότι απαντά πλήττοντας το σημείο από το οποίο εκτοξεύτηκε.
"Οι IDF (σ.σ.: οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) αναχαίτισαν πύραυλο αέρος-εδάφους που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των IDF. Σε απάντηση, οι IDF πλήττουν το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου", πρόσθεσε.
Οι αρχές του Λιβάνου εξέδωσαν σήμερα προληπτική οδηγία για εκκένωση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού και των γύρω εγκαταστάσεών του, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι εντάσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ αυξάνονται.
Η οδηγία για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού Ραφίκ Χαρίρι, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της πρωτεύουσας, δεν αναφέρει οποιαδήποτε άμεση κλιμάκωση στα σύνορα.
Καθημερινές και σχετικά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών σημειώνονται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη βαριά οπλισμένη ένοπλη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Το μήνυμα αυτό έρχεται καθώς ο στρατός του Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας.
Το 2006 οι διάδρομοι προσαπογείωσης του αεροδρομίου επλήγησαν από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, στο πλαίσιο αντιποίνων για τη σύλληψη από τη Χεζμπολάχ δύο Ισραηλινών στρατιωτών.
Διαδήλωση στη Δ. Όχθη
Ανησυχούν οι οικογένειες των ομήρων
Οικογένειες ομήρων «ανήσυχες και απογοητευμένες» για τον κίνδυνο που θέτουν οι ισραηλινές επιθέσεις σε συγγενείς
Οι οικογένειες των ομήρων στη Γάζα κατακλύζονται από «ανησυχία και απογοήτευση» για τον κίνδυνο που θα τους έθετε μια ισραηλινή χερσαία επίθεση, δήλωσε μια ομάδα που τους εκπροσωπεί.
Όσοι απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχουν υποστεί τον ίδιο σφοδρό βομβαρδισμό με τους Παλαιστίνιους κατοίκους, ανέφερε το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών.
«[Η προηγούμενη] νύχτα ήταν η πιο τρομερή από όλες τις νύχτες... με φόντο τη μεγάλη επιχείρηση των IDF στη Λωρίδα», ανέφερε.
"Οι οικογένειες ανησυχούν για τη μοίρα των αγαπημένων τους και περιμένουν μια εξήγηση. Κάθε λεπτό είναι σαν μια αιωνιότητα."
Η ομάδα επέκρινε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ επειδή δεν συνάντησε εκείνους των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα παραμένουν αιχμάλωτα.
Το Ισραήλ είπε ότι στη Γάζα κρατούνταν 229 όμηροι, ενώ η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν περίπου 50 από αυτούς.
Περισσότεροι από τους μισούς ομήρους που κρατά η Χαμάς έχουν ξένα διαβατήρια από 25 διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με το Ισραήλ.