Αίγυπτος: Άνοιξαν οι πύλες του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου - Εντυπωσιακές φωτογραφίες
Η Αίγυπτος ανοίγει μια σειρά από γκαλερί στο νέο εμβληματικό μουσείο που γειτνιάζει με τις πυραμίδες της Γκίζας.
Τις πύλες του άνοιξε το πολυαναμενόμενο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στο Κάιρο, δίπλα στις πυραμίδες της Γκίζας, για μια δοκιμαστική λειτουργία, με χιλιάδες επισκέπτες να εισέρχονται σε κάποιες έτοιμες αίθουσες.
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα ανοίξει 12 αίθουσες με εκθέματα για την αρχαία Αίγυπτο στις κύριες γκαλερί του ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα σε μια πιλοτική λειτουργία πριν από τα επίσημα εγκαίνια που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Το μουσείο, ένα mega έργο κοντά στις φημισμένες πυραμίδες της Γκίζας, λίγο έξω από το Κάιρο, το οποίο έχει κοστίσει πάνω από 1 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής, θα ανοίξει τις αίθουσες για 4.000 επισκέπτες την ημέρα, δήλωσε ο Al-Tayeb Abbas, βοηθός του υπουργού Αρχαιοτήτων.
Tο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου
Το μουσείο βρισκόταν υπό κατασκευή για περισσότερο από μια δεκαετία και η ημερομηνία των εγκαινίων δεν έχει οριστεί ακόμη, αφού έχει καθυστερήσει επανειλημμένα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid-19 και της πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Ορισμένα τμήματα έχουν ανοίξει από το 2022 για περιορισμένες περιηγήσεις.
Περισσότερα από 100.000 αντικείμενα αρχαίων θησαυρών της Αιγύπτου θα εκτεθούν στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου (με έκταση 500.000 τετραγωνικών μέτρων), σύμφωνα με τον αιγυπτιακό κρατικό ιστότοπο πληροφοριών.
Ο Abbas είπε στο AP ότι η δοκιμαστική λειτουργία που ξεκίνησε την Τετάρτη θα βοηθήσει στην προετοιμασία για το πλήρες άνοιγμα εντοπίζοντας λειτουργικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων του μουσείου που ενδέχεται να γεμίσουν με κόσμο.
Οι εκθέσεις στις 12 αίθουσες αγγίζουν ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνία, τη θρησκεία και το δόγμα στην αρχαία Αίγυπτο, πρόσθεσε. Οι αίθουσες ανοιχτού τύπου έχουν ταξινομηθεί κατά δυναστεία και ιστορική σειρά και θα εκθέτουν χιλιάδες αντικείμενα.
Εποχές που θα εκτεθούν στις κύριες γκαλερί περιλαμβάνουν την Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο (περίπου 1070-664 π.Χ.), την Ύστερη Περίοδο (664-332 π.Χ.), την ελληνορωμαϊκή περίοδο (332 π.Χ.-395 μ.Χ.), το Νέο Βασίλειο (1550-1070 π.Χ. ), Μέσο Βασίλειο (2030-1650 π.Χ.) και Παλαιό Βασίλειο (2649-2130 π.Χ.). Σε μία από τις αίθουσες εκτίθενται αγάλματα της «Ελίτ του Βασιλιά», μελών της βασιλικής οικογένειας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων που εργάζονταν στο στρατό, το ιερατείο και την κυβέρνηση.
Από τα τέλη του 2022 έχουν επιτραπεί περιορισμένες περιηγήσεις σε μέρη του χώρου για να δοκιμαστεί η εμπειρία των επισκεπτών και η επιχειρησιακή ετοιμότητα του μουσείου.
Η μεγάλη σκάλα, έξι ορόφων και με θέα στις πυραμίδες, και ο εμπορικός χώρος είναι ανοιχτοί για το κοινό, με μνημεία και αντικείμενα που περιλαμβάνουν σαρκοφάγους και αγάλματα. Άλλα μέρη του μουσείου, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής θησαυρών του Βασιλιά Τουταγχαμών, πρόκειται να ανοίξουν σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.
Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με προηγμένη τεχνολογία και διαθέτουν παρουσιάσεις πολυμέσων για να εξηγήσουν τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένων των βασιλιάδων, σύμφωνα με την Eissa Zidan, γενική διευθύντρια αποκατάστασης και μεταφοράς αρχαιοτήτων στο μουσείο.
Μία από τις αίθουσες θα χρησιμοποιήσει την εικονική πραγματικότητα για να εξηγήσει την ιστορία της ταφής και την ανάπτυξή της σε όλη την αρχαία Αίγυπτο.
«Το μουσείο δεν είναι μόνο ένα μέρος για την προβολή αρχαιοτήτων, αλλά έχει επίσης στόχο να προσελκύσει τα παιδιά να μάθουν για την αρχαία αιγυπτιακή ιστορία… Το μουσείο είναι ένα δώρο σε όλο τον κόσμο», είπε στο AP.