Αίγινα: Πώς διέφευγε τη σύλληψη για επτά χρόνια ο δράστης
Ένα μοιραίο λάθος λειτούργησε καταλυτικά για να βρεθεί ο δράστης του διπλού φονικού στην Αίγινα, το οποίο είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 2015.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο δράστης φέρεται να ξέχασε στον τόπο του εγκλήματος ένα σκούφο που φορούσε και παρά το γεγονός ότι έβαλε φωτιά στο σπίτι και έκαψε ζωντανά τα δύο θύματα, ο σκούφος δεν κάηκε, με αποτέλεσμα να βρεθεί στα χέρια των αρχών και επτά χρόνια μετά να οδηγήσει στη σύλληψη του.
Έτσι, οι αρχές της Μάλτας προχώρησαν στη σύλληψη του 36χρονου άνδρα σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ελληνικό – διεθνές ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Μάλτας, δράστης του διπλού φονικού είναι ο Ledjon Brakaj, ο οποίος διέπραξε το ειδεχθές έγκλημα σε ηλικία 29 ετών.
Πλέον, τα δύο μεγάλα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι αρχές είναι τι έχει απογίνει το ποσό που είχε πάρει από το σπίτι που έκαψε (σχεδόν 800.000 ευρώ) και αν είχε συνεργούς μαζί του.
Το χρονικό της έρευνας
Το απαραίτητο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αποδείχθηκε πως ήταν ο μαύρος σκούφος που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος το 2015. Από την ανάλυση του DNA που έγινε, διαπιστώθηκε ότι ήταν των δραστών, χωρίς όμως να ταυτοποιηθεί το γενετικό υλικό στη βάση των δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ, μιας και ο δράστης δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές.
Τον Απρίλιο του 2022 είχε εκδωθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον εντοπισμό του, μιας και εκείνη την περίοδο διαπιστώθηκε ότι το γενετικό υλικό άνηκε στον 36χρονο, χάρη στο συγκριτικό στοιχείο που λήφθηκε από τα αποτυπώματα του από μία παράνομη είσοδο στη χώρα. Η έρευνα είχε εσιάσει στους συγγενείς του δράση στην ΑΛβανία, μιας και η ΕΛ.ΑΣ είχε εντοπίσει παρόμοιο DNA. Οι εξελίξεις «έτρεξαν» όταν ανακαλύφθηκε ένα αποτύπωμα στο σπίτι όπου έγινε το έγκλημα, το οποίο ταυτοποιήθηκε με τον Αλβανό που συνελήφθη στη Μάλτα.
Στις 20 Αυγούστου οι αστυνομικές αρχές της Μάλτας σε τυχαίο έλεγχο εξέτασαν τα στοιχεία του 36χρονου, έλαβαν αποτυπώματα από αυτόν και ειδοποίησαν τις ελληνικές αρχές για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση τους με εκείνα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.
Στο σχετικό έγγραφο των αρχών της Μάλτας δεν μνημονευόταν πότε είχε μεταβεί στην χώρα ο Αλβανός και ποια ήταν η ενασχόληση του εκεί.