Άγρια κόντρα Light - Sin Boy με ρατσιστικά σχόλια - Παρέμβαση 8 Ελλήνων μαύρων καλλιτεχνών
Γνωστό τραγούδι του Ζαμπέτα τραγούδησε ο Sin Boy, προκαλώντας την οργισμένη παρέμβαση 8 Ελλήνων μαύρων καλλιτεχνών.
Ένας στίχος σε τραγούδι του Light που φαίνεται να αναφέρεται στον Sin Boy με προσβλητικό τρόπο, στάθηκε η αφορμή για να ξεσπάσει σκληρή κόντρα μεταξύ των δύο ράπερ, με εκτόξευση ρατσιστικών εκφράσεων.
Ο Light έγραψε στο τραγούδι του για τον Sin Boy «με γεια το κούρεμα» συνοδευόμενο από υβριστικούς χαρακτηρισμούς και ο Sin Boy απάντησε, ανεβάζοντας βίντεο στο οποίο τραγουδούσε το γνωστό τραγούδι του Ζαμπέτα «ο σκύλος, ο αράπης, ο ταμ ταμ ταμ», αναφερόμενος στη φυλετική καταγωγή του Light.
Στο θέμα παρενέβη ομάδα 8 γνωστών Ελλήνων μαύρων καλλιτεχνών, οι οποίοι με κοινή τους ανακοίνωση, καταδικάζουν τη χρήση ρατσιστικών εκφράσεων, ειδικά, όπως τονίζουν, από καλλιτέχνες που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τη hip hop κουλτούρα, γνωστή για τις ρίζες της στη μαύρη κοινότητα.
Μάλιστα, αναφερόμενοι στην αλβανική καταγωγή του Sin Boy, σημειώνουν ότι «δεν χρειάζονται ιδεολογικές συζητήσεις, για το πώς ένα παιδί δεύτερης γενιάς, το οποίο έχει παραδεχτεί πως έχει δεχτεί ρατσισμό στην Ελλάδα, λόγω της αλβανικής καταγωγής του, φτάνει να κάνει ρατσιστική επίθεση σε κάποιον επειδή είναι μαύρος στην Ελλάδα»
Αναλυτικά, ο Νέγρος του Μοριά, ο Mc Yinka, ο Μoose, η Indra Kayne, ο Onemanshow, ο Billy G, ο Dj Kas και η Ksenia Dania, αναφέρουν:
«Οι ρατσιστικές λέξεις που προσβάλλουν μια ολόκληρη φυλή, που διαιωνίζουν στερεότυπα, μίσος και διακρίσεις, είναι κάτι για το οποίο έχουμε χρέος να παρέμβουμε, ως καλλιτέχνες αλλά και ως εκπρόσωποι της μαύρης φυλής. Η hip hop κουλτούρα, την οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, πρεσβεύει την ισότητα, την ενότητα και την έκφραση των καταπιεσμένων φωνών.
Είναι μια κουλτούρα που γεννήθηκε από τη μάχη ενάντια στις κοινωνικές αδικίες, το ρατσισμό και την καταπίεση, και όχι για να αναπαράγει τα ίδια αυτά προβλήματα.
Δεν χρειάζεται να τονιστεί πόσο αναξιοπρεπές είναι να προσπαθείς να θίξεις κάποιον για το χρώμα του δέρματός του.
Ούτε χρειάζονται ιδεολογικές συζητήσεις, για το πώς ένα παιδί δεύτερης γενιάς, το οποίο έχει παραδεχτεί πως έχει δεχτεί ρατσισμό στην Ελλάδα, λόγω της αλβανικής καταγωγής του, φτάνει να κάνει ρατσιστική επίθεση σε κάποιον επειδή είναι μαύρος στην Ελλάδα.
Και δεν χρειάζεται να σημειώσουμε, πως δεν είναι τυχαίο που μια τέτοια ρατσιστική συμπεριφορά βρίσκει ακόμα χώρο να εκφράζεται στη χώρα μας.
Η hip hop δεν είναι απλώς μουσική. Είναι μια κουλτούρα με αξίες και η προώθηση ρατσιστικών μηνυμάτων είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτές τις αξίες».