Άγιοι Ανάργυροι: Δυο άτομα στην υπηρεσία στο Α.Τ. - Αστοχίες, κενά και ερωτήματα
Μια στυγερή δολοφονία. Μια γυναικοκτονία που ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των γυναικοκτονιών που έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στην περίπτωση της 28χρονης κοπέλας, τα ερωτήματα είναι πολλά. Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που έχει πάει να ζητήσει βοήθεια σ’ ένα αστυνομικό τμήμα, να κατακρεουργείται έξω από αυτό, την ώρα μάλιστα που είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με την Άμεση Δράση για να ζητήσει περιπολικό που θα τη μεταφέρει στο σπίτι της;
Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, με τον οποίο συνομιλήσαμε, καταγγέλλει σοβαρές ελλείψεις. Στα τμήματα -τη νύχτα- έχουν υπηρεσία, μας λέει, μόνο δύο άτομα…
-Κύριε Καλλιακμάνη τι πήγε στραβά χθες; Η κοπέλα αυτή δολοφονήθηκε δίπλα από το φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος…
Κοιτάξτε, δεν μπορεί να υπάρχουν αστυνομικά τμήματα που, έστω το βράδυ , να κάνουν υπηρεσίες σε αυτά, μόνο δύο άτομα. Μια αξιωματικός υπηρεσίας κι ένας φρουρός. Μπορεί να υπάρχουν περιπολίες σε κάθε περιοχή που αστυνομεύουν τις περιοχές, εποχούμενες περιπολίες, αλλά θα πρέπει το κάθε Α.Τ. να έχει ικανό αριθμό αστυνομικών, έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για ν’ αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει σε πολίτες της περιοχής, στην οποία βρίσκεται.
Η υποστελέχωση των τμημάτων, όπως στην περίπτωση των Αγίων Αναργύρων, που στάθηκε μοιραία, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας, μας λέει ο κύριος Καλλιακμάνης. Την ίδια ώρα, συμπληρώνει, που το αρμόδιο υπουργείο προσπαθεί να πάρει κόσμο από τα επίσημα, για να καλύψουν τα σοβαρά κενά που υπάρχουν στην καθημερινή «μάχη» με την εγκληματικότητα. Κανείς δεν ξέρει αν θα είχε προλάβει κάποιος ν’ αντιδράσει, στην περίπτωση που ήταν αρκετοί αστυνομικοί παρόντες, στο τμήμα…
«-Στους Αγίους Αναργύρους ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, το γεγονός δηλαδή ότι δεν είχε προσωπικό ή αυτή είναι η κατάσταση στη χώρα;
Σε πολλά αστυνομικά τμήματα το βράδυ, υπάρχουν μόνο δύο αστυνομικοί ή και τρεις. Ένας αξιωματικός υπηρεσίας κι ένας φρουρός. Σε κάποια υπάρχει και φρουρός κρατητηρίων, όπου υπάρχει κρατούμενος. Αυτό θα πρέπει να το δει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που προσπαθεί να το λύσει πηγαίνοντας αστυνομικούς από τα επίσημα, στη μάχιμη αστυνόμευση. Πρέπει να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες, πιο γρήγορα.»
Και τα ερωτήματα συνεχίζονται και είναι βασανιστικά. Γιατί δεν υπήρχε περιπολικό στο τμήμα για να πάει την κοπέλα στο σπίτι της, αφού είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή της; Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, μας λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, λένε πως η 28χρονη γυναίκα, αποφάσισε να φύγει από το τμήμα και να καλέσει η ίδια περιπολικό από την Άμεση Δράση…
«Υπήρχαν περιπολικά στην περιοχή και ομάδα ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ και Άμεση Δράση, όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θύμα δεν ήθελε να περιμένει να την παραλάβει περιπολικό. Απ’ ότι είπε στην αξιωματικό υπηρεσίας , σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα -αυτό θα το δείξει και η έρευνα- ήταν ότι “θα κατέβω απ’ το αστυνομικό τμήμα , θα κινηθώ προς το σπίτι μου και στο δρόμο θα πάρω τηλέφωνο να έρθει περιπολικό να με παραλάβει”.
-Ήταν επιλογή της δηλαδή, λένε οι πληροφορίες;
Ναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν. Σας είπα αυτό θα φανεί στην έρευνα. Η αξιωματικός υπηρεσίας, πρότεινε στο θύμα, να πάρει η ίδια η αξιωματικός υπηρεσίας περιπολικό της Άμεσου Δράσης να έρθει να την παραλάβει και να την πάει στο σπίτι της. Η ίδια δεν δέχθηκε και είπε, “όχι θα φύγω και θα πάρω εγώ η ίδια για περιπολικό”. Και πήρε, γιατί αυτό προκύπτει, την ώρα που μιλούσε με το κέντρο, εκείνη την ώρα έγινε και η δολοφονία.»
Tο ανυπεράσπιστο κορίτσι δεν έφτασε ποτέ στο σπίτι του. Έχασε τη ζωή του, λίγα μέτρα από το φυλάκιο που βρίσκεται έξω από το αστυνομικό τμήμα. Μέσα σε αυτό υπήρχε αστυνομικός, την ώρα του εγκλήματος…
-Φρουρός ήταν μέσα στο φυλάκιο; Υπήρχε;
Υπήρχε άτομο στο φυλάκιο. Δεν πρόλαβε ν’ αντιδράσει.
-Η εκπαίδευση είναι αρκετή κύριε Καλλιακμάνη ή χρειάζεται και κάτι παραπάνω;
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ό,τι γίνεται και αφορά στην εκπαίδευση των αστυνομικών είναι καλό, αλλά για ποια εκπαίδευση μιλάμε όταν έχουμε στα αστυνομικά τμήματα δύο αστυνομικούς μόνο να εκτελούν υπηρεσία.»
Σε ανακοίνωσή της πάντως, η ΕΛ.ΑΣ σημειώνει… «Από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση. Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.»
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση.
«Eλλείψεις και κενά στην απόκριση των διωκτικών και δικαστικών αρχών»
Η χθεσινή δολοφονία, φέρνει στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά και άλλα κρίσιμα ερωτήματα. Κενά. Παραλείψεις. Όπως το ποια είναι η διαχείριση αυτών των περιστατικών τόσο από πλευράς των διωκτικών αρχών, εν προκειμένω της αστυνομίας, αλλά και στη γενικότερη πλαισίωση των επιζωσών, μας λέει μέσω του Flash.gr, η Έρικα Καζάνη, δικηγόρος– συνεργάτης του κέντρου Διοτίμα και μέλος της νομικής του ομάδας που προσφέρει δωρεάν νομική βοήθεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας…
«Οι γυναίκες αυτές βλέπουν την αστυνομία ως ένα πρώτο καταφύγιο για να απευθυνθούν για την προστασία τους και δυστυχώς η πραγματικότητα μας δείχνει ότι αυτό δεν είναι επαρκές. Δηλαδή ως προς τη διαχείριση των περιστατικών. Τώρα εδώ υπάρχουν κάποιες αντιφατικές νομίζω, ανακοινώσεις της αστυνομίας. Δηλαδή σήμερα διαρρέει ότι της είπαν να μείνει και μόνη της έφυγε , ενώ η επίσημη ανακοίνωση χθες δεν έκανε κάποια διευκρίνηση γι' αυτό.
Είναι πραγματικά απορίας άξιο τι αίσθημα ασφάλειας ή τι αίσθηση προστασίας εμπεδώνεται στις επιζώσες , όταν δολοφονούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς να θέλω απαραίτητα να επιρρίψω τις ευθύνες μόνο σε αυτό. Η απόκριση των διωκτικών αρχών, όταν ένα θύμα τους απευθύνεται πρέπει να είναι άμεση, ταχύτατη, αποτελεσματική και αυτή φυσικά δεν εξαντλείται μόνο στις διωκτικές αρχές.»
Και μπορεί οι δολοφονίες αυτές να θεωρούνται κακούργημα, στην αυστηρότερη βαθμίδα της κατηγοριοποίησης των αδικημάτων που αναγνωρίζει το ελληνικό ποινικό σύστημα, αυτό όμως δεν είναι αποτρεπτικό για τους δράστες, όπως δείχνουν τα πολύ συχνά περιστατικά που καταγράφονται. Η αύξηση των ποινών δεν είναι το πρόταγμα, μας λέει η κυρία Καζάνη. Περισσότερο θα έπρεπε να μείνουμε στην εφαρμογή του νόμου. Εκεί όπου προφανώς υπάρχουν σημαντικά κενά…
«Υπάρχει για παράδειγμα εγκύκλιος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου του 2021, στην οποία αναφέρει ότι στα συγκεκριμένα αδικήματα θα πρέπει η έρευνα να κινείται με πολύ ταχείς ρυθμούς, με αποτελεσματικότητα χωρίς φυσικά αυτό να επιφέρει τον επανατραυματισμό της καταγγέλλουσας και της επιζώσας της ενδοοικογενειακής βίας.
Νομίζω δηλαδή ότι το πολύ σημαντικό, είναι να δούμε ότι υπάρχει μια έλλειψη πλαισίωσης και ενδεχομένως και απουσίας άμεσης απόκρισης των δικαστικών αρχών. Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί να καταγγέλλεται ένα τέτοιο αδίκημα στο πλαίσιο του αυτοφώρου και τελικώς να μην κινείται η αυτόφωρη διαδικασία; Να μην συλλαμβάνεται ο δράστης, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα να βρεθούμε ενώπιον αυτού που έχουμε βρεθεί και σήμερα;»