«Δεν έγινε σωστή εκτίμηση κινδύνου»: Τι ισχυρίζεται η ΕΛΑΣ για τη γυναικοκτονία
Σοκαρισμένη εξακολουθεί να είναι η κοινή γνώμη από τη φρικτή γυναικοκτονία που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα (1/4) στους Αγίους Αναργύρους, έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Την ίδια ώρα βαρύ είναι το κλίμα και στις τάξεις της Αστυνομίας, με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, να μιλά το πρωί της Παρασκευής (5/4) στην πρωινή εκπομπή του MEGA και να σημειώνει για το έγκλημα: «Είναι συγκλονιστικό για την ΕΛ.ΑΣ. Δεν νομίζω ότι έχουμε αντικρίσει ξανά γυναίκα, αλλά και άνθρωπο, να δολοφονείται με τόσο άγριο τρόπο έξω από ένα αστυνομικό τμήμα».
«Αποδεχτήκαμε από την πρώτη στιγμή ότι προφανώς εδώ δεν έγιναν σωστά ενέργειες αλλιώς δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα και αυτή η κοπέλα σήμερα ίσως να ήταν ζωντανή. Όμως, δεν μπορεί το λάθος 2, 3, 10, δεν ξέρω τι θα δείξει η έρευνα που είναι σε εξέλιξη, κάποιων αστυνομικών και τις παραλείψεις τους, να χαρακτηρίζει μια ολόκληρη υπηρεσία. Πίσω έχουν μείνει κάποιοι αστυνομικοί και καλούνται να εργαστούν και καθημερινά δέχονται την κριτική. Δεν μπορεί ένα μεμονωμένο γεγονός να χαρακτηρίζει το έργο της Αστυνομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δημογλίδου.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, «όταν ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας φτάνει σε ένα αστυνομικό τμήμα, μπορεί όντως να μη θέλει να καταγγείλει, να ντρέπεται, να φοβάται. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια γυναίκα δεν θέλει να πει την αλήθεια ή να αποκρύπτει κάποια περιστατικά. Όμως υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν ώστε να κατανοήσουμε τον κίνδυνο για έναν άνθρωπο. Εδώ δεν έγινε εκτίμηση του κινδύνου».
«Όλες αυτές τις ημέρες βλέπουμε ότι βάλλεται η ΕΛΑΣ, κακώς, από ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αυτοί που έχουν κάνει παραλείψεις και λάθη πρέπει να τιμωρηθούν, είναι πολύ σοβαρό αυτό που συνέβη στο ΑΤ των Αγίων Αναργύρων, όμως μην φτάσουμε στο άλλο άκρο. Έμαθα ότι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δέχονται ανώνυμες απειλές, τους παρακολουθεί ψυχολόγος της Αστυνομίας», συμπλήρωσε.
Ποια είναι η τύχη των 6 αστυνομικών του ΑΤ Αγίων Αναργύρων
Σημειώνεται πως οι έξι αστυνομικοί του ΑΤ Αγίων Αναργύρων απομακρύνθηκαν αμέσως από τα καθήκοντά τους και μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, η οποία θα καθορίσει και την περαιτέρω μεταχείρισή τους.
Συγκεκριμένα, μετατέθηκαν:
- Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας στο Μεταγωγών.
- Ο Επόπτης στο Αλλοδαπών.
- Ο οδηγός επόπτη στο Μεταγωγών.
- Ο Διοικητής του τμήματος στην υπηρεσία οχημάτων στην Αμυγδαλέζα.
- Ο σκοπός, στην υπηρεσία οχημάτων στην Αμυγδαλέζα.
- Ο τηλεφωνητής στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.
«Έχουν τοποθετηθεί σε άλλες υπηρεσίες, δεν έχει καμία σχέση το αντικείμενό τους με αυτό που έκαναν πριν. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα δεν μπορούμε να τους απομακρύνουμε από το Σώμα. Η δική μας έρευνα θα τελειώσει άμεσα, για την εισαγγελική δεν γνωρίζω», σημείωσε από την πλευρά της η Κωνσταντία Δημογλίδου.
«Η αντιμετώπιση ήταν απαράδεκτη»
Από την πλευρά της, και περιγράφοντας και άλλα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σημασία από την Αστυνομία, η νομικός Χριστίνα Χαλιλοπούλου, ανέφερε στο MEGA:
«Είχαμε δύο περιστατικά μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα οποία κληθήκαμε να τα συνοδεύσουμε στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα (σ.σ. Αγίων Αναργύρων) και η αντιμετώπιση ήταν απαράδεκτη. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται σε έλλειψη εκπαίδευσης των αστυνομικών ή απλά σε κάποια στερεότυπα που ενδεχομένως ο καθένας από εμάς κουβαλάει, αλλά η αντιμετώπιση ήταν ότι ‘αυτά, στη δική σας την κοινότητα (σ.σ. Ρομά) είναι συχνά φαινόμενα’».
Όπως είπε η ίδια: «Φύγαμε, και στις δύο περιπτώσεις, και οι γυναίκες αυτές επέστρεψαν σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον γιατί δεν είναι εύκολη και η πρόσβαση σε δομές φιλοξενίας. Θα έπρεπε κάθε πολίτης να νιώθει την ίδια ασφάλεια και προστασία».
«Όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία και τον τρόπο αντιμετώπισης, είναι θέμα εκπαίδευσης. Το να υπάρχουν από το 2017 μέχρι και σήμερα μόνο 17 τμήματα πανελλαδικά που μπορεί μια γυναίκα να απευθυνθεί και να διαχειριστούν τέτοιες περιπτώσεις, είναι πάρα πολύ λίγα», συμπλήρωσε.
Τι ανέφερε η υποδιοικήτρια στην κατάθεσή της
Στο φως της δημοσιότητας ήρθε (και) η κατάθεση της υποδιοικήτριας του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων για τα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ έξω από το ΑΤ. Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά και κατάπληξη είναι ότι τόσο η αξιωματικός υπηρεσίας όσο και η υποδιοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος φέρονται να μην ζήτησαν καν τα στοιχεία της 28χρονης Κυριακής.
Επιπλέον, δεν κράτησαν ούτε τα στοιχεία του 39χρονου που τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, αλλά ούτε καν την περιγραφή των εξωτερικών του χαρακτηριστικών, ώστε να στείλουν ένα περιπολικό έξω από το σπίτι της για να τον αναζητήσουν.
Προφυλακιστέος ο 39χρονος - Επικαλείται σοβαρά και χρόνια ψυχικά νοσήματα
Προφυλακιστέος για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής κρίθηκε ο 39χρονος που με πέντε μαχαιριές έκοψε το νήμα της ζωής της, έξω από το Αστυνομικό τμήμα όπου κατέφυγε η πρώην σύντροφος του για να αναζητήσει βοήθεια.
Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν πως ο δράστης του πρωτοφανούς εγκλήματος, ο οποίος έδωσε σύντομη απολογία ισχυριζόμενος πως δεν θυμάται τίποτα, θα πρέπει να οδηγηθεί στο Ψυχιατρείο της φυλακής.
Ο 39χρονος δράστης μεταφέρθηκε μετά τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης (4/4) στο ανακριτικό γραφείο, έχοντας επιδέσμους στο κεφάλι εξαιτίας, επιπόλαιων σύμφωνα με τους γιατρούς, τραυμάτων που επέφερε ο ίδιος στον εαυτό του μετά το έγκλημα.
Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κατηγορούμενου, ο δράστης της δολοφονίας δεν ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις στη δικαστική λειτουργό για όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας που επιτέθηκε και μαχαίρωσε την πρώην σύντροφο του. Έτσι στο ανακριτικό γραφείο παρέμεινε λίγα λεπτά, όπου φέρεται να είπε στη δικαστική λειτουργό ότι «Δεν θυμάμαι τι έχει γίνει. Σήμερα έμαθα ότι έκανα κακό στην Κυριακή».
Παραδόθηκε ωστόσο από τον συνήγορο του υπόμνημα όπου ο 39χρονος επικαλείται σοβαρά και χρόνια ψυχικά νοσήματα για τα οποία, όπως υποστηρίζεται, έχει νοσηλευτεί τα τελευταία δέκα χρόνια επτά φορές. Όπως φαίνεται να αναφέρει ο κατηγορούμενος, έχει διαγνωστεί με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να υποστεί και ψυχωτικά επεισόδια.
Με βάση τους ισχυρισμούς του 39χρονου, η υπεράσπιση ζητά να του αναγνωριστεί είτε ακαταλόγιστος ή μειωμένος καταλογισμός.