Αγαπηδάκη για καρκίνο του μαστού: Έχω κι εγώ εύρημα, χρειάζεται παρακολούθηση
Η ψηλάφηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ψηφιακή μαστογραφία, εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Hχηρό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες που τείνουν να αμελούν τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, έστειλε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μοιραζόμενη την προσωπική της ιστορία.
«Εάν υπάρξει κάποιο εύρημα, όπως στις γυναίκες που έχουν ύποπτα συμπτώματα, είμαι και εγώ στην ομάδα του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», μία από αυτές, εκδίδεται αμέσως το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για να κάνουμε υπερηχογράφημα και εξέταση από τον γιατρό», ανέφερε αρχικώς η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Σε επικοινωνία της με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μάλιστα εξήγησε πως πρόκειται για εύρημα το οποίο δεν είναι κακοήθες και δεν την ανησυχεί, ωστόσο χρειάζεται παρακολούθηση ώστε εάν εξελιχθεί σε τέτοιο να το εντοπίσει.
Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η Ειρήνη Αγαπηδάκη πρόσθεσε πως «υπάρχει διαδεδομένη αντίληψη ότι “δε θα κάνω ψηφιακή μαστογραφία, θα κάνω μια ψηλάφηση”. Δεν είναι το ίδιο. Η ψηφιακή μαστογραφία δεν υποκαθίσταται από ψηλάφηση.
Και εγώ στη δική μου περίπτωση που έχω κάποια ευρήματα η ίδια, ο γιατρός μου έχει συστήσει έλεγχο κάθε έξι μήνες να κάνω υπερηχογράφημα και ψηφιακή μαστογραφία. Με την αυτοψηλάφηση μπορεί να το εντοπίσεις πιο αργά», όπως εξήγησε.
Η ίδια γνωστοποίησε ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 430.000 ψηφιακές μαστογραφίες στις οποίες πάνω από 27.000 γυναίκες με ευρήματα εντοπίστηκαν έγκαιρα.
«Δεν δε χρειάζεται να συνταγογραφηθεί τίποτα, όλα είναι εύκολα και δωρεάν», είπε, καλώντας τις γυναίκες να κλείσουν το ραντεβού τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mastografia.gov.gr.
Απόψε η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγήθηκε με το ροζ κορδελάκι, ως ένα «ζωντανό μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού», όπως ανέφερε.