Αγάπη μου συρρίκνωσαν το... πιτόγυρο
Τα αυξημένα κόστη στην εστίαση οδηγούν σε μείωση μερίδων ακόμη και σε συνοικιακά σουβλατζίδικα
Φαγητό πολυτελείας τείνει να γίνει το αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων, το σουβλάκι, καθώς η μία ανατίμηση διαδέχεται την άλλη μετατρέποντας το πιτόγυρο σε ακριβό έδεσμα ακόμη και σε συνοικιακά μαγαζιά.
Ενδεικτικό της ακρίβειας είναι το γεγονός ότι για ένα τυλιχτό σουβλάκι οι καταναλωτές το 2019 πλήρωναν περίπου 2 ευρώ. Πλέον η τιμή διαμορφώνεται στα 3,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα 4,20 ευρώ. Οι νέες αυξήσεις που καταγράφονται στα κρέατα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν την τιμή για ένα σουβλάκι ακόμα και στα 4,50 ευρώ.
Shrinkflation στο σουβλάκι
Την ώρα που εντείνονται οι διαμαρτυρίες στην Εστίαση για ραγδαία αύξηση του κόστους, εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια αλλά και στις πρώτες ύλες, δειλά δειλά κάνει την εμφάνιση του το φαινόμενο της μείωσης μερίδων αλλά και υλικών στις παρεχόμενες υπηρεσίες σε εστιατόρια, καφετέριες ακόμη και σε ξενοδοχειακές μονάδες. Οι πρακτικές αυτές είναι συχνές σε προϊόντα που καταναλώνονται καθημερινά, με τους καταναλωτές συνήθως να παρατηρούν τις αλλαγές μόνο αν συγκρίνουν τα προϊόντα.
Για ένα σουβλάκι καλαμάκι στην Ελλάδα, οι ποσότητες που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:
- Κρέας: περίπου 120-130 γρ. (χοιρινό, κοτόπουλο ή αρνί)
- Πίτα: 1 πίτα (συνήθως ελληνική ή ψωμί)
- Σαλάτα: 50-100 γρ. (τύπου λάχανο ή ντομάτα)
- Σάλτσες: 1-2 κουταλιές της σούπας (π.χ. τζατζίκι, μουστάρδα)
Πολλοί καταναλωτές διαπιστώνουν πλέον πως οι μερίδες στο σουβλάκι μειώθηκαν αισθητά. Στο τυλιχτό, η ποσότητα του κρέατος έπεσε αισθητά, οι φέτες ντομάτες έγιναν τσιγαρόχαρτα, ενώ το τζατζίκι μειώθηκε αισθητά. Αν μάλιστα πρόκειται για μερίδα καλαμάκια τότε η συρρίκνωση της μερίδας είναι αισθητή ακόμη και με το μάτι. Είτε τα κομμάτια κρέατος στο καλαμάκι μειώθηκαν, είτε ο αριθμός στα καλαμάκια δεν είναι ο ίδιος με αυτά τις περασμένης χρονιάς.