Αφρική: Ανατρεπτική έρευνα σταματά τον «πόλεμο του νερού» - Σωτήρια για τον Νείλο και την ξηρασία
Η έρευνα αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα διαφόρων στρατηγικών για τον περιορισμό της ξηρασίας στις γύρω περιοχές του ποταμού Νείλου.

Αποφασιστικά βήματα για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος στην Αφρική που προκύπτει από τις έντονες περιόδους ξηρασίας στις περιοχές γύρω του ποταμού Νείλου έδωσε πρόσφατη έρευνα.
Μία από τις πιο σημαντικότερες εντάσεις σχετικά με τους πόρους στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Αφρική επικεντρώνεται στον ποταμό Νείλο, όπου οι διαφωνίες για την πρόσβαση στο νερό και τις λειτουργίες των φραγμάτων εντείνονται μεταξύ της Αιθιοπίας, του Σουδάν και της Αιγύπτου. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο τα φράγματα επηρεάζουν το μερίδιο, που δικαιούται κάθε χώρα στο νερό του Νείλου αλλά και την πρόσβαση στην υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Communications Earth & Environment, προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των μεγάλων φραγμάτων του Νείλου κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων ξηρασιών. Ο στόχος επικεντρώνεται στο να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και της ελαχιστοποίησης της έλλειψης νερού για τις κοινότητες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Scitechdaily.
Η έρευνα, συνυπογράφηκε από τον Εσάμ Χέγκι, ερευνητή στο τμήμα ξηρού κλίματος και έρευνας νερού (AWARE) του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα διαφόρων στρατηγικών για τον περιορισμό της ξηρασίας στις γύρω περιοχές του Νείλου.
Η διαμάχη αφορά τον έλεγχο των φραγμάτων κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας. Ενώ η Αίγυπτος βασίζεται στον Νείλο για νερό, η Αιθιοπία βασίζεται στο πρόσφατα ολοκληρωμένο μεγάλο φράγμα για την Αναγέννηση, όπως ονομάζεται (GERD), για υδροηλεκτρική ενέργεια.
Τι αναφέρει η έρευνα
Ο Εσάμ Χέγκι εξηγεί την πηγή έντασης ως εξής: «Τα φράγματα υδροηλεκτρικής ενέργειας του Νείλου θα φέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο 60% του πληθυσμού της Αιθιοπίας, ενώ το 98% των ετήσιων ανανεώσιμων υδάτινων πόρων της Αιγύπτου προέρχεται από τον ίδιο ποταμό.»
Και προσθέτει, «Σε μια δεκαετία διαπραγματεύσεων, δεν έχει επιτευχθεί κανένα πλαίσιο συνεργασίας λόγω της έλλειψης μετρικής αξιολόγησης των λειτουργιών του μεγάλου φράγματος τόσο στα ανοδικά όσο και στα κατάντη συμφέροντα κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ξηρασίας (πολυετής ξηρασία).
Η πρόκληση, λέει ο Χέγκι, είναι να καθοριστεί πώς θα λειτουργήσει το το φράγμα της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ξηρασίας και να προβλέψει με ακρίβεια τις ποσότητες νερού που θα είναι διαθέσιμες και πόσες όχι, τόσο στη πάνω όσο και στην κάτω πλευρά των φραγμάτων.
Η λύση στις εντάσεις
Το νέο έγγραφο Communications Earth & Environment επαναδιατυπώνει την έννοια της παρατεταμένης ξηρασίας και προσπαθεί να καταλήξει σε αυτό που οι συγγραφείς πιστεύουν ως ιδανική λύση επιτρέποντας στο φράγμα της Αιθιοπίας να παράγει μια βιώσιμη ποσότητα ενέργειας. Το πλαίσιο προτείνει να επιτρέπεται περίπου το 87% της βέλτιστης υδροηλεκτρικής ενέργειας του GERD χωρίς έλλειμμα νερού που προκαλείται από το φράγμα για την Αίγυπτο εν μέσω υδροκλιματικών ακραίων περιστάσεων.
Έτσι, οι ερευνητές ελπίζουν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα σε παρατεταμένες ξηρασίες σε περισσότερους από 300 εκατομμύρια κατοίκους της λεκάνης του Ανατολικού Νείλου που ζουν κάτω από εξαιρετικά αβέβαιες κλιματικές συνθήκες.
Ο Χέγκι και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνιας, το NARSS και το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο στην Αίγυπτο, χρησιμοποίησαν ένα καινοτόμο υδραυλικό μοντέλο για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα πολιτικών σχετικά με τις επιπτώσεις των φραγμάτων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ξηρασίας. Παράλληλα, εξέτασαν ιστορικά δεδομένα 100 ετών και προσομοίωσαν διάφορες επιχειρησιακές πολιτικές για τη δημιουργία βιώσιμης υδροηλεκτρικής ενέργειας και την ελαχιστοποίηση της καταπόνησης του νερού.