Αφορολόγητο Βεσυρόπουλος: Ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 2020
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που ισούται στο 30% του εισοδήματος και υποχρεούνται οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν για να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο, άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για φορολογική πολιτική και δημόσια περιουσία, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Βεσυρόπουλος, διαβεβαίωσε παράλληλα ότι όποια νέα νομοθετική αλλαγή αναλάβει η κυβέρνηση, θα την καταθέσει έγκαιρα και πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2021.
«Λόγω της κρίσης της πανδημίας γνωρίζετε ότι έχουν μειωθεί πολύ οι καταναλωτικές δαπάνες των πολιτών. Είναι αδύνατον να καλυφθεί το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να επιβαρυνθούν με επιπρόσθετο φόρο. Δεν μπορεί κάτω από καταστάσεις ανατροπής να υπάρξει τιμωρητική διάθεση. Πρέπει να εξαιρέσετε για το 2020 και το 2021 την υποχρέωση αυτή», υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου.
«Δεν είμαστε αποκομμένοι από τον κόσμο. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, έχουμε πλήρη γνώση του περιορισμού της κατανάλωσης και της μείωσης του εύρους των συναλλαγών λόγω της πανδημίας και του lockdοwn. Είναι δεδομένο ότι η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού έχει περιορίσει τα πάντα και έχει μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες. Η όποια παρέμβαση γίνει, θα βασίζεται πάνω σε τεκμηριωμένα στοιχεία όλου του έτους και θα γίνει έγκαιρα. Δεν θα αδικηθεί κανένας Έλληνας φορολογούμενος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεσυρόπουλος.
Ποιοι δεν χρειάζεται να συγκεντρώσουν αποδείξεις
Από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:
- Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
- Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
- Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Ως τουριστικοί τόποι ορίζονται όσοι περιλαμβάνονται στο π.δ. 899/1976, όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 664/1977.
- Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).
- Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
- Οι φυλακισμένοι.