Αφγανιστάν: «Θρίλερ» στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για παράταση της εκκένωσης [vids]
Ενώπιον ισχυρών πιέσεων για την παράταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου -στις οποίες και διαφαίνεται ότι ενδεχομένως θα συναινέσει- βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενόσω γίνεται ολοένα και πιο χαοτική η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Από πλευράς τους οι Ταλιμπάν απορρίπτουν παράταση των επιχειρήσεων, εντούτοις συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης έρχεται επί τάπητος αύριο, Τρίτη, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G7 που λαμβάνει χώρα εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη Βρετανία και τη Γαλλία ιδίως να πιέζουν προς παράταση αμερικανικών επιχειρήσεων και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο.
Οι Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον είχαν τηλεφωνική συνομιλία το βράδυ της Δευτέρας εν όψει της G7, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στενής συνεργασίας στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και στη διαχείριση της κρίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Από πλευράς Ντάουνινγκ Στριτ ανακοινώθηκε πως συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι δικαιούνται να φύγουν από το Αφγανιστάν, θα είναι σε θέση να το πράξουν ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης.
«Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για τον συντονισμό της γρήγορης και ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών μας και αυτών που συνεργάστηκαν προηγουμένως με τις κυβερνήσεις μας από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ» δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να διασφαλίσουν ότι αυτοί που νομιμοποιούνται να φύγουν, θα μπορούν να το κάνουν ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης» επισήμανε ο ίδιος.
Πιέσεις, αγωνία και συνομιλίες παρά το «όχι» των Ταλιμπάν
Παρόλο που δημοσίως οι Ταλιμπάν διαμηνύουν ότι απορρίπτουν παράταση της αμερικανικής παρουσίας, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, γνωστοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Γερμανίας, Τουρκίας και των Ταλιμπάν με ζητούμενο να καταστεί εφικτή η συνέχιση της επιχείρησης εκκένωσης και πέραν της 31ης Αυγούστου.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει ανοιχτό μόνο εάν υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας, μεταδίδει σχετικά το BBC.
Από αμερικανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του επ' αυτού κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Δεν είμαι ενήμερος για συγκεκριμένες συνομιλίες ως προς τη διορία» είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους Ταλιμπάν» σχετικά με την κατάσταση στο διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι».
Αναλόγως κινήθηκε και ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αρκέστηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν «σε καθημερινή βάση».
Πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί διακυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε, πάντως, στο BBC ότι διαβλέπει «μεγάλη πιθανότητα» να παρατείνει ο Τζο Μπάιντεν τη διορία για την επιχείρηση εκκένωσης.
Ως προς το εάν η παράταση της διορίας συναρτάται από τη συναίνεση των Ταλιμπάν, ο Τζέιμς Στάινμπεργκ ανέφερε:
«Δεν το νομίζω. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος πρέπει να αποφασίσει εάν αυτό είναι το σωστό και να καταστήσει σαφές ότι θα αναλάβουμε τα βήματα που χρειάζεται, και θα έχουμε τις δυνάμεις που χρειάζεται, για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Δεν θα έδινα στους Ταλιμπάν [σ.σ. δικαίωμα] βέτο, και θεωρώ ούτε και ο πρόεδρος».
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, πάντως, δήλωνε νωρίτερα τόσο στο βρετανικό δίκτυο Sky News, όσο και στο BBC, πως η ημερομηνία της 31ης Αυγούστου αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και οποιαδήποτε παράταση συνιστά «καθαρή παραβίαση» της συμφωνίας της Ντόχα μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τις απομακρύνσεις, η απάντηση είναι όχι. Διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες» προειδοποίησε ο Σουχάιλ Σαχίν.
Την πίεση προς τις ΗΠΑ για παράταση ενέτεινε σήμερα και η Γαλλία, όπως αναφέρει το CNN, με τον επικεφαλής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν να τονίζει πως «κρίνεται απαραίτητη» προκειμένου να πραγματοποιηθούν με επιτυχία οι απομακρύνσεις ανθρώπων που κινδυνεύουν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν
«Ανησυχούμε για την καταληκτική ημερομηνία που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για την 31η Αυγούστου. Μία επιπλέον προθεσμία είναι απαραίτητη προκειμένου να φέρουμε σε πέρας τις τρέχουσες επιχειρήσεις» είπε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην αεροπορική βάση 104 της Αλ-Ντάφρα, 30 χλμ. από το Αμπού Ντάμπι, όπου η γαλλική Πολεμική Αεροπορία έθεσε σε λειτουργία μία αερογέφυρα προς την Καμπούλ.
Ο Λεντριάν, ο οποίος συνοδευόταν από την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί, είπε εξάλλου πως κύρια ανησυχία παραμένει η πρόσβαση προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
«Εξακολουθεί να χρειάζεται μια αύξηση του συντονισμού σε τοπικό επίπεδο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας εκεί» σημείωσε.
Πέραν της παράτασης της επιχείρησης εκκένωσης, στο τράπεζι της G7 θα τεθεί και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά των Ταλιμπάν βάσει πρότασης της Βρετανίας, την οποία ανακοίνωσε σήμερα πως στηρίζει ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.
«Ασφαλώς, εξετάζουμε περισσότερες κυρώσεις. Οι Ταλιμπάν θεωρούνται τρομοκρατική οντότητα στον Καναδά, αλλά θα συζητήσουμε με τους ομολόγους μας της G7 για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα» δήλωσε ερωτηθείς σχετικά.