Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κήρυξαν γενική αμνηστία – Χιλιάδες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα [vids]
Διπλωματικός οργασμός, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, κλείσιμο πρεσβειών και συνόρων, αλλά και αγωνία των κατοίκων του Αφγανιστάν για την επόμενη ημέρα μετά την πλήρη επικράτηση των Ταλιμπάν, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν μέχρι στιγμής το ημιτελές παζλ στην πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική σκακιέρα σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Ασίας.
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα γενική αμνηστία για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, δύο ημέρες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν χάρη σε μια επίθεση αστραπή.
«Κηρύχθηκε γενική αμνηστία για όλους (…), συνεπώς οφείλετε να επιστρέψετε με πλήρη εμπιστοσύνη στις καθημερινές συνήθειές σας», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν σε συνεντεύξεις τους προς διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, δίδοντας υποσχέσεις τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παιδιών και γυναικών, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρουν να πείσουν τη διεθνή κοινή γνώμη.
Στο μεταξύ, στρατιωτικά αεροσκάφη που εκκενώνουν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν άρχισαν να απογειώνονται σήμερα το πρωί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας δυτικής χώρας.
https://www.youtube.com/watch?v=WOa-k022wcM
Ο διάδρομος, τον οποίο είχαν καταλάβει χθες Δευτέρα χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν από την πρωτεύουσα μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς το πλήθος απομακρύνθηκε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη και η λειτουργία του αεροδρομίου, είχαν σταματήσει χθες τις πτήσεις εξαιτίας του χάους που επικρατούσε.
Ο Τζο Μπάιντεν “υπεραμύνεται σθεναρά” της απόφασής του να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα
Στόχος έντονων επικρίσεων μετά την πτώση της Καμπούλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν “υπεραμύνθηκε σθεναρά” χθες Δευτέρα της απόφασής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι η αποστολή της Ουάσινγκτον δεν ήταν ποτέ να οικοδομήσει δημοκρατικό κράτος στην ασταθή χώρα που έπεσε ξανά στα χέρια των Ταλιμπάν.
https://www.youtube.com/watch?v=di6-Rgr3ejA
“Έπειτα από 20 χρόνια, έμαθα παρά τη θέλησή μου ότι δεν ποτέ δεν ήταν καλή στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς το έθνος από τον Λευκό Οίκο. Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον για την παρέμβαση αυτή μετά την προεδρική σιωπή κατά τη διάρκεια του ιστορικού Σαββατοκύριακου.
“Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά έγιναν γρηγορότερα απ’ ό,τι είχαμε προβλέψει”, παραδέχτηκε πάντως, αφού χρειάστηκε να διακόψει τις διακοπές του ενώπιον του εύρους της αντιπαράθεσης.
“Η αποστολή μας στο Αφγανιστάν δεν είχε στόχο ποτέ την οικοδόμηση κράτους. Δεν είχε ποτέ στόχο την ίδρυση ενιαίας, κεντροποιημένης δημοκρατίας”, δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο μοναδικός στόχος “παραμένει σήμερα και ήταν πάντα η αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στο αμερικανικό έδαφος”.
Μπροστά στο χάος, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απείλησε σήμερα τους Ταλιμπάν με αντίποινα εάν οι τελευταίοι εμποδίσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης που είναι σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
https://www.youtube.com/watch?v=PbKUpIzIpag
Σε περίπτωση επίθεσης, η απάντηση θα είναι “γρήγορη και ισχυρή”, δήλωσε ο Μπάιντεν, δεσμευόμενος ότι θα υπερασπιστεί τους Αμερικανούς πολίτες με “χρήση συντριπτικής ισχύος εάν είναι απαραίτητο”.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τη δέσμευσή τους υπέρ των “γυναικών και των νέων κοριτσιών” του Αφγανιστάν, υποσχέθηκε επίσης ο Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας τις σκηνές στο Αφγανιστάν “σπαρακτικές”.
Αφού τελείωσε το διάγγελμά του, ο Μπάιντεν πήρε τον δρόμο της επιστροφής προς το Καμπ Ντέιβιντ, εξοχική κατοικία των Αμερικανών προέδρων κοντά στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.
“Τους δώσαμε όλες τις δυνατότητες να καθορίσουν το μέλλον τους”, δήλωσε προσθέτοντας ότι “οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορούν, και δεν θα έπρεπε, να διεξαγάγουν έναν πόλεμο και να πεθάνουν σε έναν πόλεμο στον οποίο δεν έχουν τη θέληση να πολεμήσουν οι αφγανικές δυνάμεις.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, η Κίνα και η Ρωσία πρωτίστως, θα “ήθελαν πολύ” οι ΗΠΑ να μείνουν καθηλωμένες στο Αφγανιστάν.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Αφγανιστάν θα εξαρτηθούν «από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν
Η διπλωματία των ΗΠΑ ξεκαθάρισε χθες Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αναγνώριζε μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν παρά μόνο αν το ισλαμιστικό κίνημα σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και απορρίπτει τους τρομοκράτες.
«Σε ό,τι αφορά τη θέση μας έναντι της οποιαδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, αυτή θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά αυτής της κυβέρνησης. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν», δήλωσε στον Τύπο ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Μια μελλοντική αφγανική κυβέρνηση που θα προφυλάσσει τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της (…) συμπεριλαμβανομένων αυτών του μισού πληθυσμού της – των γυναικών και των κοριτσιών της» και «δεν θα προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκράτες», θα ήταν «μια κυβέρνηση με την οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε», συνόψισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Πράις είπε επίσης ότι ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, βρίσκεται ακόμη στο Κατάρ, όπου διεξάγονται συνομιλίες με τους Ταλιμπάν επί αρκετούς μήνες, διευκρινίζοντας πως αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να συζητούν με αντιπροσώπους του ισλαμιστικού κινήματος σε αυτή τη χώρα του Κόλπου.
Απέφυγε να πει με σαφήνεια αν η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον Άσραφ Γάνι ως τον νόμιμο πρόεδρο του Αφγανιστάν, μετά τη φυγή του την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν ανέτρεπαν την κυβέρνησή του.
«Δεν υπήρξε επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας», περιορίστηκε να πει ο κ. Πράις.
«Είναι κάτι για το οποίο συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας ερωτηθείς ποιον αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ ως τον νόμιμο ηγέτη του Αφγανιστάν.
«Η πολιτική κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα», ανέφερε.
Η Μέρκελ προειδοποιεί για κρίση, αν δεν υποστηριχθούν οι Αφγανοί που φεύγουν για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν
Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να τις βοηθήσουν να διαχειριστούν την εισροή των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ή να κινδυνεύσουν να επαναληφθεί η μεταναστευτική κρίση του 2015, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ.
“Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγάλες έγνοιες και ανησυχίες ακόμη και αν δεν έχουν συνεργαστεί με γερμανικά θεσμικά όργανα θα έχουν ασφαλή διαμονή σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν”, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος του παρελθόντος όταν δεν δώσαμε αρκετά χρήματα στην ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και σε άλλα προγράμματα βοήθειας και οι άνθρωποι έφυγαν από την Ιορδανία και τον Λίβανο προς την Ευρώπη”.
Μακρόν: Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει το καταφύγιο των τρομοκρατών που κάποτε ήταν
Οι ισλαμιστές μαχητές θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από το χάος στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν έχοντας κοινό σκοπό.
Οι αφγανικές πόλεις έπεσαν μέσα σε λίγες μέρες και σήμερα πολίτες εισέβαλαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά τη φυγή του προέδρου Ασράφ Γάνι, ο οποίος είπε ότι πήρε αυτή την απόφαση για να αποτρέψει το λουτρό αίματος. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα.
“Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει το καταφύγιο των τρομοκρατών που ήταν κάποτε”, είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε.
“Είναι πρόκληση για την ειρήνη και τη διεθνή σταθερότητα, έναντι ενός κοινού εχθρού. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, επειδή τα συμφέροντά μας είναι ίδια”.
“Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να βρει μια κοινή και ενιαία απάντηση”, δήλωσε.
Υπάρχει κίνδυνος ένα κύμα μεταναστών να σαρώσει την Ευρώπη, δήλωσε ο Μακρόν. Η Γαλλία θα συνεχίσει να προστατεύει τους πιο ευάλωτους και να παίζει τον ρόλο της σε μια οργανωμένη και δίκαιη διεθνή προσπάθεια για το μοίρασμα του βάρους, πρόσθεσε.
Η Γαλλία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να οικοδομήσουν μια “ισχυρή, ενιαία και συντονισμένη απάντηση” με τη βοήθεια των χωρών διέλευσης, είπε ο Μακρόν.
Τζεντιλόνι: Η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για Αφγανούς πρόσφυγες
Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την υποδοχή προσφύγων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και επίσης να αποφύγει τις ανεξέλεγκτες ροές παράτυπων μεταναστών, δηλώνει σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη που παραχώρησε.
“Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα πρέπει αναπόφευκτα να εξοπλιστεί για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και οργανωμένη υποδοχή, επίσης να αποφύγει τις ανεξέλεγκτες ροές παράτυπων μεταναστών. Ή τουλάχιστον θα πρέπει να το πράξουν οι χώρες που έχουν τη σχετική βούληση”, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα il Messaggero.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να συζητήσουν την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.
Διαβουλεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας – Κίνας
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τους ομολόγους του της Κίνας Γουάνγκ Γι και της Ρωσίας και Σεργκέι Λαβρόφ για το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μπλίνκεν και Λαβρόφ συζήτησαν “την κατάσταση ασφαλείας και τις προσπάθειές μας να κρατήσουμε ασφαλείς τους Αμερικανούς πολίτες και τους ευάλωτους Αφγανούς”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Νέες, αναδυόμενες συμμαχίες – Ταλιμπάν – Σουλτανάτο του Ομάν – Χαμάς
Ο μουφτής του σουλτανάτου του Ομάν, η κορυφαία θρησκευτική αρχή στο κράτος του Κόλπου, εξέφρασε χθες Δευτέρα τα συγχαρητήριά του «στον αφγανικό λαό» για τη «νίκη του επί των εισβολέων», αφού το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.
Πρόκειται για το πρώτο συγχαρητήριο μήνυμα προς το ισλαμιστικό κίνημα από θρησκευτική αρχή στον Κόλπο. Πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή έχουν ήδη αντιδράσει, αλλά για να τονίσουν την ανάγκη να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να προστατευθούν οι άμαχοι.
Την Κυριακή, χάρη στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και στο ότι οι αφγανικές δυνάμεις δεν έδωσαν μάχη, οι Ταλιμπάν κυρίευσαν την Καμπούλ.
«Συγχαίρουμε τον αδελφό αφγανικό λαό για (…) τη νίκη του επί των εισβολέων», ανέφερε ο Άχμαντ μπιν Χάμαντ αλ Χαλίλι μέσω Twitter.
Αντιπροσωπεία της Χαμάς, επισκέφτηκε στην Καμπούλ την προσωρινή έδρα των Ταλιμπάν για να τους συγχαρεί για την νίκη τους.