ΑΕΙ: SOS για το ενεργειακό κόστος - Αδυνατούν να εξοφλήσουν τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν προς το υπουργείο Παιδείας, τα πανεπιστήμια διεκδικώντας οικονομική ενίσχυση αλλά και την υιοθέτηση Plan B για την αντιμετώπιση της έκρηξης του ενεργειακού κόστους.
Πολλά ΑΕΙ και κυρίως τα μεγάλα δηλώνουν ότι έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια τόσο για τη λειτουργία των πανεπιστημιουπόλεων όσο και για τον εξοπλισμό τους ο οποίος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος. Αρκετά ιδρύματα εξετάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αλλά όπως λένε δεν είναι μια λύση άμεση αλλά ούτε μπορούν να καλύψει όλες τις ανάγκες τους.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Έθνους οι διοικήσεις των ΑΕΙ υπογραμμίζουν ότι το ενεργειακό κόστος εξανεμίζει τα αποθεματικά των πανεπιστημίων και ζητούν από το κράτος να προτείνει λύσεις για το σοβαρό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Σχετική επιστολή έστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η σύνοδος των πρυτάνεων στην οποία τονίζονται τα εξής:
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα, το υπέρμετρα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει καταστήσει απέλπιδα την προσπάθεια των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να καλύψουν την δαπάνη από την καθορισμένη επιχορήγηση τους για δαπάνες λειτουργίας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υπέρογκων ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων στις οικονομικές υπηρεσίες.
Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της καθορισμένης επιχορήγησης για δαπάνες λειτουργίας, όπως αναπροσαρμόστηκαν με την αριθ. 21360/ΓΔ2/24.02.2022 (ΑΔΑ: 66ΜΦ46ΜΤΛΗ-ΑΚΜ) Υπουργική Απόφαση, δεσμεύεται στην αρχή του οικονομικού έτους και αφορούν στις ανειλημμένες πολυετείς υποχρεώσεις των Φορέων.
Αν λάβουμε υπόψη μας την υπέρ ενίσχυση των κωδίκων για την κάλυψη των υποχρεώσεων σε ενέργεια, οι εναπομείνασες πιστώσεις για τη λοιπή λειτουργία των Φορέων έχουν περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειλείται πλέον η εύρυθμη λειτουργία τους, καθώς και η επίτευξή του ακαδημαϊκού σκοπού τους.
Λαμβάνοντας υπόψη σας, αφενός τη μείωση που υπέστησαν τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων από το πρόγραμμα αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή τους στο Κοινό Κεφάλαιο του ν.2469/1997, με διαχειρίστρια την Τράπεζα της Ελλάδος, και αφετέρου την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της μισθοδοσίας του εκτάκτου διδακτικού προσωπικού αποκλειστικά από τα ταμειακά μας διαθέσιμα, θα πρέπει να υιοθετηθεί εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.
Είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος, που τα ΑΕΙ οδηγούνται σε «στάση πληρωμών», μιας και οι λογαριασμοί που φτάνουν ξεπερνούν κάθε δυνατότητα πληρωμής. Σε δηλώσεις του στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της Συνόδου πρυτάνεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής, εξήγησε ότι τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί στα κονδύλια των ΑΕΙ με βάση τις περυσινές προτάσεις τους, αφορούν πλέον μια «άλλη» ενεργειακή πραγματικότητα, η οποία δε μοιάζει καθόλου με τις υπέρογκες τιμές των νέων τιμολογίων που λαμβάνουν φέτος για θέματα ενέργειας.
Χαρακτηριστικά παράδειγμα αποτελεί το πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο, όπως δήλωσε ο πρύτανης κ. Γιώργος Κοντάκης, σε ετήσια βάση είχε έξοδα σε ρεύμα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ενώ φέτος, όμως, υπολογίζεται ο λογαριασμός θα φτάσει τα 3,4 εκατ. ευρώ.
Όπως υπογράμμισε μάλιστα ο πρύτανης όλα τα πανεπιστήμια έχουν ανάλογο πρόβλημα και «γι' αυτό το υπουργείο Παιδείας πρέπει να μας υποδείξει τι να κάνουμε». Για τα θέματα αυτά έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και έχει ζητηθεί βοήθεια, διότι αυτή τη στιγμή για να καλυφθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος η μόνη λύση είναι τα αποθεματικά των ιδρυμάτων.
Όπως επεσήμανε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης απέστειλε σχετική επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναλύοντας τα προβλήματα και ζητώντας ενίσχυση - όπως άλλωστε έχουν κάνει τα περισσότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αφού αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης. «Ευχής έργον» όπως χαρακτηρίστηκε, να συμπληρωθεί ο τακτικός προϋπολογισμός ώστε να μη χρειαστεί να δοθούν έξτρα χρήματα.
https://www.youtube.com/watch?v=7GRmVx_458M&feature=emb_logo
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά και στο πετρέλαιο καθώς το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να θερμανθούν οι αίθουσες διδασκαλίας, οι εστίες κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις εντονότερο πρόβλημα θα έχουν τα πανεπιστήμια τα οποία εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες είναι ήδη χαμηλές.
Μάλιστα πολλά πανεπιστήμια είχαν από το καλοκαίρι ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να καλύψουν αυτές τις ανάγκες γνωρίζοντας ότι το ενεργειακό κόστος θα τα φέρει σε δυσχερή θέση τον φετινό χειμώνα.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που τα πανεπιστήμια διαμαρτύρονται ότι με τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν αδυνατούν να καλύψουν με στοιχειώδη επάρκεια ανελαστικές δαπάνες που απαιτούνται για την ενέργεια (ΔΕΗ, πετρέλαιο θέρμανσης – δημοτικά τέλη), καθώς και τις λειτουργίες των ακαδημαϊκών Τμημάτων, ιδίως αυτών με εργαστηριακό και κλινικό χαρακτήρα.
Πηγή: ethnos.gr - TANEA