Advent Calendar: Το πιο γλυκό ημερολόγιο των Χριστουγέννων και η ιστορία του
Με τις γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, μικροί και μεγάλοι μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για τις ευχάριστες, χειμερινές διακοπές τους. Από τηλεοπτικές διαφημίσεις, μέχρι χριστουγεννιάτικα ημερολόγια, όλα φέρνουν τη νοσταλγία, τη χαρά αλλά και τις προσδοκίες των εορτών και της νέας χρονιάς.
Στον πυρήνα αυτής της αντίστροφης μέτρησης για τα Χριστούγεννα, βρίσκεται το αγαπημένο πλέον έθιμο του ημερολογίου, το γνωστό Christmas Advent Calendar. Ένα έθιμο που μας έρχεται, αρχικά, από την Γερμανία και μετέπειτα από τις ΗΠΑ, και πλέον έχει γίνει αγαπημένο και των Ελλήνων. Πολλά είναι τα παιδιά που κάθε πρωινό πριν τα Χριστούγεννα, ξυπνάνε με την ανυπομονησία να ανοίξουν το «πορτάκι» του ημερολογίου.
Η μέτρηση ξεκινάει από την 1η Δεκεμβρίου και κορυφώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου. Στο ημερολόγιο αυτό, υπάρχουν «παράθυρα», πίσω από τα οποία κρύβονται λιχουδιές, μία για κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάθε παράθυρο είναι αριθμημένο ανάλογα με την αντίστοιχη ημερομηνία. Η πρώτη μέρα του μήνα και κάθε επόμενη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη λαχτάρα των Χριστουγέννων.
Η ιστορία πίσω από τα Advent Calendars
Από τις αρχές του 19ου αιώνα, οι Γερμανοί Προτεστάντες άρχισαν να σηματοδοτούν τις ημέρες της έλευσης των Χριστουγέννων, είτε καίγοντας ένα κερί για την ημέρα είτε, πιο απλά, σημαδεύοντας τοίχους ή πόρτες με μια γραμμή κιμωλίας κάθε μέρα.
Μάλιστα, κάποιοι άρχισαν αντί για κεριά, να κρεμάνε εικόνες, μία για κάθε ημέρα. Αυτή ήταν και η απαρχή των ημερολογίων, όπως τα ξέρουμε σήμερα, με τη δημιουργία του πρώτου γνωστού χειροποίητου, ξύλινου ημερολογίου το 1851.
Στη συνέχεια, κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα εμφανίστηκαν τα πρώτα τυπωμένα ημερολόγια στο Αμβούργο, μια καινοτομία του Gerhard Lang για την προσθήκη μικρών παράθυρων στη δεκαετία του 1920, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» των σύγχρονων ημερολογίων. Λέγεται ότι ο Γκέρχαρντ Λανγκ εμπνεύστηκε από μια εκδοχή που έλαβε από τη μητέρα του στα παιδικά του χρόνια, η οποία περιλάμβανε ένα κουτί με 24 «Wibeles» (μικροσκοπικά μπισκοτάκια μαρέγκας – σπεσιαλιτέ της Σουηδίας) προκειμένου να περάσει ο χρόνος πιο γρήγορα.
Το 1904, το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο «Im Lande des Christkinds» (Στη χώρα του Χριστόπαιδου) εμφανίστηκε ως ένθετο στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. Από το 1908 και έπειτα, ο Λανγκ τύπωσε το ημερολόγιο και, τα επόμενα χρόνια, το πωλούσε σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης με γραφή Braille, γεγονός καινοτόμο όχι μόνο για την εποχή του αλλά και για σήμερα.
Το ημερολόγιο αυτό αποτελούταν από δύο τυπωμένα μέρη, μια σελίδα που περιείχε 24 εικόνες που κόβονταν και μια σελίδα από χαρτόνι στην οποία υπήρχαν 24 κουτιά, το καθένα με ένα ποίημα του Λανγκ. Τα παιδιά έκοβαν μια εικόνα κάθε μέρα, διάβαζαν έναν στίχο και κολλούσαν την εικόνα πάνω της. Στις 24 Δεκεμβρίου το Χριστόπαιδο, ντυμένο στα λευκά, κολλούσε στη θέση του.
Ωστόσο, με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη δεκαετία του 1930, στη Γερμανία απαγορεύτηκε η παραγωγή ημερολογίων με εικόνες και το χαρτόνι δινόταν μόνο με δελτίο. Έτσι, ο Λανγκ δεν ήταν πλέον σε θέση να αντέξει την πίεση των τιμών και αναγκάστηκε το 1940 να κλείσει την επιχείρησή του οριστικά.
Βέβαια, παρά τις δυσκολίες, το τρυφερό αυτό έθιμο, μετά το τέλος του πολέμου, έκανε ξανά την εμφάνισή του με τον διάσημο Ρίτσαρντ Σέλμερ, ο οποίος δημιούργησε ένα ημερολόγιο βασισμένο σε μια παραδοσιακή σκηνή της χειμερινής πόλης το οποίο ονόμασε «The Little Town» και τότε ξεκίνησε η διαδρομή του ημερολογίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Το ημερολόγιο του σήμερα
Φτάνοντας στο σήμερα, το ημερολόγιο μπορεί κάποιος να το βρει σε οποιαδήποτε μορφή, με οποιαδήποτε λιχουδιά ή δώρο μέσα στα «παραθυράκια». Το ταξίδι της προσμονής των Χριστουγέννων γίνεται ακόμη πιο συναρπαστικό με την αντίστροφη μέτρηση και τα «δωράκια» που κρύβει το πέρασμα κάθε ημέρας.
Το σύνηθες είναι, ανοίγοντας κάθε παράθυρο, να βλέπεις ένα σοκολατάκι ή μια μικρή, γλυκιά λιχουδιά. Ωστόσο, τα Christmas Advents έχουν εξελιχθεί με τους πιο δημιουργικούς τρόπους, με νέες ιδέες και εκδοχές του παραδοσιακού ημερολογίου και, πλέον, μπορείτε να επιλέξετε εσείς ό,τι σας ταιριάζει.
Μάρκες καλλυντικών δημιουργούν τα δικά τους ημερολόγια, με ενυδατικές κρέμες, σκιές ματιών ή κραγιόν. Εταιρείες κοσμημάτων κάνουν δώρο, κάθε ημέρα πριν τα Χριστούγεννα, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια ή ένα κολιέ. Εταιρείες παιχνιδιών δίνουν, πίσω από τα «παραθυράκια», στους μικρούς μας φίλους παιχνίδια για να παίζουν.
Σε αυτό το μαγικό ταξίδι, όποιο και να είναι το δώρο ή η λιχουδιά, το σίγουρο είναι ότι μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν την αντίστροφη μέτρηση για την πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου, η οποία διατηρεί στην καρδία της την παράδοση που ξεκίνησε με αυτές τις απλές γρατσουνιές κιμωλίας.